Panga z czosnkiem frytowanym na pieczonej papryce.doc

(39 KB) Pobierz
Owocowy krem lodowy

Panga z czosnkiem frytowanym na pieczonej papryce

W tym przepisie nie chodzi o samą rybę, tylko o to, z czym jest podana. Ryba to sprawa drugorzędna, ważne żeby była biała i o zwartym miąższu. Może być panga, turbot, sola, co kto lubi.  Ale papryka musi być czerwona, bo taka najpiękniej wygląda po upieczeniu!

Dla 4 osób
Czas pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Jak to zrobić:

1.    Papryki i główki czosnku  ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nasmaruj oliwą, oprósz pieprzem i solą i upiecz w nagrzanym do 200 st piekarniku aż będą miękkie.
2.     Przełóż papryki do torby foliowej i szczelnie zawiąż. Po kilku minutach skórka sama odklei się od miąższu i łatwo ją będzie zdjąć. Usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kwadraty.
3.    Wyciśnij upieczone ząbki czosnku ze skórek do małej miseczki. Rozgnieć czosnek widelcem, dodaj łyżkę musztardy i 100 ml oleju z orzechów włoskich.  Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z papryką.
4.    Filety przekrój na pół, dopraw solą i pieprzem z obu stron.
5.    Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Smaż rybę po ok.  2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przełóż na talerz i przykryj drugim talerzem, aby nie wyschła.
6.    Czosnek pokrój w talarki. Do drugiej patelni wlej ok. 4 łyżki oliwy i od razu do zimnej wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu, a kiedy  będzie złocisty, dodaj ostrożnie ocet i wymieszaj. Dopraw mini kostką przyprawową i  pietruszką. Dodaj rybę i jeszcze raz wymieszaj.
7.    Dodaj do papryki orzechy włoskie i wyłóż na talerz. Na papryce ułóż rybę i usmażony czosnek. Podawaj od razu!


Panga z czosnkiem frytowanym na pieczonej papryce
Produkty potrzebne do przepisu

·         7 czerwonych papryk

·         2 główki czosnku z odciętym czubkiem (ok. 0,5 cm od góry)

·         2 łyżki musztardy

·         100 ml oleju z orzechów włoskich

·         do smaku sól i pieprz

·         4 filety pangi

·         6 łyżek oliwy (do smażenia)

·         6 ząbków czosnku

·         2 łyżki octu jabłkowego

·         1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr

·         1 łyżka posiekanej pietruszki

·         3 łyżki orzechów włoskich lekko pokruszonych

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin