Nazwałem ten deser delicją, bo jest po prostu przepyszny. A warstwowy – bo różne smaki układa się na przemian i potem pięknie to wszystko wygląda w szklance. Oczywiście można dodać inne owoce (rabarbar byłby świetny), a zamiast crème pâtisserie jako bazy można użyć dobrego kupnego budyniu.Dla 8 osóbCzas przygotowania: 20 minut
Jak to zrobić:
1. Wlej do garnka mleko i śmietankę. Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasiona i dodaj je wraz z rozciętymi laskami do mleka ze śmietaną. Zagotuj. 2. Ubij żółtka i jajka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę i jeszcze chwilę ubijaj.3. Połowę gotującego mleka ze śmietaną dodaj do kogla-mogla, wymieszaj trzepaczką i wlej wszystko z powrotem do garnka z gotującym się mlekiem i śmietaną. Gotuj aż krem będzie miał konsystencję budyniu i zacznie bąblować jak wulkan.4. Masło pokrój w kostkę i dodaj do kremu. Wymieszaj. 5. Budyń nałóż do dwóch misek. 6. Zmiksuj maliny i dodaj do jednej z misek, wymieszaj. 7. Zmiksuj figi i dodaj do drugiej miski, wymieszaj. 8. Zmiksuj śliwki z sokiem pomarańczowym. 9. W szklankach układaj warstwy deseru: masa śliwkowa, maliny, krem figowy, masa śliwkowa, krem malinowy itd. , aż napełnisz 2/3 szklanki. Wstaw do lodówki.Bon appétit!
· 600 ml mleka 0,5%
· 800 ml śmietanki 36%
· 1 laska wanilii
· 4 żółtka
· 2 jajka
· 280 g drobnego cukru
· 200 g mąki
· 80 g masła
· 400 g malin
· miąższ z 8 fig
· 500 g suszonych śliwek
· 20 łyżek soku pomarańczowego
· 60 malin
dr100