Warstwowa delicja owocowa.doc

(31 KB) Pobierz
Owocowy krem lodowy

Warstwowa delicja owocowa

Nazwałem ten deser delicją, bo jest po prostu przepyszny. A warstwowy – bo różne smaki układa się na przemian i potem pięknie to wszystko wygląda w szklance.
Oczywiście można dodać inne owoce (rabarbar byłby świetny), a zamiast crème pâtisserie jako bazy można użyć dobrego kupnego budyniu.

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Jak to zrobić:
 

1. Wlej do garnka mleko i śmietankę. Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasiona i dodaj je wraz z rozciętymi laskami do mleka ze śmietaną. Zagotuj.
2. Ubij żółtka i jajka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę i jeszcze chwilę ubijaj.
3. Połowę gotującego mleka ze śmietaną dodaj do kogla-mogla, wymieszaj trzepaczką i wlej wszystko z powrotem do garnka z gotującym się mlekiem i śmietaną. Gotuj aż krem będzie miał konsystencję budyniu i zacznie bąblować jak wulkan.
4. Masło pokrój w kostkę i dodaj do kremu. Wymieszaj.
5. Budyń nałóż do dwóch misek.
6. Zmiksuj maliny i dodaj do jednej z misek, wymieszaj.
7. Zmiksuj figi i dodaj do drugiej miski, wymieszaj.
8. Zmiksuj śliwki z sokiem pomarańczowym.
9. W szklankach układaj warstwy deseru: masa śliwkowa, maliny, krem figowy, masa śliwkowa, krem malinowy itd. , aż napełnisz 2/3 szklanki. Wstaw do lodówki.

Bon appétit!

Produkty potrzebne do przepisu


Warstwowa delicja owocowa

·         600 ml mleka 0,5%

·         800 ml śmietanki 36%

·         1 laska wanilii

·         4 żółtka

·         2 jajka

·         280 g drobnego cukru

·         200 g mąki

·         80 g masła

·         400 g malin

·         miąższ z 8 fig

·         500 g suszonych śliwek

·         20 łyżek soku pomarańczowego

·         60 malin

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin