Steak Alle Casserole, stek pomarańczowy.doc

(22 KB) Pobierz
Steak Alle Casserole

Steak Alle Casserole  

 

550 g polędwicy , pociętej na kwadraty

1 łyżka musztardy

sól i pieprz

2 łyżki oleju

1 duża cebula posiekana

3 łodygi selera naciowego posiekanego

100 g pieczarek pokrojonych

300 ml gorzkiego piwa lub mocnego portera

4 łyżki sosu Worcestershire L&P

 

Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso przez kilka minut i zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i selera i smażyć przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso i musztardę. Stopniowo dodawać piwo i sos worcester. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.

 

 

Stek pomarańczowy  

 

3 łyżki Sos Worcestershire L&P

sok z jednej pomarańczy

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

1 łyżka musztardy z Dijon

4 steki z polędwicy wieprzowej

200 g pieczarek pokrojonych

1 duża cebula posiekana

olej do smażenia

 

Sok pomarańczowy, sos worcestershire, skórkę i musztardę dokładnie wymieszać. Dodać mięso i marynować przez około 15 minut.

Rozgrzać olej na patelni i usmażyć steki. Dodać cebulkę i pieczarki. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać marynatę. Całość zagotować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin