Kurczak estragonowy
1 mały kurczak (lub 4 filety),
2 szalotki (lub małe cebulki),
4 ząbki czosnku,
2 spore gałązki estragonu,
200 ml białego wytrawnego wina,
200 ml gęstej kremówki,
2 łyżki oleju,
2 dag masła lub margaryny,
sól, pieprz.
Umyć zioła, oderwać listeczki i drobno posiekać. Obrać cebulkę i czosnek i również drobno posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na 8 części (filety przekroić na dwie - w miarę równe). Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej. Zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron, dodać następnie cebulę, czosnek i estragon. Wlać wino i dokładnie wymieszać zdzierając resztki z dna. Posolić, popieprzyć, po czym przykryć całość i zostawić na średnim ogniu przez 20 minut. W połowie duszenie przewrócić mięso na drugą stronę. Wyjąć kurczaka i trzymać w cieple. Na patelnię wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać kurczaka tuż przed podaniem. A podawać z makaronem.
Eskalopki drobiowe z cytryną
1/4 szkl. mąki,
3/4 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
4 filety drobiowe,
3/4 szkl. bulionu drobiowego,
2-3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie).
Mięso umyć, osuszyć i przeciąć na całej powierzchni na 2 części. Na talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól i pieprz. Obtoczyć w niej plastry mięsa, po czym strzepać nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić eskalopki z obu stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion i sok z cytryny, zagotować. Dodać masło i pozostawić na średnim ogniu przez 1-2 minuty, mieszając przy tym drewnianą łyżką bardzo dokładnie, aby rozpuścić całość, która przywarła do dna patelni.
Mięso włożyć do sosu i dusić przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Całość świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Można posypać natką.
Eskalopki śmietanowe
1/2 szkl. bulionu zastąpić jedynie słodką śmietanką i zupełnie zrezygnować z soku z cytryny. W momencie gdy przyjdzie na to czas - wlać bulion, dodać masło i dokładnie wymieszać, zdzierając resztki z dna naczynia. W tym momencie wlać śmietankę. I dalej już bez zmian.
stasiek1