Kurczak faszerowany ryżem.doc

(26 KB) Pobierz
Kurczak faszerowany ryżem

Kurczak faszerowany ryżem

 

1spory kurczak (ok. 1,5 kg lub większy),

½ szkl. ryżu parabolicznego,

10 dag szynki wędzonej w normalnych plasterkach,

3 wątróbki drobiowe,

20 dag pieczarek,

1 cebula,

1 jajko,

4 łyżki masła,

1 kostka rosołowa,

szczypta papryki,

sól, pieprz,

olej.

 

   W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż. Chwilkę potrzymać na ogniu, tak z pół minuty i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową. Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 minut.

   Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na paseczki, po czym te na kwadraciki.  Wątróbkę zaś opłukać, oczyścić, obrać z błon. W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić w centymetrową kostkę. Odłożyć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem, i nie specjalnie mocno solą. Dodać ryż, wymieszać i przestudzić. Dodać jajko, wymieszać dokładnie.

   Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem. Wejdzie cały. Nic nie zostanie, pod warunkiem, że wepchnie się go między skórę a mięso w okolicach udek – jest tam masę miejsca, ale ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry. Otwór zszyć bawełnianą nicią, chociaż ja spinam igłami do zrazów. Czyli wykałaczka też się nada. Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub oczywiście naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na jakieś 1,5 godziny. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin