Kurczak po bułgarsku zwany Bułgarem.doc

(27 KB) Pobierz
Kurczak po bułgarsku zwany Bułgarem

Kurczak po bułgarsku zwany Bułgarem

 

4 kawałki kurczaka (dowolnie - piersi bądź udka, bądż to i to),

1 duża cebula (naprawdę duża),

2,5 szkl. ryżu parabolicznego,

bulion drobiowy z kostki,

1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (20 dag),

sól, pieprz,

olej lub oliwa,

polecam raz na jakiś czas dodać kilka ziaren kolendry.

 

  Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć skórę, oprószyć solą i pieprzem i zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Rumianego z obu stron przełożyć do brytfanny.

   Cebulę pokroić w dosyć dużą kosteczkę - tak do 1cm. Wrzucić na tłuszcz po mięsie i smażyć kilka minut stale mieszając. Przy okazji wyczyści się trochę patelnię z przysmażonych resztek, więc cebula bardziej rumiana będzie od tego, niż sama od siebie zrumieniona. Wrzucić ją do brytfanny posypując kurczaka w miarę równomiernie.

   Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić na patelnię po cebuli. Gdyby tłuszczu było w tym momencie za mało, można dolać ze 2 łyżki. Smażyć ryż co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż zdecydowanie odparuje i zmieni kolor - stanie się po prostu szklisty. Pod koniec można dodać 5-6 ziarenek kolendry. Wsypać do brytfanny.

   Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. W zasadzie to robię tak, że 2,5 kostki bulionowe rozpuszczam w litrze wrzącej wody, po czym mieszam to z koncentratem. Uzupełniam wodą do 5 szklanek i zalewam całość w brytfannie. Koniecznie trzeba trochę popieprzyć z wierzchu. Przykryć i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zobaczyć. Ryż będzie miękki na bank, ale na dnie może zostać trochę bulionu. Trzeba go odparować, czyli wsadzić na 5 minut do piekarnika. Jeśli bulionu nie ma... całość jest gotowa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin