Moussaka.doc

(27 KB) Pobierz
Moussaka

Moussaka   

 

1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub jagnięcego

1,5 kg bakłażana

2 cebule dokładnie posiekane

2 pomidory, obrane i posiekane

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka posiekanego oregano

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka Oliwy z Oliwek e.v. Gaea

½ szkl. białego wytrawnego wina

sól i pieprz

 

Sos:

¼ szkl. masła

½ szkl. mąki

2 szkl. mleka

2/3 szkl. jogurtu naturalnego

¼ szkl. startego żółtego sera

 

Bakłażana pokroić na krążki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w garnku. Zeszklić cebulę, dodać mięso i je usmażyć. Dodać pomidory, przecier, oregano, cynamon, wino i ½ szklanki wody. Przykryć i gotować przez około 30 minut.

Bakłażana odsączyć na papierze kuchennym.

Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i obsmażyć bakłażana z obu stron. Odsączyć tłuszcz na papierze kuchenny.

 

Przygotowanie sosu:

Rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia stopniowo dodawać mleko i jogurt, dokładnie mieszając. Wstawić na ogień gotować przez około 5 minut ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do temp. 175 stopni C.

W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mięsa, na to kolejną warstwę bakłażanów i mięsa. Polać sosem i posypać serem. Piec około 40 minut.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin