Moussaka
1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub jagnięcego
1,5 kg bakłażana
2 cebule dokładnie posiekane
2 pomidory, obrane i posiekane
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka Oliwy z Oliwek e.v. Gaea
½ szkl. białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Sos:
¼ szkl. masła
½ szkl. mąki
2 szkl. mleka
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
¼ szkl. startego żółtego sera
Bakłażana pokroić na krążki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w garnku. Zeszklić cebulę, dodać mięso i je usmażyć. Dodać pomidory, przecier, oregano, cynamon, wino i ½ szklanki wody. Przykryć i gotować przez około 30 minut.
Bakłażana odsączyć na papierze kuchennym.
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i obsmażyć bakłażana z obu stron. Odsączyć tłuszcz na papierze kuchenny.
Przygotowanie sosu:
Rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia stopniowo dodawać mleko i jogurt, dokładnie mieszając. Wstawić na ogień gotować przez około 5 minut ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do temp. 175 stopni C.
W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mięsa, na to kolejną warstwę bakłażanów i mięsa. Polać sosem i posypać serem. Piec około 40 minut.
stasiek1