Tortellini romagnoli.doc

(27 KB) Pobierz
Tortellini romagnoli

Tortellini romagnoli

 

Ciasto:

50 dag mąki,

1 łyżeczka masła,

2 żółtka,

wrząca woda.

 

Farsz:

2,5 dag masła,

35 dag piersi indyka,

5 dag ricotty (z braku - twarożek śmietankowy Ostrowii),

5 dag  startego bel paese (z braku - port salut)

2,5 dag tartego parmezanu,

starta skórka z 1/2 cytryny,

2 jajka,

starta gałka muszkatołowa,

sól, pieprz.

     

bulion do gotowania,

stopione masło

parmezan do posypania.

 

   Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem, dodać do ciasta żółtka i wymieszać z całą mąką. I teraz uważając... aby się nie poparzyć - należy wlewać do ciasta gorącą wodę - partiami - za każdym razem zagniatając ciasto. Powinno być gładkie i jednolite. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić na stolnicy oprószonej mąką pod przykryciem na 30 minut.

 

   Masło rozgrzać na patelni, dodać drobno pokrojone mięso i smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut starając się jak najmniej je zrumienić. Zmielić w maszynce i wymieszać z resztą składników, po czym doprawić solą, pieprzem i muszkatem.

   Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 5 cm. Ułożyć na nich niewielką ilość farszu i zlepić pierożki, po czym uformować tortellini - zwijając wokół palca i mocno dociskając końce.

   Gotowe gotować w bulionie warzywnym lub mięsnym 2-3 minuty. Wyłożyć na podgrzany półmisek, polać masłem, posypać startym parmezanem i... ewentualnie ulubionymi ziołami.

Wyśmienite również z bulionem, w którym się gotowały - pod warunkiem, że bulion jest prawdziwym bulionem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin