Tortellini romagnoli
Ciasto:
50 dag mąki,
1 łyżeczka masła,
2 żółtka,
wrząca woda.
Farsz:
2,5 dag masła,
35 dag piersi indyka,
5 dag ricotty (z braku - twarożek śmietankowy Ostrowii),
5 dag startego bel paese (z braku - port salut)
2,5 dag tartego parmezanu,
starta skórka z 1/2 cytryny,
2 jajka,
starta gałka muszkatołowa,
sól, pieprz.
bulion do gotowania,
stopione masło
parmezan do posypania.
Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem, dodać do ciasta żółtka i wymieszać z całą mąką. I teraz uważając... aby się nie poparzyć - należy wlewać do ciasta gorącą wodę - partiami - za każdym razem zagniatając ciasto. Powinno być gładkie i jednolite. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić na stolnicy oprószonej mąką pod przykryciem na 30 minut.
Masło rozgrzać na patelni, dodać drobno pokrojone mięso i smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut starając się jak najmniej je zrumienić. Zmielić w maszynce i wymieszać z resztą składników, po czym doprawić solą, pieprzem i muszkatem.
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 5 cm. Ułożyć na nich niewielką ilość farszu i zlepić pierożki, po czym uformować tortellini - zwijając wokół palca i mocno dociskając końce.
Gotowe gotować w bulionie warzywnym lub mięsnym 2-3 minuty. Wyłożyć na podgrzany półmisek, polać masłem, posypać startym parmezanem i... ewentualnie ulubionymi ziołami.
Wyśmienite również z bulionem, w którym się gotowały - pod warunkiem, że bulion jest prawdziwym bulionem.
stasiek1