Złociste piersi z kurczaka
4 piersi z kurczaka,
1/2 łyżeczki kurkumy,
3/4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy,
200 ml soku pomarańczowego,
1,5 łyżki miodu,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 szkl. ryżu,
2 pomarańcze,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty (1/2 łyżeczki suszonej),
sól, pieprz.
Filety umyć, osuszyć i ostrym nożem naciąć z wierzchu w kratkę.
W misce wymieszać kurkumę, musztardę, miód i sok pomarańczowy. Wsadzić doń mięso, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć w papierowym ręczniku nie zdzierając przyklejonych ziaren i zrumienić z obu stron na rozgrzanym w rondlu oleju. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Sok powinien mocno odparować, pozostawiając na dnie gęstniejący sos. Dodać masło i wymieszać.
W czasie duszenia mięsa opłukać ryż i wsypać do rondelka. Zalać 4 szklankami wrzącej wody, lekko posolić, przykryć i gotować 20 minut. Pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć i zetrzeć z niej trochę skórki. Skórkę razem z mięta dodać do ugotowanego już ryżu i wymieszać. Obie pomarańcze obrać ostrym nożem i wyfiletować. Sok zebrać do miseczki i dodać albo do ryżu, albo do sosu. Albo wypić po prostu. Na talerzu ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć porcję mięsa i polać porcją sosu. Z boku ułożyć cząstki pomarańczy. Podawać - pięknie prezentują się do tego brokuły z wody.
stasiek1