Złociste piersi z kurczaka.doc

(26 KB) Pobierz
Złociste piersi z kurczaka

Złociste piersi z kurczaka

 

4 piersi z kurczaka,

1/2 łyżeczki kurkumy,

3/4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy,

200 ml soku pomarańczowego,

1,5 łyżki miodu,

2 łyżki oleju,

1 łyżka masła,

2 szkl. ryżu,

2 pomarańcze,

2 łyżki posiekanej świeżej mięty (1/2 łyżeczki suszonej),

sól, pieprz.

 

   Filety umyć, osuszyć i ostrym nożem naciąć z wierzchu w kratkę.

W misce wymieszać kurkumę, musztardę, miód i sok pomarańczowy. Wsadzić doń mięso, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

   Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć w papierowym ręczniku nie zdzierając przyklejonych ziaren i zrumienić z obu stron na rozgrzanym w rondlu oleju. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Sok powinien mocno odparować, pozostawiając na dnie gęstniejący sos. Dodać masło i wymieszać.

   W czasie duszenia mięsa opłukać ryż i wsypać do rondelka. Zalać 4 szklankami wrzącej wody, lekko posolić, przykryć i gotować 20 minut. Pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć i zetrzeć z niej trochę skórki. Skórkę razem z mięta dodać do ugotowanego już ryżu i wymieszać. Obie pomarańcze obrać ostrym nożem i wyfiletować. Sok zebrać do miseczki i dodać albo do ryżu, albo do sosu. Albo wypić po prostu. Na talerzu ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć porcję mięsa i polać porcją sosu. Z boku ułożyć cząstki pomarańczy. Podawać - pięknie prezentują się do tego brokuły z wody.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin