Sernik.pdf

(48 KB) Pobierz
Sernik z anansem brzoskwiniami i białą czekoladą
Strona 1 z 1
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27708. html
Sernik z anansem brzoskwiniami i białą
czekoladą
Składniki
Przepis
1,5 kg twarogu trzykrotnie
mielonego (polecam firmy
President daw. Bacha)
200 g masła
7-8 duŜych jajek
250 g cukru
1,5 torebki budyniu
śmietankowego (nie więcej)
1/2 aromatu cytrynowego
skórka starta z 1 cytryny
po 1 puszcze brzoskwiń i
ananasów
100 g białej czekolady (polecam
Milkę)
kilka kropli aromatu
waniliowego
masło i tarta bułka do formy
ew. 50-70 g wiórków
kokosowych
1. śółtka utrzeć z cukrem w makutrze lub mikserem.
Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach
cytrynowy, kilka kropli waniliowego i otartą skórkę.
Dobrze wymieszać. Zamiast otartej skórki moŜna
dodać jeszcze jeden zapach cytrynowy.
2. Anansa i brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku.
Anansa pokroić na ok. 1 cm kawałki i wymieszać z
serem.
3. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i
posypać tartą bułką.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać
łyŜką- nie miksować.
5. Na dnie formy ułoŜyć połówki brzoskwiń. Na to
wylać masę serową i piec w temp. 180 stopni ok.
1,5 godziny.
6.
Rozpuścić czekoladę (ew. z odrobin ą masła lub
mleka) i rozprowadzić ją na przestudzonym serniku,
tzn. po ok. 40 minutach od wyjęcia z piecyka. Jeśli
lubicie, tuŜ po polaniu moŜecie posypać sernik
wiórkami kokosowymi.
Tak wygląda sernik po wyjęciu z
piecyka, przed polaniem czekoladą:
S M A C Z N E G O !!!
Z powodu chwilowego braku aparatu kolejne zdjęcia
dołączę za ok. 3 tygodnie:)
Przepis udostępniony przez nutella
http://www.wielkiezarcie.com/recipePrintVersion27708.html
2010-09-03
762679961.005.png 762679961.006.png 762679961.007.png 762679961.008.png 762679961.001.png 762679961.002.png 762679961.003.png 762679961.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin