Sznycle z jajka.doc

(68 KB) Pobierz
Sznycle z jajka

Sznycle z jajka

Fot. BBS

Czas przygotowania 40 min

Porcja: 210 kcal

Składniki na 4 porcje:

·         8 jajek na twardo

·         2 kajzerki

·         2 cebule

·         łyżeczka posiekanego selera

·         4 łyżki masła

·         jajko

·         sól

·         pieprz

·         papryka

·         tarta bułka

·         natka pietruszki

·         olej do smażenia

·         siekany koperek

Kajzerki namocz i odciśnij. Natkę opłucz, osusz i posiekaj. Seler i posiekaną cebulę uduś na maśle. Jajka na twardo obierz i rozgnieć widelcem albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj rozdrobnione jajka, odciśnięte bułki, uduszone seler i cebulę. Dodaj roztrzepane surowe jajko i posiekaną natkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

Uformuj z niej 8 niedużych, płaskich sznycli. Każdy obtocz dokładnie w tartej bulce. Na patelni rozgrzej olej, usmaż sznycle z obu stron na chrupiąco. Podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią. Przez podaniem posyp posiekanym koperkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin