Wielkanocna galaretka.pdf

(38 KB) Pobierz
70612908 UNPDF
Wielkanocna galaretka
Składniki
Pół niedużego kurczaka, pęczek włoszczyzny, pół strąka
czerwonej papryki, po 4 łyżki zielonego mrożonego groszku
i kukurydzy, ok. 15 g (półtorej małej torebki) żelatyny, łyżeczka
vegety, 3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, pół
cytryny, sól, pieprz, zielenina do dekoracji
Sposób przyrządzania
Z kurczaka i włoszczyzny ugotować 3 szklanki esencjonalnego rosołu. Na kilkanaście
minut przed końcem gotowania dodać vegetę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz,
dosolić do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej
wody. Groszek i kukurydzę ugotować w osobnych naczyniach, odcedzić. Paprykę umyć,
sparzyć, pokroić w paseczki. Marchew z rosołu pokroić w krążki lub ozdobne kwiatki.
Mięso oddzielić od kości, pokroić w paseczki. Żelatynę podgrzać, a gdy się rozpuści,
wymieszać z rosołem. Przygotować formę na babkę (z kominkiem) o pojemności ok. 1
litra. Na dno formy wylać 3 łyżki rosołu, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć połowę mięsa
i paprykę, zalać rosołem, ponownie odstawić. Na stężałą warstwę rozsypać
równomiernie groszek i krążki marchwi, zalać tężejącą galaretką. Na koniec rozłożyć
resztę mięsa i kukurydzę, wlać resztę galaret-ki, wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem
galaretki na półmisek zamoczyć formę na 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Gotową
galaretkę skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć pieprzem, udekorować zieleniną.
Nakładać na talerze łopatką do tortu. Ta lekka przekąska wybornie smakuje z ciemnym
pieczywem i sosem chrzanowym.
 
70612908.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin