Paszteciki do barszczu.rtf

(2 KB) Pobierz

Paszteciki do barszczu

Paszteciki do barszczu - składniki

·         Ciasto na paszteciki: 60 dag mąki

·         2/3 kostki margaryny

·         2 jajka

·         3 dag drożdży

·         2/3 szklanki gęstej śmietany

·         olej do smarowania blachy
Farsz do pasztecików: 10 dag suszonych prawdziwków

·         2 cebule

·         30 dag kapusty kwaszonej

·         4 łyżki oleju

Paszteciki do barszczu - sposób przygotowania

Ciasto na paszteciki: Margarynę siekamy nożem z mąką i drożdżami. Dodajemy śmietanę, 1 całe jajko, a z drugiego zostawiamy trochę białka do posmarowania pasztecików, chwilę jeszcze siekamy, po czym zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Wałkujemy na około 0,5-cm grubości placki, z których wycinamy szklanką placuszki. Na każdy kładziemy trochę farszu, zlepiamy paszteciki tak jak pierogi (mocno, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia), układamy na wysmarowanej olejem blasze, smarując je roztrzepanym pozostawionym białkiem. Pieczemy paszteciki w dobrze nagrzanym piekarniku (200 st. C) na złoty kolor (około 25 min). Paszteciki możemy przygotować nawet na kilka dni przed Wigilią, a przed podaniem rozgrzać w piekarniku. Z tej porcji wychodzi około 80 pasztecików.

Farsz do pasztecików: Grzyby myjemy, zalewamy 1,5 szklanki wody na około 2 godz. Gotujemy w tej samej wodzie około godziny. Po ostudzeniu przekręcamy przez maszynkę lub drobno siekamy. Kapustę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (1 cm ponad poziom kapusty), gotujemy 1/2 godz. i studzimy. Odciskamy z wody i siekamy. Cebule kroimy drobno, szklimy na oleju do lekkiego zrumienienia, dodajemy grzybki, kapustę i podsmażamy mieszając, na koniec pieprzymy i solimy do smaku. Farsz na paszteciki powinien być pikantny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin