Karpatka mojej babci
Ciasto• 1½ szklanki wody• ½ kostki Kasi• 1 szklanka mąki krupczatki• 5 jajek• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaMasa• 1 Kasia 250 gram• 1 szklanka cukru pudru• 1 budyń śmietankowy bez cukru• 1,5 szklanki mleka• sok z cytryny do smaku
Wodę zagotować z tłuszczem, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić!Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Najlepiej widełkami do piany, podzielić ciasto na 2 równe części. Wyłożyć blaszkę o wymiarach25x40 cm, papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min w 180ºCMargarynę Kasię utrzeć z cukrem pudrem, ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku. Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.Smacznego.Ciasta starczy na pewno, ale żeby dobrze i cienko się rozkładało, róbmy to łyżką do zupy ,maczając od czasu do czasu w wodzie:)
carmelcurl