Ciasto bezowe z migdałami.doc

(102 KB) Pobierz
Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i cytrynowym kremem

Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i cytrynowym kremem

Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i cytrynowym kremem

Składniki:

·         5 białek

·         70 g drobnego cukru

·         150 g białej czekolady, posiekanej

·         150 g płatków migdałowych, podpieczonych

·         2 łyżki zmielonych migdałów

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Składniki na krem:

·         250 g serka mascarpone

·         2 łyżki cukru pudru

·         4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin