Składniki:
· 5 białek
· 70 g drobnego cukru
· 150 g białej czekolady, posiekanej
· 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
· 2 łyżki zmielonych migdałów
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Składniki na krem:
· 250 g serka mascarpone
· 2 łyżki cukru pudru
· 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
carmelcurl