Zapiekanka Wąż.txt

(1 KB) Pobierz
Opis: 
Co zabawnego na kolację lub przyjęcie dla dzieci? Najważniejsze to mieć dobry pomysł.
Składniki: 
    * 40 dag mški,
    * 2,5 dag drożdży,
    * 2 łyżki oleju,
    * 3/4 szklanki letniej wody.
Nadzienie:
    * Puszka ananasów,
    * Kilka plastrów szynki,
    * Ser,
    * Ketchup,
    * Żółta i czerwona papryka (przydadzš się do ozdabiania)
Wykonanie:
   1. Przygotuj ciasto:
      Rozpuć drożdże w ciepłej wodzie Dodaj olej i stopniowo mškę, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny (aż "uronie")
   2. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st
   3. Z ciasta uformuj wałek. Jeden z końców wałka wycišgnij tak, żeby powstał ogon węża
   4. Przełóż wałek na blachę i palcami uformuj kształt wijšcego się węża (gruboć ciasta zależy od kulinarnych upodobań członków rodziny).
   5. Szynkę pokrój w paseczki, ananas w kostkę, ser utrzyj. Posmaruj ketchupem węża i zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
   6. Zanim zapiekanka się upiecze, z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, za z czerwonej - małe trójkšciki (renice) i języczek węża
   7. Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika umieć oczy i języczek we właciwych miejscach (ułatwisz sobie to zadanie wycinajšc małe otwory w odpowiednich miejscach).

Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin