Spaghetti aglio, olio pepperoncino.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki:
250 g spaghetti
2 zšbki czosnku
1 mała papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
sól
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól jš i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby Makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jednš nitkę. Poprostu wyjmij jš z wody i przerwij, jeżeli w rodku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odced makaron w durszlaku.
We włoskIej kuchni hartowanie makaronu zimnš wodš jest przestępstwem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie goršca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Teraz dodaj pokorojone w plasterki chilli i makaron. Jeżeli makaron przywarł do garnka możesz podlać go łyżkš wody. Całoć posól i wymieszaj.
Chwilkę poddu całoć, byłoby by idealnie uchwycić moment, w którym oliwa pod wpływem tepmeratury łšczy się z wodš tworzšc emulsję. Jeżeli ci to się nie uda nie martw się, kolejnym raze bedzie lepiej. Przełóż makaron na talerz i posyp parmezanem. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin