Składniki: 250 g spaghetti 2 zšbki czosnku 1 mała papryczka chilli 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan sól Przygotowanie: Zacznij od makaronu: Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól jš i dodaj 2 łyżki oleju. Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec. Żeby Makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jednš nitkę. Poprostu wyjmij jš z wody i przerwij, jeżeli w rodku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente. Odced makaron w durszlaku. We włoskIej kuchni hartowanie makaronu zimnš wodš jest przestępstwem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Skrop go tylko olejem i wymieszaj. Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie goršca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Teraz dodaj pokorojone w plasterki chilli i makaron. Jeżeli makaron przywarł do garnka możesz podlać go łyżkš wody. Całoć posól i wymieszaj. Chwilkę poddu całoć, byłoby by idealnie uchwycić moment, w którym oliwa pod wpływem tepmeratury łšczy się z wodš tworzšc emulsję. Jeżeli ci to się nie uda nie martw się, kolejnym raze bedzie lepiej. Przełóż makaron na talerz i posyp parmezanem.
ringa