· 4 świeże banany
· 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)
· 1.5 łyżki mąki
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżka cynamonu
· 1 jajko
· sklarowane masło do smażenia
Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w wydrążonym orzechu kokosowym (na zdjęciu). Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podać je na słodką kolację.
carmelcurl