Banany w cieście kokosowym.doc

(240 KB) Pobierz
Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście kokosowym

składniki

·         4 świeże banany

·         1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)

·         1.5 łyżki mąki

·         2 łyżki cukru

·         1 łyżka cynamonu

·         1 jajko

·         sklarowane masło do smażenia

             
 
sposób przygotowania

Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w wydrążonym orzechu kokosowym (na zdjęciu). Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podać je na słodką kolację.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin