Tort bezowy ze śliwkami .doc

(1 KB) Pobierz

20 dag mąki

15 dag cukru

15 dag masła

10 dag powideł śliwkowych

1/2 szkl. mleka

2 jajka

3 żółtka

cukier waniliowy

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

 

masa:

50 dag śliwek

18 dag cukru

25 dag cukru żelującego

3 białka

 

Ciasto: mleko podgrzać. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel, poł?czyć z mlekiem, krótko zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, dodać do mleka. Ci?gle mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Tłuszcz utrzeć z 5 łyżkami cukru. Wbić 2 jajka, dodać skórkę cytrynową. M?kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, przesiać, dodać do masy. Poł?czyć z mas? karmelową. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować tłuszczem, wypełnić ciastem. Na wierzchu rozsmarować powidła. Piec 10 min. w temperaturze 175 stopni C. Przygotować masę: białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier. Umieścić na cieście, piec 25 min. Ostudzić. Wypestkować śliwki, zagotować z cukrem żelującym, nie przerywając mieszania. Gotować 3 min., ostudzić, umieścić na wierzchu ciasta.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin