Oponki serowe.doc

(206 KB) Pobierz
Oponki serowe

Oponki serowe

 

 

SKŁADNIKI:

500 g białego sera (może być zmielony),

3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany,

3 łyżki cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

2 - 3 szklanki mąki (daliśmy 3)



SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka. Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać obficie cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin