menu :: Salatki
Sałatka warstwowa z kalafiorem
Niewyszukane, łatwo dostępne składniki,a efekt naprawdę interesujący
czas:
30 minut
liczba porcji:
6
składniki:
1 mały lub pół dużego kalafiora5 pomidorów5 jaj3 łyżki majonezu1 łyżka musztardy2 łyżki oleju2 łyzki posiekanego szczypiorkusól, pieprz
przyrządzanie:
Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.Pomidory pokroić w dużą kostkę.Z majonezu, musztardy, oleju przygotować gładki sos. W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
Kategorie
· wszystkie
· | Dania bezmięsne
· | Inne
· | Mięso w roli głównej
· | Napoje alkoholowe
· | Pieczywo
· | Pizza
· | Podsumowanie akcji kulinarnych
· | Przekąski/Przystawki
· | Przetwory
· | Ryby
· | Sałatki
· | Słodkości
· | Zapiekanki
· | Zupy
środa, 09 stycznia 2008 21:22 Skocz do komentarzy
Sałatka z kalafiorem
Nie sądziłam ,że kalafiora można dodać do sałatki, do czasu aż sama się o tym nie przekonałam i nie wypróbowałam tego oto przepisu...i oto proszę... tak powstała sałateczka palce lizać, bardzo smaczna! . Nie pamietam pochodzenia przepisu.Polecam:)
Składniki:
- 0,5 kalafiora
- 10 dkg szynki
- puszka kukurydzy
-1 zielony ogórek
Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + ząbek czosnku
Wykonanie:
Kalafiora ugotować , ostudzić ,różyczki rozdzielić na mniejsze części, natomiast resztę pokroić w kostkę. Szynkę i zielonego ogórka, również pokroić w kostkę , dodać kukurydzę , doprawić pieprzem i solą. Polać sosem.
Smacznego!
11 Luty 2008 · Dodał/a: Iwonka (admin strony) · Kategoria: sałatki, surówki
Chcesz otrzymywać najlepsze przepisy prosto na Twojego maila za darmo. Zapisz się, zasmakuj pyszności z całego świata.
Początek formularza
(zgadzam sie z pp)
Dół formularza
komentarze
skopiuj adresy
ostatnio dodane
oddane glosy: 3 ocena: 3.67 / 5
Loading ...
· kalafior
· brokuły
· rzodkiewka
· szczypiorek i koper
· pomidory koktajlowe
· ser feta
· kukurydza w puszce
· ogórki świeże
· papryka
· ser żółty starty (dowolna ilość)
· 4 jaja
· sól i pieprz do smaku
· jogurt oressing
Sposób przygotowania:Kalafior i brokuły ugotować i pokroić drobno.
Jajka ugotować na twardo
i pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy w ósemki.
Paprykę kroimy w kostkę.
Zielenine kroimy drobno.
Ogórek również w kostkę.
Ser feta jeśli jest pokrojony to nie trzeba go kroić a jeśli nie to również w kostkę.
Kukurydzę odcedzić.
Ser zetrzeć na tarku (małe oczka). Wszystkie składniki mieszamy
i dodajemy jogurt.
Doprawiamy do smaku
. Polecam.
źródło: Sylwia S. Albigowa
menu :: Dania glowne :: pasty
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową
1 godzina
3
1 średni kalafior3 łyżki masła3 łyżki mąki1 szklanka mleka1 łyzka soku z cytryny1 szklanka tartego żółtego seragałka muszkatołowa, sól, pieprztłuszcz od smarowania naczynia
Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 - 8 minut gotować - również w całości - w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.
uwagi:
Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.
04 lipca 2009
Kalafior zapiekany w sosie serowym
Zaloguj się
E-mail
OnetHasło
Niepoprawne dane
Objaśnienia Loguj się bezpiecznie Zapomniałem hasła
Anuluj
Kupiłam dużego kalafiora i połowę wykorzystałam na sałatkę z brzoskwiniami, a druga czekała... Zastanawiałam się, jak go wykorzystać i wpadłam na pomysł, że zrobię przegląd lodówki i wymodzę jakąś zapiekankę... No i wyszedł kalafior z sosem serowym... Nawet nie myślałam, że będzie ta...
adzkamarcys