Rolnictwo ekologiczne (biologiczne, organiczne lub biodynamiczne) oznacza system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Podstawową zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.
W produkcji metodami ekologicznymi zabrania się:
stosowania hormonów i dodatków syntetycznych;
prowadzenie rafinacji metodami chemicznymi;
konserwowania surowców i ich przetworów przy użyciu napromieniania i fal elektromagnetycznych;
wykorzystywania roślin, zwierząt i mikroorganizmów oraz ich części i produktów je zawierających uzyskiwanych w wyniku zastosowania inżynierii genetycznej.
Rolnictwo ekologiczne stworzyło możliwości gospodarowania w zgodzie z przyrodą oraz przeciwdziałania degradacji środowiska poprzez stosowanie środków naturalnych, zapewnienie żyzności gleby i zdrowotności zwierząt, przy czym produkowana żywność odznacza się wysoką jakością.
FUNKCJE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO:
utrzymanie naturalnych krajobrazów, a nie monokulturowych upraw;
ochrona wód gruntowych - około 50% studni wiejskich posiada wodę zanieczyszczoną m.in. azotanami z pól;
działania na rzecz kulturalnej i socjalnej funkcji środowiska wiejskiego;
podnoszenie świadomości ekologicznej ludności.
Zakup przez konsumentów produktów rolnictwa ekologicznego może przyczynić się do:
pomniejszania w przyrodzie szkód wyrządzanych przez schemizowane, intensywne metody produkcji;
ograniczania chorób na tym podłożu;
wyeliminowania wielu szkód spowodowanych intensywną produkcją rolniczą i hodowlaną.
CELE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO:
wytwarzanie żywności o wysokich walorach odżywczych i w dostatecznej ilości;
działanie wspierające wszelkie procesy życiowe zachodzące w systemach przyrodniczych, zamiast prób zdominowania przyrody;
podtrzymywanie i wzmacnianie cykli biologicznych w gospodarstwie;
maksymalne wykorzystanie odnawialnych zasobów przyrody w oparciu o regionalną organizację produkcji rolniczej;
dążenie do zamknięcia obiegu materii organicznej w obrębie gospodarstwa;
stosowanie materiałów nadających się do wielokrotnego wykorzystania;
zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z ich potrzebami bytowymi (m.in. zakaz tuczu gęsi na stłuszczone wątroby);
unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska w następstwie działalności rolniczej;
zapewnienie producentom godnego życia w ONZ-owskim rozumieniu praw człowieka, odpowiednich dochodów oraz satysfakcji wynikającej między innymi z udziału w ochronie przyrody;
zwrócenie uwagi na pozaprodukcyjne aspekty rolnictwa;
utrzymywanie genetycznej różnorodności wszystkich żywych składowych gospodarstwa rolnego i jego otoczenia.
CELE rolnictwa ekologicznego REALIZOWANE SĄ M.IN. POPRZEZ:
minimalizację obciążeń środowiska np. przez stosowanie lokalnych surowców i środków produkcji;
wybieranie odpornych gatunków i odmian roślin i zwierząt;
dążenie do ochrony organizmów użytecznych (wrogów naturalnych szkodników) obok profilaktycznych i długookresowo zaplanowanych działań w zakresie ochrony roślin;
wzmaganie wydajności i długowieczności zwierząt;
przystosowanie obsady zwierząt do pojemności ekologicznej powierzchni użytkowanej rolniczo;
utrzymanie zróżnicowanego i atrakcyjnego krajobrazu kulturowego o wysokich walorach wypoczynkowych, stanowiącego zarazem podstawę trwałej działalności produkcyjnej;
zróżnicowaną organizację przedsiębiorstwa rolnego, powiązaną z lokalnym rynkiem.
Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej i w krajach EFTA w 1998 r.
Kraj
Pow. UR uprawiana metodami ekologicznymi w ha
Udział w UR w %
Liczba gospodarstw ekologicznych
Udział w ogólnej liczbie gospodarstw w %
Austria
345 375
10,095
19 996
8,00
Belgia
6 418
0,48
291
0,38
Dania
64 329
2,37
1 617
2,19
Finlandia
125 550
5,60
5 170
6,00
Francja
120 241
0,40
3 994
0,50
Grecja
6 000
0,90
1 065
0,67
Hiszpania
152 105
0,61
3 526
0,25
Holandia
17 500
0,88
868
0,72
Irlandia
23 591
0,53
808
0,51
Islandia
119
0,01
21
0,60
Lichtenstein
630
...
Minnie_