Pączki z nadzieniem waniliowym.rtf

(8 KB) Pobierz
P¹czki z nadzieniem waniliowym

czki z nadzieniem waniliowym

 

Składniki:

ciasto:

1 kg mąki

12 dag droży

15 żółtek

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

20 dag masła

po 1/4 szklanki spirytusu i rumu

Cukier wanilinowy WINIARY

cukier puder do posypania

nadzienie:

Budyń waniliowy WINIARY

Cukier wanilinowy WINIARY

2 łki cukru

1,5 szklanki mleka

pół szklanki czystej wódki

 

Droże rozetrzyj z ł cukru i szklanką mleka, a następnie połącz je ze szklankąki i odstaw do wyrośnięcia.

 

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj rozczyn, resztęki i mleka oraz oba alkohole. Wyrabiaj ciasto tak długo, ażdzie gładkie i lśniące. Pod koniec powolutku wlej roztopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto odstaw, by wyrosło.

 

Pół szklanki mleka połącz z wódką i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlej do niego rozrobiony budyń, a całość ugotuj i wystudź.

 

Z ciasta odrywaj małe kawki, rozgnieć je w ręku na krążki, a w środek każdego z nich włóż łeczką nadzienie waniliowe. Po dokładnym zlepieniu i uformowaniu kulek odkładaj je do wyrośnięcia na ściereczkę posypaną.

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz, pączki oczyśćdzelkiem z nadmiaru mąki i wkładaj do tłuszczu spodem do góry. Usmaż je na złotobrązowy kolor, a następnie wyjmij na bibułę. Teraz wystarczy już poczekać, aż wystygną i obsypać je cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin