Składniki:
- kurczak
- cebula
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 200 g fasoli szparagowej
- kajzerka
- 3 jajka
- 100 g masła
- pojemnik śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 0,5 łyżeczki vegety
Sposób wykonania:
Ugotować kurczaka, cebulę i pietruszkę.
10 minut przed końcem gotowania dodać marchew, fasolę szparagową i obgotować.
Kurczaka i jarzyny odcedzić.
W wywarze namoczyć kajzerkę.
Mięso zmiksować z cebulą, pietruszką, odciśniętą bułką, żółtkami, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
W natłuszczonej masłem formie ułożyć połowę mięsa, na niej połowę fasolki i pokrojonej w paski marchwi oraz resztę mięsa.
Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody z vegetą.
Na ostudzonym pasztecie ułożyć pozostałe jarzyny, polać tężejącą galaretką.
darekrut3