Placek z kruszonkąDrożdżowe ciasto z kruchą, słodką posypką. Smak mojego dzieciństwa. Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła. Mi najbardziej smakowała kruszonka - słodkie grudki ciasta, posypane obficie cukrem pudrem. Placek do herbaty lub mleka i do torebki z drugim śniadaniem dla dziecka. Placek trzeba ostrożnie, stopniowo wyjmować z piekarnika, trzymać w formie i nie kroić nożem na kawałki, zanim dokładnie ostygnie. Ja nie mogłam się doczekać... i mi troszkę opadł.
Rozczyn: • 30 g świeżych drożdży • 10 g cukru • 1 łyżeczka ciepłego mleka • 1 łyżka mąkiCiasto:• 3 jaja • 75 g cukru • 400 g mąki • około 1/2 szklanki ciepłego mleka • 100 g stopionego masła Kruszonka:• 100 g mąki • 50 g stopionego masła • 50 g cukru pudru Wykonanie:
· Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję cukier, mleko, mąkę. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
· Żółtka ucieram z cukrem i dodaję do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, dolewam ciepłego mleka i zagniatam ciasto. Jeśli ciasto ciężko się wyrabia, można dodać trochę więcej ciepłego mleka. Gdy składniki połączą się, dodaję stopione masło, dobrze wyrabiam (15 minut) i odstawiam do wyrośnięcia (2 godziny).
· Robię kruszonkę: Mąkę mieszam z cukrem pudrem, dodaję stopione masło, wyrabiam łyżką i odstawiam do lodówki.
· Wyrośnięte ciasto wykładam do blaszki wysmarowanej olejem na grubość dwóch palców. Powierzchnię smaruję jednym białkiem. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia (około 1 godzina).
· Ciasto posypuję posiekaną lub startą schłodzoną kruszonką. Gdy ciasto wyrośnie wstawiam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez około 20 minut na złoty kolor. Stopniowo wyjmuję z piekarnika aby placek nie opadł. Bardzo ostrożnie, dopiero po całkowitym ostudzeniu wyjmuję placek z blaszki. Posypuję dużą ilością cukru pudru.
agnesaizouki