Babka kolorowa.doc

(172 KB) Pobierz
Babka kolorowa

Babka kolorowa

Składniki:

·         1 margaryna (masło)

·         6 jaj

·         1,5 szklanki cukru

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1 cukier waniliowy

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 szklanki oleju

oraz:

·         1 kisiel cytrynowy

·         1 kisiel wiśniowy (ja dodatkowo dodałam soku z buraków, niedużo, dla wyraźniejszego koloru; z kisielem wiśniowym wyszedłby kolor różowy), lub można prościej - barwniki spożywcze

·         1 łyżka kakao

·         1/2 szklanki suchego maku

Margarynę, 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać.

Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w formie okrągłej, z kominkiem o średnicy 23cm.

Smacznego :)

babka kolorowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin