KREMÓWKA.doc

(99 KB) Pobierz
KREMÓWKA

KREMÓWKA

Składniki

·         2 ciasta francuskie (do kupienia w sklepach)

·         1 litr śmietany 30%

·         1 litr mleka

·         4 żółtka

·         1 szkl mąki

·         1 łyżka cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 margaryna Kasia

·         cukier puder

 

 

Etapy przygotowania

Ciasta pieczemy oddzielnie w blaszkach w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Mleko dzielimy na pół.

 

Masa jajeczna:

do połowy mleka dodajemy żółtka, szklankę mąki,

cukier, cukier waniliowy - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Drugą połowę mleka gotujemy i wlewamy do niej powstałą masę jajeczną.

Szybko mieszamy do powstania jednolitej masy budyniowej. Studzimy.

Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu aż do jego całkowitego

wykorzystania.

Układamy w blaszce: ciasto francuskie, masę budyniową, bitą śmietanę, ciasto

francuskie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy

cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin