Sałatka Hit Przyjęcia
paczkę makaronu przypominającego ryż 500g (ugotować)ogórek zielony (w kostkę)papryka czerwona (w kostkę)surowa3 jajka (w kostkę)500 g martadeli (w kostkę) a dodaję mielonki, polędwicy drobiowej, mortadeli jaką mam2 puszki fasoli ciemnej2 puszki kukurydzysól, pieprz,majonez, musztarda do smaku
Sałatka Z Zupek
2 zupki VIFON kurczak złoty łagodny - dobrze pokruszyć + przyprawy1 duży ogórek - kostka2 duże pomidory kostka1 puszka kukurydzy WYMIESZAĆ DOBRZE I DODAĆ 2 łyżki majonezu - wymieszać , odstawić minimum 1/2 godz. ( żadnych przypraw )
Sałatka Z Zupek Chińskich
SKłADNIKI2 zupki chińskie-łagodna i ostra1 puszka kukurydzy5 jaj1 mały słoik ogórków konserwowych1 mały słoik papryki konserwowej1 por lub cebulkamajonezPrzyprawy z zupek rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i zalać pokruszony makaron,przykryć i odstawić.Resztę składników pokroić i wymieszać z zimnym makaronem ,dodać majonez i gotowe.
Sałatka z kalafiora
1surowy kalafior (ok. 80 dag) 1 cebula (10 dag) 3 ogórki konserwowe (ok. 30 dag) 10 dag szynki 1 ząbek czosnku puszka kukurydzy ½ pęczku koperku majonez sól pieprz
Kalafior dobrze umyć, osuszyć a następnie drobno pokroić. Cebulę, ogórki konserwowe i szynkę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać.
Wszystko przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki wystarczą na ok. 12 porcji.
Sałatka Grecka
Składniki:
· ser feta
· sałata zielona
· pomidory
· papryka (czerwona, zielona, żółta - do wyboru)
· jajka na twardo
· sól, pieprz, słodka papryka
· bazylia, estragon, oliwa z oliek
Ja z fetą robię... sałatkę grecką :sałaty - pekińska, zwykła, może być jeszcze do tego rukolaogórek świeżyPomidorkicebulkapapryka czerwonafeta-wszystko pokrojone w kostkę, oprócz cebuli- wrzucam krążki.Polewam sosem vinegrette - oliwa z oliwek+woda+musztarda lub ocet balsamiczny i zioła.Wychodzi pychamożna dodać też kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek - to już wersja bardziej polska niż grecka.
Sałatka Do Potraw Z Grilla
SKŁADNIKI:- 7-8 młodych ziemniaków- 1/2 główki młodej kapusty- 1/2 pęczka posiekanego koperku- posiekany sczypiorek- parę pokrojonych w półplasterki rzodkiewek- główka czosnku- trochę oliwy- sok z cytryny- sól,pieprz,cukierZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach,obrac i wystudzone pokroić w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować.Do salaterki włożyć pokrojone ziemniaki,rzodkiewki,kapustę i zieleninę.Z oliwy,soku z cytryny i rozgniecionego czosnku utrzeć sos,doprawic go solą cukrem i pieprzem.Sosem polać sałatkę,wymieszać i schłodzić.
Witaminka Bombowa Składniki:1/4 selera, 1 pietruszka, 2 pomidory, 1 jabłko, mała kapusta pekińska, 2 średnie marchewki, 1/3 pora, 1 cebula, cukier, sól, majonez. I jedziemy:Wszystkie warzywa korzenne zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych oczkach, cebulę, pora i kapustę drobno posiekać nożem. Pomidor w większe kawałki. Całość wymieszać z 3-4 łyżeczkami cukru, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami majonezu.
Surówka Marchewkowa, pasuje do każdej potrawy,
marchewka utarta na grubej tarceser żólty starty na grubej tarcemajonez + smietana gęsta 18% , bądż 12%czosnek przeciśnięty przez praskęjeżeli chodzi o proporcję to tyle samo marchwi ile sera żółtego , a czosnku to trzeba dopasować do swojego smakupieprz i sól też się dodaje we własnym guście i smaku, ja nie dodaje bo używam majonezu kieleckiego a on sam w sobie jest ostry, bądż majonez robie sama na ostro wszystko wymieszać i surówko- słatka jest git Podaje ją do drugiego dania lub na stół jako przystawka do zimnej płyty, jak również do dań z grila
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
½ kapusty pekińskiej 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag) 2 średnie pomidory (ok. 30 dag) 30 dag pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu przyprawa Gyros sól pieprz 3 liście zielonej sałaty
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i zrumienić na oleju. Ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Pieczarki pokroić w plasterki, zrumienić na oleju i ostudzić.
Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać jogurt naturalny i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i wyłożyć na dno przezroczystej miski. Na liście sałaty wyłożyć gotową sałatkę. Schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na około 7 porcji.
Sałatka z zupek chińskich
2 zupki chińskie łagodne
1 zupka chińska pikantna
1 puszka kukurydzy
40 dag ogórków kiszonych
por
ok. 8 łyżek majonezu
sól
pieprz
Zupki chińskie pokruszyć i przełożyć razem do miski. Dodać przyprawy z paczki i zalać 2 1 szklanki wrzącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w półplasterki.
Wszystkie składniki razem połączyć i dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
marzena_kaszowska