0305.pdf

(1470 KB) Pobierz
0305.cdr
AGENCJA
PROMOCJI
ZDROWIA
www.apz.pl
Biuletyn APZ
01 / 05 (3) Biuletyn APZ, kompendium wiedzy w dziedzinie zdrowia i suplementacji.
Artyku³y
Vademecum suplementów
NA£ OGI
Czerwone wino
"Ma³a czarna"
Œmiercionoœny dym
Doniesienia naukowe
Kolagen wzmacnia koœci
Nadmiar kalorii os³abia odpornoœæ
Soja przeciw nowotworom
SprawnoϾ seksualna
...coœ dla mê¿czyzn
Zasady suplementacji
Pytania do eksperta
Bardziej i mniej przyjazne
656040972.012.png 656040972.013.png 656040972.014.png 656040972.015.png 656040972.001.png 656040972.002.png 656040972.003.png 656040972.004.png
Bardziej i mniej przyjazne
NA GI
WINO
„Wino jest najszlachetniejsze wœród
napojów, najsmaczniejsze wœród lekarstw i
najprzyjemniejsze wœród pokarmów” - te
s³owa wypowiedzia³ grecki pisarz i filozof
Plutarchos jeszcze wiele lat przed nasza er¹.
Ponad 2000 lat póŸniej, naukowcy
bezsprzecznie dowodz¹ ¿e napój ten
rzeczywiœcie kryje w sobie unikalne
w³aœciwoœci terapeutyczne i prozdrowotne.
W czym zatem tkwi jego niezwyk³a moc?
Przygoda cz³owieka z winem siêga ju¿
zamierzch³ych czasów i zapewne nigdy nie uda
siê wyjaœniæ kiedy poraz pierwszy odkryto
winoroœl i rozpoczêto jego uprawê. Wszystko
jednak wskazuje na to, ¿e sta³o siê to ju¿ bardzo
dawno temu.. W po³udniowo-zachodniej czêœci
Azji upraw¹ winoroœli zajmowano siê ju¿ 4000
tysi¹ce lat przed nasza er¹. W tamtym okresie,
najprawdopodobniej znano ju¿ metodê przerobu
winogron na wino. W Egipcie, za panowania
w³adcy Menesa – za³o¿yciela pierwszej dynastii
w pañstwie, ludnoœæ oprócz hodowli, rybo³óstwa
i rzemios³a zajmowa³a siê rolnictwem, gdzie w
uprawie prym wiod³y winoroœle. Ju¿ wówczas
znano przynajmniej kilka ich gatunków. Do
Europy krzewy winne trafi³y g³ównie dziêki
mieszkañcom Fenicji (obecna czêœæ Libanu)
którzy rozpowszechnili swoj¹ uprawê w obrêbie
ca³ego Basenu Morza Œródziemnego. I tak w taki
oto sposób Francja, W³ochy i Hiszpania sta³y siê
krajami o najwiêkszej, wielowiekowej tradycji
winiarskiej.
£O
CZERWONE
656040972.005.png 656040972.006.png
Zdrowie Francji
Kondo oraz A. Matsumoto opublikowana w 1994
roku na ³amach pisma Lancet . Zdrowym
ochotnikom podawano 400-500ml czerwonego
wina dziennie przez dwa tygodnie.
Zaobserwowano u nich wyraŸne zmniejszenie
niekorzystnych przemian z³ego cholesterolu
LDL. Ale o dziwo, podobnych efektów nie
uzyskano po zastosowaniu samego alkoholu w
formie wódki. Zatem, musza istnieæ jeszcze
inne elementy tej uk³adanki
W drugiej po³owie XX wieku nast¹pi³ szalony
postêp cywilizacji. Cz³owiek z lasów, pastwisk i
pól przeniós³ siê do miast. Zamiast ganiaæ za
zwierzyn¹ i pracowaæ w polu, usiad³ w biurze
przed komputerem. Nie musi wiele chodziæ, bo
wynaleziono samochód a walkê o pokarm
zast¹pi³a pizza na telefon. Tak niemal ¿yje
obecnie ca³y cywilizowany œwiat. W efekcie
pogarszaj¹cego siê stylu ¿ycia ludzkoœæ zaczê³y
piêtnowaæ najró¿niejsze schorzenia, wœród
których prym wiod¹ choroby uk³adu kr¹¿enia i
nowotwory. Ale o dziwo, nie wszyscy
cywilizowani mieszkañcy naszego globu, w
podobny sposób s¹ nara¿eni na
niespodziewany zawa³ serca. Ju¿ od dawna
naukowcy zastanawia³ jeden fakt, dlaczego
mieszkañcy Francji, którzy stylem ¿ycia niewiele
odbiegaj¹ od innych mieszkañców Europy czy
Ameryki rzadziej choruj¹ i umieraj¹ z powodu
choroby niedokrwiennej serca. W swoj¹
kondycj¹ zdrowotn¹ bardziej przypominaj¹ ludy
dalekiego wschodu ni¿ zautomatyzowanych do
szpiku koœci Europejczyków. Po wielu latach
intensywnych badañ, francuski paradoks
wreszcie znalaz³ swoje rozwi¹zanie - powodem
dobrej kondycji Francuzów niespodziewanie
okaza³o siê - wino. W 1992 roku na ³amach
pisma Lancet Serge Ranaud przedstawi³
kilkunastoletnie wyniki badañ na ponad 30
tysi¹cach Francuzów. Jak wynika³o z obserwacji
u osób pij¹cych 2-5 kieliszków wina dziennie
prawdopodobieñstwo zgonu z powodu chorób
serca i uk³adu kr¹¿enia, zmniejsza siê o 28-38%.
Cenne flawonoidy
Szczególne znaczenie w zapobieganiu
mia¿d¿ycy i chorobom serca mog¹ mieæ
niealkoholowe, zwi¹zki polifenolowe
(flawonoidowe) zawarte w winie, wœród których
najwa¿niejsz¹ rolê pe³ni¹ kwercetyna,
resweratrol, katechina i epigallokatechina. Ich
znaczenie ¿artobliwie podsumowa³ kiedyœ jedne
ze znanych onkologów American Associacition
for Cancer Research – flawonoidy robi¹ prawie
wszystko, no, mo¿e za wyj¹tkiem czyszczenia
pod³ogi w kuchni. Polifenole wykazuj¹ przede
wszystkim szerokie spektrum dzia³ania w
obrêbie uk³adu sercowo-naczyniowego.
Zmniejszaj¹ tworzenie siê skrzepów, hamuj¹
procesy zapalne w naczyniach krwionoœnych,
zwiêkszaj¹ ich rozkurcz oraz usprawniaj¹
przep³yw krwi i zaopatrywanie serca w tlen.
Jednoczeœnie polifenole skutecznie hamuj¹
niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe. W 1993
roku, naukowcy E. Frankel oraz J. Kanner w
podsumowaniu swej pracy badawczej
wykazali, ¿e polifenole zawarte w czerwonym
winie, w zale¿noœci od stê¿enia mog¹
zmniejszaæ utlenianie cholesterolu LDL od 60 do
98% i tym samym zapobiegaæ niekorzystnym
reakcjom mia¿d¿ycowym.
Sygna³y by³y ju¿ wczesniej
G³ównie za spraw¹ angielskiego lekarza
Selvyna St. Legera, który w 1979 roku na
podstawie danych statystycznych uzyskanych z
kilkunastu uprzemys³owionych krajów,
stwierdzi³, ze ryzyko umieralnoœci z tytu³u chorób
uk³adu sercowo-naczyniowego jest wyraŸnie
ni¿sze wœród spo³eczeñstw pij¹cych czerwone
wino.
Pocz¹tek lat dziewiêædziesi¹tych wniós³
ogromny prze³om w badaniach na wyjaœnieniem
prozdrowotnych w³aœciwoœci wina. Rozpoczê³a
siê wielka krucjata naukowa na rzecz
rozwik³ania jego tajemnic.
Resweratrol
Japoñczycy ju¿ od dawna sk³adnik ten
uwzglêdniali w opisach zio³owych mikstur
stosowanych w leczeniu zaburzeñ lipidowych,
zapaleñ i chorób serca. Ten szczególny rodzaj
polifenolu wystêpuj¹ obficie w skórkach
czerwonych winogron, gdzie chroni owoce
przed inwazj¹ mikroorganizmów, g³ównie
grzybów. Jego zawartoœæ w czerwonym winie
uzale¿niona od gatunku winogron, klimatu,
rodzaju gleby oraz techniki wytwarzania. Wino
wydaje siê nieocenionym Ÿród³em resweratrolu,
i poza nim jedynie orzeszki ziemne zawieraj¹
znacz¹ce iloœci tego zwi¹zku. Jak wykaza³ E.
Frankel i A. Waterhouse w badaniach na
zwierzêtach resweratrol zmniejsza zlepianie siê
p³ytek krwi, obni¿a syntezê t³uszczów w w¹trobie
oraz hamuje utlenianie cz¹steczek LDL-
cholesterolu i to znaczniej silniej ni¿ witamina E.
Na pozór nic szczególnego
Wino sk³ada siê z 10-14 % alkoholu –
sk³adnika niezbêdnego dla utrzymania jego
w³aœciwego smaku, zapachu i dzia³ania. Ale nie
to wydaje siê decydowaæ o wyj¹tkowoœci tego
napoju. Miêdzy innymi œwiadczy o tym praca K.
656040972.007.png
Wyj¹tkowe w³aœciwoœci resweratrolu opisa³
tak¿e w roku 1993 doktor D. Fitzgerald. W swojej
pracy badawczej dowiód³, ¿e zwi¹zek ten dzia³a
rozkurczowo na naczynia krwionoœne przez co
usprawnia przep³yw krwi. W innych badaniach
wykazano równie¿ ¿e resveratrol mo¿e dzia³aæ
hamuj¹co na najwa¿niejsze stadia powstawania
i rozwoju nowotworów. Wino, oprócz cennego
resweratrolu zawiera tak¿e inne wa¿ne
polifenole, miêdzy innymi kwercetynê – zwi¹zek
silnie hamuj¹cy powstawanie zakrzepów oraz
katechinie i epigallokatechinie. Pierwszy z ze
sk³adników zabezpiecza p³ytki krwi przed
zlepianiem siê oraz skutecznie wy³apuje wolne
rodniki, drugi wykazuje silne w³aœciwoœci
antynowotworowe. Oba zwi¹zki skutecznie
chroni¹ cz¹steczki LDL-cholesterolu przed
utlenianiem i zapobiegaj¹ ich niekorzystnym
przemianom w krwiobiegu.
Fuhrman zaobserwowali ¿e u zdrowych
ochotników spo¿ywaj¹cych 400ml czerwonego
wina na dobê przez okres 2 tygodni nast¹pi³
wzrost korzystnej frakcji cholesterolu HDL,
czego nie wykazano w przypadku wina bia³ego.
W innej ze swoich prac zaobserwowali , ¿e bia³e
wino nie tylko nie chroni³o zwi¹zków
t³uszczowych przed utlenianiem, ale wrêcz
przyspiesza³o ich uszkadzanie. Z kolei w pracy
badawczej T.Whiteheada i D. Robinsona
spo¿ycie 300 ml czerwonego wina wywo³a³o po
godzinie 18% wzrost potencja³u
antyutleniaj¹cego natomiast w przypadku
bia³ego jedynie 4%.
Ciekawe badania naukowe przeprowadzili
równie¿ H. Demrow i P. Slain. Dokonali oni
uszkodzeñ naczyñ wieñcowych u psów, co
wywo³a³o okresowe, ostre zakrzepy,
spowolnienie przep³ywu krwi w têtnicach
wieñcowych i w konsekwencji niedokrwienie
mieœnia sercowego. Nastêpnie próbowano
podawaæ do¿ylnie lub do¿o³¹dkowo czerwone
lub bia³e wino. Jak siê okaza³o niebezpieczne
zmiany ustêpowa³y jedynie po podaniu wina
czerwonego.
Bia³e czy czerwone
Wszystko wskazuje na to, ¿e w³aœciwoœci
prozdrowotne wykazuje przede wszystkim
czerwone wino, gdy¿ w procesie jego
fermentacji wykorzystuje siê nie tylko mi¹¿sz
owoców ale równie¿ cenne skórki bêd¹ce
najwa¿niejszym Ÿród³em resweratrolu i
kwercetyny. £¹czna zawartoœæ polifenoli jest a¿
dziesiêciokrotnie wy¿sza ni¿ w winach bia³ych i
niew¹tpliwie w zakresie profilaktyki
kardiologicznej to w³aœnie ono odgrywa
pierwszoplanowa rolê. Badacze A. Lavy i B.
Czy owoce
mog¹ zast¹piæ wino?
Jest oczywiste, ¿e spo¿ywaj¹c owoce
winogron dostarczamy cenne zwi¹zki
flawonoidowe. Ale czy rzeczywiœcie nasz
organizm wykorzystuje w pe³ni te wyj¹tkowe
substancje? Wszystko wskazuje na to, ¿e
biodostêpnoœæ polifenoli z owoców jest znacznie
utrudniona. W formie naturalnej wystêpuj¹ one
z³o¿onych kompleksach polimerycznych i
glikozydowych, przez co ich trawienie jest
utrudnione, a s³aba rozpuszczalnoœæ w wodzie
ogranicza ich wch³anianie. Podczas beztlenowej
fermentacji wina, zawarte zwi¹zki polifenolowe,
ulegaj¹ rozbiciu na proste formy. Podczas
procesu maceracji czerwonego wina, polifenole
obficie „wyp³ukiwane” s¹ ze skórek i pestek
le¿akuj¹cych na dnie kadzi i przechodz¹ do
roztworu wodnego, a zawarty w winie alkohol
utrzymuje je doskonale w stanie rozpuszczenia.
A co z sokami?
Przy produkcji czerwonego wina, skórki
winogron bardzo d³ugo pozostaj¹ w stycznoœci z
moszczem, w efekcie czego zwi¹zki
polifenolowe maj¹ dostateczn¹ iloœæ czasu by
przenikn¹æ do roztworu. W przypadku
wyrabiania soku z winogron, skórki s¹ niemal
natychmiast odrzucane, w efekcie czego napoje
owocowe s¹ zdecydowanie s³abszym ich
Ÿród³em a tak¿e, z tytu³u braku alkoholu jest
656040972.008.png 656040972.009.png
ni¿sza ich bioprzyswajalnoœæ. Nie oznacza to
jednak, ze sok z winogron nie ma ¿adnych
w³aœciwoœci prozdrowotnych. W 1997 roku,
naukowcy J. Keevil i N. Maalej przeprowadzili
badania dotycz¹ce dzia³ania soku z winogron,
grejpfruta i pomarañczy. Przez 7-10 dni, piêæ
zdrowych osób spo¿ywa³o poszczególne soki w
iloœci 5-7 ml na kilogram masy cia³a. Jak siê
okaza³o sok z winogron zmniejszy³ agregacjê
(zlepianie) p³ytek krwi o 96%, natomiast
pozosta³e soki nie wykaza³y ¿adnego
szczególnego dzia³ania w tym zakresie. W tym
samym roku, inni badacze – A. Day i J. Kemp
podawali 7 osobom przez tydzieñ 125 ml
koncentratu soku z winogron. Po zakoñczeniu
doœwiadczenia, stwierdzono u nich wyraŸnie
zwiêkszon¹ opornoœæ cholesterolu LDL na
utlenianie a tak¿e zmniejszy³o siê stê¿enie
aldehydu dimalonowego – zwi¹zku bêd¹cego
wskaŸnikiem stopnia uszkodzenia t³uszczów.
Na zdrowie!
Zebrany na prze³omie lat materia³ badawczy
zdaje siê potwierdzaæ wyj¹tkowe w³aœciwoœci
czerwonego wina w zakresie profilaktyki chorób
uk³adu kr¹¿enia. Mimo tego nale¿y jednak
pamiêtaæ, ¿e wino jest równie¿ alkoholem, do
którego picia istnieje tak¿e wiele
przeciwwskazañ. Jak¹ wiec iloœæ mo¿na poleciæ
z czystym sumieniem? Œwiêty Benedykt zaleca³
swoim braciom zakonnym picie do posi³ku
szklanki wina w celu pobudzenia trawienia.
Wszystko wskazuje na to, ¿e trafi³ w sedno, gdy¿
obecnie w³aœnie taka porcja wina najczêœciej
zalecana jest w celach profilaktyki chorób
serca.. Porcja 200-300 ml wina/dziennie zawiera
przeciêtnie 25-35g czystego alkoholu – czyli
dawkê uznawan¹ nie tylko za bezpieczn¹, ale
tak¿e prozdrowotn¹ . Przy takiej iloœci spo¿ytego
alkoholu na dobê stare porzekad³o wietnamskie
„wino pasuje do serca jak tygrys do lasu” z
pewnoœci¹ znajdzie pe³ne uzasadnienie.
Dariusz Szuka³a
czarna
ma³a
P obudza
witamin i minera³ów i na domiar z³ego dodatkowo
zuba¿a organizm w cenne substancje od¿ywcze.
Picie kawy zwiêksza wyraŸnie zapotrzebowanie
na ¿elazo, cynk, wapñ, magnez i witaminy grupy B
rano do ¿ycia, umila
– sk³adniki niezbêdne dla zachowania zdrowia
fizycznego i psychicznego. Kawa nie regeneruje
podró¿e i pogawêdki
organizmu energetycznie lecz jedynie stymuluje
z przyjació³mi. Pozwala
jego uk³ad nerwowy, wysy³aj¹c podstêpny sygna³:
wydajniej pracowaæ, uczyæ
- zmêczenie zlikwidowane, mo¿na dalej pracowaæ.
siê, oddala zmêczenie, dodaje energii i si³
Kofeina wnikaj¹c do krwi nasila uwalnianie
witalnych. Wspomaga tak¿e sportowców,
sk³adników energetycznych, przyspiesza akcje
u³atwia odchudzanie a nawet zapobiega
serca i zwiêksza ciœnienie krwi, wprowadzaj¹c
powstawaniu niektórych schorzeñ.
organizm w stan ukrytego stresu.
Z wielu powodów kawa wiêc cieszy siê
du¿ym powodzeniem. Ale czy jej nadmierne
spo¿ycie nie szkodzi naszemu zdrowiu?
Kawa nieprzyjazna na ¿o³¹dek
Przeciwnicy kawy maj¹ jej wiele do zarzucenia.
Zwi¹zki zawarte w kawie stymuluj¹ wydzielanie
Jak twierdz¹, pobudzanie organizmu za pomoc¹
kwasu solnego w ¿o³¹dku, powoduj¹c w wielu
kawy przypomina poganianie batem zmêczonego
przypadkach zgagê, zaœ stresogenne dzia³anie
konia. Pod wp³ywem bólu zwierzê przyspiesza, ale
kofeiny mo¿e dzia³aæ skurczowo na przep³yw krwi
tak naprawdê wcale nie jest mniej zmêczone.
w jelitach utrudniaj¹c procesy trawienne. Treœæ
Gorzka, czarna, kawa nie dostarcza energii,
656040972.010.png 656040972.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin