ÐÏࡱá>þÿ JLþÿÿÿIÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿì¥Á9 ð¿†>bjbjýÏýÏ"LŸ¥Ÿ¥Cÿÿÿÿÿÿlêêêêêêêþêêêêö$þ 2& & & & & & & & $H! h#@Cê& & & & & C®êê& & Ю®®& Zê& ê& ®& ®¢®PrÕœêê& /•Á´Êþìê€qæ0 ž¨#€.¨#®þþêêêêÙPierwsz barier - bariera strzykowa, misieD zwieracz strzyku [wiatBo kanaBu strzykowego skierowany na zewntrz wzrost nabBonka kanaBu strzykowego, szczególnie jego uj[cia skierowany na zewntrz strumieD wydzieliny intensywne rogowacenie nabBonka kanaBu strzykowego przeciwbakteryjne dziaBanie warstwy keratynowej, która zawiera biaBko zasadowe i antybakteryjne kwasy tBuszczowe rozeta Fristenberga-nie tylko zamyka kanaB strzykowy, ale odgrywa te| rol immunologiczn misieD zwieracz strzyku 2. Humoralne czynniki w mleku: laktoferryna, transferryna, lizozym, laktoperoksydaza, dopeBniacz 3. KsztaBt wymienia najbardziej przydatny do doju mechanicznego-wymie skrzynkowate, strzyk-cylindryczny 4. Efekt bakteriostatyczny laktoferyny zale|y od zawarto[ci |elaza i od koncentracji jonów dwuwglanowych i cytrynianów. HCO3 wzmaga dziaBanie, cytryniany ograniczaj dziaBanie,bo tworz kompleksy z Fe i jest to dobre zródBo Fe dla bakterii najwa|niejsze biaBko wi|ce |elazo w ró|nych wydzielinach tak|e w mleku bakteriostatyczna proteina pochodzi z kom. wydzielajcych mleko i z fagocytów granulocyty obojtnochBonne poziom ( podczas zapalenia wyraznie ogranicza wzrost gronkowców i bakt. z grupy Coli, mniej efektywne na paciorkowce, gdy| ich wymagania, co do |elaza s znacznie mniejsze ni| ww. efekt bakteriostatyczny zale|y od zawarto[ci |elaza i od koncentracji jonów 5. W mleku zwierzt monogastrycznych dominuje IgA, a u prze|uwaczy IgG1 6. Formy klinicznego zapalenia wymienia: nadostre, ostre, podostre, przewlekBe 7. SkBadniki mleka syntetyzowane w wymieniu: tBuszcz, kazeina, laktoza, beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, niektóre enzymy 10. Makrofagi-kom fagocytujace, usuwaj resztki tkanek i bakterie. Pierwsze komórki rozpoznaj bakterie i przekazuj informacj do innych komórek wchodzcych w skBad systemu obronnego, wydalaj cytokiny i mediatory zapalne; od 21-61% w zale|no[ci od fazy laktacji 11.70-80% strat stanowi zapalenia podkliniczne 12. Major pathogenes: Strept agactiae, Strept dysgalactiae, Strept uberis, Stph aureus, E.coli, Arcanobacterium pyogenes Minor pathogenes: Gronkowce koagulazoujemne (np. staphylococcus epidermicus) Mikrokoki, Corynobacterium bovis, Grzyby, Algi 13. TOK-test orientacyjny, sBu|y do szacunkowego okre[lenia ilo[ci komórek somatycznych w mleku wiartkowym oraz do oceny zmiany pH mleka 14. Odczyn silnie dodatni w próbie TOK- natychmiast powstaje |el w postaci zbitej grudki w [rodku basenika. Jak przestaniemy miesza, grudka zostaje, powy|ej 5mln kom somatycznych, do 70-80% leukocytów Dodatni 0.8-1.5 mln (60-70%) SBabo dodatni 0.4-1.5 mln (40-60%) Wtpliwy 150-500 tys (30-40 %) Ujemny 0-200 tys (o-25 %) 22. Ci[nienie chyba 250mm/Hg 23. DC stosuje sie w okresie zasuszania, MC w okresie laktacji, ró|ni si dBugo[ci okresu karencji 24. Mastitis acuta gravis u krów powoduje E.coli, Klebsiella 25. Letnie zapal wymienia: Str dysgalactiae inne (Arcanobacterium pyogenes, Peptococcus indolicus, Fusobacterium necrophorum) 26. Przyczyny (Obrzku patologicznego) oedema uberis u krów: przedBu|ajcy si poród, pora|enie poporodowe, zapalenie macicy, wzrost ci[ krwi |ylnej spowodowany naciskiem ci|arnej macicy na du|e naczynia, przedwczesny poród, bBdy |ywieniowe, zaburzenia hormonalne, nadmierna poda| fitoestrogenów, reaktywne formy tlenu, ostre i podostre stany zapalne, urazy wymienia, schorzenia skóry (czyraczyca), obrzk zastoinowy-niewydolno[ kr|enia, nerek 27. Mammogeneza-rozwój i wyksztaBcanie gruczoBów mlecznych, w okresie przed pokwitaniem wzrost gruczoBu mlekowego pozostaje jedynie pod wpBywem hormonu wzrostu, hormonów tarczycy, insuliny, glikokortykosterydów, prolaktyny laktopoeza W okresie pokwitania estrogeny, progesteron FSH,LH- utrzymywanie na odpowiednim poziomie po porodzie procesu wytwarzania mleka 28. ph mleka 6,6-6,8 29. Zapalenie wymienia u kóz powoduj najcz[ciej gronkowce, paciorkowce, pasterelle, mykoplazmy (Staph aureus, Str uberis, Str dysgalactiae, Str agalactiae, Pasteurella haemolitica, Mycoplazma agalactiae), ale te| E.coli, Proteus, Brucella, Mycobac...
novacianka