pyt i odp mleko.doc

(39 KB) Pobierz
ÐÏࡱá>þÿ	JLþÿÿÿIÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿì¥Á9 ð¿†>bjbjýÏýÏ"LŸ¥Ÿ¥Cÿÿÿÿÿÿlêêêêêêêþêêêêö$þ 2&	&	&	&	&	&	&	&	$H! h#@Cê&	&	&	&	&	C®êê&	&	Ю®®&	Zê&	ê&	®&	®¢®PrÕœêê&		 /•Á´Êþìê€qæ0 ž¨#€.¨#®þþêêêêÙPierwsz barier - bariera strzykowa, 
misieD zwieracz strzyku
[wiatBo kanaBu strzykowego
skierowany na zewntrz wzrost nabBonka kanaBu strzykowego, szczególnie jego uj[cia
skierowany na zewntrz strumieD wydzieliny
intensywne rogowacenie nabBonka kanaBu strzykowego
przeciwbakteryjne dziaBanie warstwy keratynowej, która zawiera biaBko zasadowe i antybakteryjne kwasy tBuszczowe
rozeta Fristenberga-nie tylko zamyka kanaB strzykowy, ale odgrywa te| rol immunologiczn
misieD zwieracz strzyku

2. Humoralne czynniki w mleku: laktoferryna, transferryna, lizozym, laktoperoksydaza,       dopeBniacz 

3. KsztaBt wymienia najbardziej przydatny do doju mechanicznego-wymie skrzynkowate, strzyk-cylindryczny

4. Efekt bakteriostatyczny laktoferyny zale|y od zawarto[ci |elaza i od koncentracji jonów dwuwglanowych i cytrynianów. HCO3 wzmaga dziaBanie, cytryniany ograniczaj dziaBanie,bo tworz kompleksy z Fe i jest to dobre zródBo Fe dla bakterii 
najwa|niejsze biaBko wi|ce |elazo w ró|nych wydzielinach tak|e w mleku
bakteriostatyczna proteina
pochodzi z kom. wydzielajcych mleko i z fagocytów   granulocyty obojtnochBonne
poziom ( podczas zapalenia
wyraznie ogranicza wzrost gronkowców i bakt. z grupy Coli, mniej efektywne na paciorkowce, gdy| ich wymagania, co do |elaza s znacznie mniejsze ni| ww.
efekt bakteriostatyczny zale|y od zawarto[ci |elaza i od koncentracji jonów

5. W mleku zwierzt monogastrycznych dominuje IgA, a u prze|uwaczy IgG1

6. Formy klinicznego zapalenia wymienia: nadostre, ostre, podostre, przewlekBe 

7. SkBadniki mleka syntetyzowane w wymieniu: tBuszcz, kazeina, laktoza, beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, niektóre enzymy 

10. Makrofagi-kom fagocytujace, usuwaj resztki tkanek i bakterie. Pierwsze komórki rozpoznaj bakterie i przekazuj informacj do innych komórek wchodzcych w skBad systemu obronnego, wydalaj cytokiny i mediatory zapalne; od 21-61% w zale|no[ci od fazy laktacji 

11.70-80% strat stanowi zapalenia podkliniczne 

12. Major pathogenes: Strept agactiae, Strept dysgalactiae, Strept uberis, Stph aureus, E.coli, Arcanobacterium pyogenes
Minor pathogenes: Gronkowce koagulazoujemne (np. staphylococcus epidermicus)
Mikrokoki, Corynobacterium bovis, Grzyby, Algi


13. TOK-test orientacyjny, sBu|y do szacunkowego okre[lenia ilo[ci komórek somatycznych w mleku wiartkowym oraz do oceny zmiany pH mleka 

14. Odczyn silnie dodatni w próbie TOK- natychmiast powstaje |el w postaci zbitej grudki w [rodku basenika. Jak przestaniemy miesza, grudka zostaje, powy|ej 5mln kom somatycznych, do 70-80% leukocytów
Dodatni 0.8-1.5 mln (60-70%)  SBabo dodatni  0.4-1.5 mln (40-60%) Wtpliwy 150-500 tys (30-40 %) Ujemny 0-200 tys (o-25 %)

22. Ci[nienie chyba 250mm/Hg

 23. DC stosuje sie w okresie zasuszania, MC w okresie laktacji, ró|ni si dBugo[ci okresu karencji

24. Mastitis acuta gravis u krów powoduje E.coli, Klebsiella 

25. Letnie zapal wymienia: Str dysgalactiae inne (Arcanobacterium pyogenes, Peptococcus indolicus, Fusobacterium necrophorum) 

26. Przyczyny (Obrzku patologicznego) oedema uberis u krów: przedBu|ajcy si poród, pora|enie poporodowe, zapalenie macicy, wzrost ci[ krwi |ylnej spowodowany naciskiem ci|arnej macicy na du|e naczynia, przedwczesny poród, bBdy |ywieniowe, zaburzenia hormonalne, nadmierna poda|  fitoestrogenów, reaktywne formy tlenu, ostre i podostre stany zapalne, urazy wymienia, schorzenia skóry (czyraczyca), obrzk zastoinowy-niewydolno[ kr|enia, nerek 

27. Mammogeneza-rozwój i wyksztaBcanie gruczoBów mlecznych, w okresie przed pokwitaniem wzrost gruczoBu mlekowego pozostaje jedynie pod wpBywem hormonu wzrostu, hormonów tarczycy, insuliny, glikokortykosterydów, prolaktyny laktopoeza W okresie pokwitania  estrogeny, progesteron FSH,LH- utrzymywanie na odpowiednim poziomie po porodzie procesu wytwarzania mleka 

28. ph mleka 6,6-6,8

29. Zapalenie wymienia u kóz powoduj najcz[ciej gronkowce, paciorkowce, pasterelle, mykoplazmy (Staph aureus, Str uberis, Str dysgalactiae, Str agalactiae, Pasteurella haemolitica, Mycoplazma agalactiae), ale te| E.coli, Proteus, Brucella, Mycobac...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin