Słone paluchy francuskie.pdf

(41 KB) Pobierz
59392710 UNPDF
Słone paluchy francuskie
Składniki Przepis
opakowanie mrożonego ciasta
francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera (zamojski
albo gouda)
pieprz
sól gruboziarnista
2 żółtka
2 łyżki wody
Ciasto rozmrozić, rozłożyć płat na stole i
posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą.
Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć
starty ser żółty. Złożyć ciasto na pół i dokładnie
docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski
grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w
spiralkę i układać na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować
pozostałym żótkiem (za pomocą pędzelka albo
paluszkiem), oprószyć pieprzem i gruboziarnistą solą
i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w
mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230
stopni).
Ciasteczka doskonale pasują do piwa - można je
wtedy zrobić w wersji mocno słonej - albo do wina,
wtedy powinny być mniej słone i nie tak ostre.
Można też upiec słodszą wersję tych smakowitych
paluchów. Wtedy zamiast solą i pieprzem
posypujemy je sezamem albo makiem.
Smacznego!
59392710.001.png 59392710.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin