Słone paluchy francuskie.pdf
(
41 KB
)
Pobierz
59392710 UNPDF
Słone paluchy francuskie
Składniki Przepis
opakowanie mrożonego ciasta
francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera (zamojski
albo gouda)
pieprz
sól gruboziarnista
2 żółtka
2 łyżki wody
Ciasto rozmrozić, rozłożyć płat na stole i
posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą.
Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć
starty ser żółty. Złożyć ciasto na pół i dokładnie
docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski
grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w
spiralkę i układać na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować
pozostałym żótkiem (za pomocą pędzelka albo
paluszkiem), oprószyć pieprzem i gruboziarnistą solą
i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w
mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230
stopni).
Ciasteczka doskonale pasują do piwa - można je
wtedy zrobić w wersji mocno słonej - albo do wina,
wtedy powinny być mniej słone i nie tak ostre.
Można też upiec słodszą wersję tych smakowitych
paluchów. Wtedy zamiast solą i pieprzem
posypujemy je sezamem albo makiem.
Smacznego!
Plik z chomika:
polishmate
Inne pliki z tego folderu:
Bułeczki maślane.pdf
(44 KB)
Bułeczki z bananami.pdf
(19 KB)
Bułki pszenne.pdf
(42 KB)
Chałka.pdf
(35 KB)
Ciasteczka kręcone przez maszynkę.pdf
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dania mięsne
Dania rybne
Desery
ebooks
ksiązki kucharskie - program
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin