Łosoś w galarecie.pdf

(41 KB) Pobierz
17081321 UNPDF
Łosoś w galarecie
Składniki
1-1,2 kg filetów ze świeżego łososia, 70 ml octu winnego lub 3/4
szklanki białego wytrawnego wina, cebula, 2 marchewki, listek
laurowy, po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 5 łyżeczek
żelatyny, pęczek koperku, cytryna, sól
Sposób przyrządzania
Do dużego garnka wlać 2 litry wody, ocet lub wino, włożyć pokrojoną cebulę i marchew,
kilka gałązek kopru, przyprawy, 2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem 15 min.
Łososia podzielić na 8-10 porcji, włożyć do wywaru i gotować na malutkim płomieniu 5-7
min (w zależności od grubości filetu). Zostawić do ostygnięcia w wywarze. Zimnego
łososia wyjąć, ostrożnie zdjąć skórę, a kawałki ryby ładnie ułożyć na półmisku i wstawić
do lodówki. Każdy udekorować cząstką cytryny i listkami kopru. Odlać 2,5 szklanki
wywaru, przecedzić przez gęste sito lub gazę (można też sklarować białkiem),
zagotować i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego wywaru, dodać do
gorącego, rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce. Krzepnącą galaretkę kłaść łyżką na
kawałki ryby i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z pieczywem i sosami
majonezowymi. (100 g - 150 kcal)
 
17081321.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin