Ryba duszona z grzybami.pdf

(41 KB) Pobierz
34420144 UNPDF
Ryba duszona z grzybami
Składniki
50 dag sprawionej ryby (świeżej lub mrożonej), 30 dag świeżych
grzybów, porcja włoszczyzny, cebula, łyżka mąki, łyżeczka sosu
sojowego, 3 łyżki oleju, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
Sos: łyżka masła, łyżka mąki, jajo, sok z cytryny, przyprawa do
ryb, sól
Sposób przyrządzania
Rybę podzielić na porcje, usunąć ości i posolić. Z włoszczyzny i przypraw ugotować
półtorej szklanki wywaru. Odcedzić go i wymieszać z sosem sojowym. Grzyby umyć,
osączyć, pokroić wplastry, podsmażyć na części oleju, podlać połową szklanki wywaru z
warzyw i udusić. Kawałki ryby oprószyć mąką, usmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w
rondlu z grzybami, przykryć i dusić 25 min na wolnym ogniu. Z mąki i masła zrobić
zasmażkę, rozprowadzić ją szklanką wywaru, zaciągnąć rozkłóconym jajem, przyprawić
do smaku przyprawą do ryb, sokiem z cytryny i solą. Polać rybę sosem i jeszcze chwilę
dusić pod przykryciem na małym ogniu. Podawać gorącą zkluseczkami lub ryżem i
surówką z kiszonej kapusty. (100 g - 100 kcal).
 
34420144.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin