DIP Z CZERWONEJ FASOLI
Przepisy -> Uzupełnienia -> Dip z czerwonej fasoli
Meksykańskie potrawy o pikantnym, iście diabelskim smaku, to idealne menu na wieczorne party ze znajomymi.
Sos ten jest banalnie łatwy w przygotowania i bajecznie smakowity. Doskonały do maczania pieczywa, nachosów lub warzyw. Smakowity z daniami z grilla. Sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Składniki
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
410g czerwonej fasoli z puszki
płyn z fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
sok i skórka z 1 limonki
Sposób przyrządzenia
Zmiksuj cebulę i czosnek w mikserze. Podgrzej olej na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
Dodaj fasolę wraz z płynem z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i gotuj przez kilka minut.
Zetrzyj skórkę z limonki i odłóż na bok do miseczki.
Na patelnię wyciśnij sok z limonki, całość dokładnie wymieszaj.
Zdejmij patelnię z ognia, a kiedy wszystko lekko ostygnie, wrzuć mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz puree.
Kiedy dip całkowicie wystygnie przełóż go do miseczki i posyp startą skórką z limonki.
HUMMUS Z CZERWONEJ PAPRYKI
Przepisy -> Uzupełnienia -> Hummus z czerwonej papryki
Na pewno każdy z Was ma "awaryjne" danie lub małe conieco. Gdy pusto w lodówce i nikomu nie chce się iść na zakupy.
U mnie często są to różne sosy. Szybkie, smaczne i zdrowe. Wystarczą pokrojone warzywa, podpieczony chleb i po wszystkim. Moją ulubioną wersją jest hummus, z dodatkiem czerwonej papryki. Dzięki takiemu połączeniu składników, sos jest lekko słodki, a przede wszystkim bardzo świeży.
2 puszki ciecierzycy
2 słoiki czerwonej papryki, bez skóry
2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
2 łyżeczki soku z limonki
300g śmietankowego serka
2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
Na durszlaku osusz ciecierzycę i paprykę, oba składniki umieść w mikserze.
Dodaj serek, oliwę, sok z limonki i paprykę.
Zmiksuj całość na gładka masę, dodaj odrobinę soli i może troszkę więcej soku z limonki jeśli jest taka potrzeba.
JABŁKOWY CHUTNEY
Przepisy -> Uzupełnienia -> Jabłkowy Chutney
Chutney, marynaty i inne dodatki zawsze znikają w całości z indyjskiego talerza. Są to dania same w sobie, będące istotą każdego indyjskiego posiłku. Łyżka chutney potrafi wzbudzić apetyt nawet w najgorętsze dni, a mała porcja doda daniom orzeźwiającego smaku.
W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną ważną rolę − z łatwością, wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy.
700g jabłek, obranych i pokrojonych w plastry
250g suszonej żurawiny
1 posiekana cebula
350ml jabłkowego octu winnego
200g cukru
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj przez ok. 45 minut, lub do czasu kiedy wszystkie zmiękną.
Gotowy chutney przełóż do słoików.
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA
Przepisy -> Uzupełnienia -> Pasta z wędzonego pstrąga
Dla wielbicieli ryb pod każdą postacią, którzy nie zawsze mają czas na to by smażyć lub gotować. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna pasta rybna. Najlepsza ze świeżo zerwanym w ogródku koperkiem.
125g wędzonego pstrąga, najlepiej filetów
50g kremowego serka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka chrzanu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
Następnie gotową pastę przełóż do miseczki przykryj folią i wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
SEROWE FONDUE
Przepisy -> Uzupełnienia -> Serowe fondue
Fondue czyli uczta dla przyjaciół. Formalnie garnek pełen roztopionego sera, tak naprawdę sposób na życie towarzyskie w długie zimowe wieczory. Wystarczy wyobrazić sobie grono przyjaciół przez godziny maczające kawałki pieczywa w gęstym serowym sosie...
600g pokrojonej lub startej mieszanki serów, takich jak Gruyere, Emmentaler, Brie i Camembert
300ml białego wina
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki Kirsch−biała wiśniowa wódka
1 ząbek czosnku, obrany
pieprz
gałka muszkatołowa
−do podania
marchewka pocięte w słupki
rzodkiewka
cykoria
kawałki chleba
Umieść wszystkie sery w naczyniu do fondue, dodaj wino i podgrzej do czasu kiedy wszystkie sery się połączą.
Zmniejsz gaz pod fondue. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z Kirshem, całość wlej do fondue, razem z ząbkiem czosnku.
Fondue dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj dobrze.
SYROP Z BORÓWEK DO PLACKÓW
Przepisy -> Uzupełnienia -> Syrop z borówek do placków
Borówka amerykańska jest duża, twarda, dzięki czemu nie zgniata się na miazgę. Poza tym nie brudzi, więc można jeść ją palcami, no i jest orzeźwiająco kwaskowata w smaku, w sam raz na upały. Jeśli zatem lubicie kwaskowe jagody w połączeniu z delikatnymi naleśnikami to musicie koniecznie zrobić ten syrop, wystarczy 15 minut i już gotowe.
125ml syropu klonowego
200g borówek
W rondlu umieść syrop klonowy i borówki, całość doprowadź do wrzenia.
Syrop gotuj przez 8−10 minut, następnie przelej do dzbanka i podaj na stół do placków.
CUKIER WANILIOWY
Przepisy -> Uzupełnienia -> Cukier waniliowy
Nigella Lawson pisze: "Pragnę podkreślić, że nie musisz być mistrzem sztuki kulinarnej, by wykonać jadalny bożonarodzeniowy podarunek. To chyba najprostszy prezent domowej roboty, ale nie mniej uroczy i na pewno zostanie doceniony."
1 słoik o pojemności 500ml, lub zestaw słoików o tej samej łącznie pojemności
500g miałkiego cukru
1 laska wanili
Wysterlizuj słoik i pozostaw do ostygnięcia.
Wsyp cukier do zimnego słoika.
Czubkiem ostrego noża przetnij wzdłuż laskę wanilii, aby wydobyć z jej wnętrza czarne nasiona. Przekrój strączek w poprzek na 3 części i zakop je w cukrze, tak by nie wystawały.
Zamknij szczelnie słoik i postaw go w chłodnym, ciemnym miejscu na co najmniej tydzień, zanim go podarujesz.
SOS MUSZTARDOWO−KAPAROWY DO BROKUŁÓW
Przepisy -> Uzupełnienia -> Sos musztardowo−kaparowy do brokułów
6 łyżek masła
2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
2 łyżki kaparów
Na patelni umieść masło, musztardę i sok z cytryny na średnim ogniu.
Poczekaj, aż masło się rozpuści i połączy ze wszystkimi składnikami, następnie dodaj kapary.
Gotowym sosem polej ugotowane brokuły.
ROQUAMOLE
Przepisy -> Uzupełnienia -> Roquamole
125g sera pleśniowego Roquefort
60ml kwaśnej śmietany
2 miękkie awokado
2 drobno posiekane cebulki dymki
35g marynowanych papryczek jalapeno ze słoika
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 opakowanie niebieskich chipsów tortilla
W misce rozgnieć widelcem, ser pleśniowy, śmietanę i awokado.
Dodaj posiekaną paprykę i cebulkę dymkę, dokładnie wymieszaj.
Gotowy dip ustaw na dużej tacy obłożonej dookoła, chipsami tortilla.
Wierzch dipu oprusz czerwoną papryką.
Podałam porcję dla 4−6 osób.
KREMOWA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW
Przepisy -> Zapiekanki -> Kremowa zapiekanka z ziemniaków
Nigella Lawson pisze:"Na pewno nie jesto to najmniej pracochłonny sposób podania ziemniaków, za to jeden z bardziej kuszących. Danie to doskonale nadaje się do odgrzewania jako dodatek do, różnego rodzaju pieczonego mięsa."
2kg mączystych ziemniaków
500ml pełnotłustego mleka
500ml śmietany kremówki
1 obrana cebula
2 posiekane lub starte ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
ok. 50g masła
3−4 liście laurowe
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Rozgrzej piekarnik do 220 C.
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry (ok. 1cm) i wrzuć do dużego rondla razem ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem, cebulą i solą. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się zanadto. Częścią masła wysmaruj duże naczynie do zapiekania i przełóż do niego ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, całość posyp gałka muszkatołową. Na wierz rozłóż resztę masła pokrojonego w kawałki i zapiekaj przez 15 minut, albo do chwili, gdy wierzch się przyrumieni. Gotowe danie wyjmij i odstaw na ok. 10−15 minut .
NIEBIAŃSKIE ZIEMNIAKI
Przepisy -> Zapiekanki -> Niebiańskie ziemniaki
Kto nie kocha pieczonych ziemniaków... Ja na pewno jestem ich wielbicielką i czasami pozwalam sobie na różne ziemniaczane wariacje. W końcu żadne pieczone ziemniaki w restauracjach nie smakują tak dobrze, jak domowe.
250ml kwaśniej śmietany
250ml mleka
1 łyżka soli
pieprz do smaku
1kg ziemniaków
50g płatków kukurydzianych
Umieść w garnku śmietanę, mleko, sól i pieprz. Obierz ziemniaki i potnij je w kostkę, wrzuć do garnka. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Garnek postaw na ogniu i gotuj mieszankę, aż do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz, a garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, albo do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie wsyp do torebki płatki kukurydziane, zamknij ją i rozgnieć płatki, tak by powstał złoty kukurydziany pył. Nastaw piekarnik na 220 C. Kiedy ziemniaki są już gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego lub innego nadającego się do pieczenia, a na wierzch posyp pokruszone płatki. Całość piecz 15 minut.
PIECZONE TŁUCZONE ZIEMNIAKI
Przepisy -> Zapiekanki -> Pieczone tłuczone ziemniaki
Ten przepis, to najprostsza zapiekanka ziemniaczana. Doskonała jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne, bardzo sycące danie, możemy do niej dorzucić praktycznie wszystko − mięso, warzywa − na co tylko mamy ochotę, co przyjdzie nam do głowy lub po prostu co mamy w lodówce.
1,25kg ziemniaków
750ml mleka
1/2 łodygi selera naciowego
4 cebulki dymki
biały lub czarny pieprz
100g masła
2 łyżki kaszy manny
Nastaw piekarnik na 220 C. Przygotuj formę do pieczenia ziemniaków, wysmaruj ją masłem. Obierz i pokrój ziemniaki w kawałki wielkości ok. 1cmx3cm. Umieść je w garnku z mlekiem, solą, selerem, całą cebulką dymką, dużą szczyptą pieprzu i 75g masła. Całości doprowadź do wrzenia , a następnie gotuj jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmij cebulę i seler, a ugotowaną mieszankę wlej do przygotowanej wcześniej formy. Następnie rozgnieć odrobinę ziemniaki widelcem. Bezpośrednio przed włożeniem ziemniaków do piekarnika, posyp je kaszą manną i rozłóż małe kawałeczki masła. Ziemniaki piecz 30 minut, lub do czasu kiedy będą złociste.
bogg