pyszne uzupełnienia.doc

(999 KB) Pobierz

DIP Z CZERWONEJ FASOLI

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Dip z czerwonej fasoli

Meksykańskie potrawy o pikantnym, iście diabelskim smaku, to idealne menu na wieczorne party ze znajomymi.

Sos ten jest banalnie łatwy w przygotowania i bajecznie smakowity. Doskonały do maczania pieczywa, nachosów lub warzyw. Smakowity z daniami z grilla. Sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Dip z czerwonej fasoli

Składniki

1 duża cebula

3 duże ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

410g czerwonej fasoli z puszki

płyn z fasoli

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

sok i skórka z 1 limonki

Sposób przyrządzenia

 

Zmiksuj cebulę i czosnek w mikserze. Podgrzej olej na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

 

Dodaj fasolę wraz z płynem z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i gotuj przez kilka minut.

 

Zetrzyj skórkę z limonki i odłóż na bok do miseczki.

 

Na patelnię wyciśnij sok z limonki, całość dokładnie wymieszaj.

 

Zdejmij patelnię z ognia, a kiedy wszystko lekko ostygnie, wrzuć mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz puree.

 

Kiedy dip całkowicie wystygnie przełóż go do miseczki i posyp startą skórką z limonki.

 

 

 

HUMMUS Z CZERWONEJ PAPRYKI

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Hummus z czerwonej papryki

Na pewno każdy z Was ma "awaryjne" danie lub małe conieco. Gdy pusto w lodówce i nikomu nie chce się iść na zakupy.

U mnie często są to różne sosy. Szybkie, smaczne i zdrowe. Wystarczą pokrojone warzywa, podpieczony chleb i po wszystkim. Moją ulubioną wersją jest hummus, z dodatkiem czerwonej papryki. Dzięki takiemu połączeniu składników, sos jest lekko słodki, a przede wszystkim bardzo świeży.

Hummus z czerwonej papryki

Składniki

2 puszki ciecierzycy

2 słoiki czerwonej papryki, bez skóry

2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

2 łyżeczki soku z limonki

300g śmietankowego serka

2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem

Sposób przyrządzenia

 

Na durszlaku osusz ciecierzycę i paprykę, oba składniki umieść w mikserze.

Dodaj serek, oliwę, sok z limonki i paprykę.

Zmiksuj całość na gładka masę, dodaj odrobinę soli i może troszkę więcej soku z limonki jeśli jest taka potrzeba.

 

 

 

JABŁKOWY CHUTNEY

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Jabłkowy Chutney

Chutney, marynaty i inne dodatki zawsze znikają w całości z indyjskiego talerza. Są to dania same w sobie, będące istotą każdego indyjskiego posiłku. Łyżka chutney potrafi wzbudzić apetyt nawet w najgorętsze dni, a mała porcja doda daniom orzeźwiającego smaku.

W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną ważną rolę − z łatwością, wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy.

Jabłkowy Chutney

Składniki

700g jabłek, obranych i pokrojonych w plastry

250g suszonej żurawiny

1 posiekana cebula

350ml jabłkowego octu winnego

200g cukru

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia

 

Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj przez ok. 45 minut, lub do czasu kiedy wszystkie zmiękną.

Gotowy chutney przełóż do słoików.

 

 

 

PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Pasta z wędzonego pstrąga

Dla wielbicieli ryb pod każdą postacią, którzy nie zawsze mają czas na to by smażyć lub gotować. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna pasta rybna. Najlepsza ze świeżo zerwanym w ogródku koperkiem.

Pasta z wędzonego pstrąga

Składniki

125g wędzonego pstrąga, najlepiej filetów

50g kremowego serka

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka chrzanu

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przyrządzenia

 

Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.

Następnie gotową pastę przełóż do miseczki przykryj folią i wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

 

 

 

SEROWE FONDUE

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Serowe fondue

Fondue czyli uczta dla przyjaciół. Formalnie garnek pełen roztopionego sera, tak naprawdę sposób na życie towarzyskie w długie zimowe wieczory. Wystarczy wyobrazić sobie grono przyjaciół przez godziny maczające kawałki pieczywa w gęstym serowym sosie...

Serowe fondue

Składniki

600g pokrojonej lub startej mieszanki serów, takich jak Gruyere, Emmentaler, Brie i Camembert

300ml białego wina

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

3 łyżki Kirsch−biała wiśniowa wódka

1 ząbek czosnku, obrany

pieprz

gałka muszkatołowa

−do podania

marchewka pocięte w słupki

rzodkiewka

cykoria

kawałki chleba

Sposób przyrządzenia

 

Umieść wszystkie sery w naczyniu do fondue, dodaj wino i podgrzej do czasu kiedy wszystkie sery się połączą.

Zmniejsz gaz pod fondue. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z Kirshem, całość wlej do fondue, razem z ząbkiem czosnku.

Fondue dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj dobrze.

 

 

 

SYROP Z BORÓWEK DO PLACKÓW

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Syrop z borówek do placków

Borówka amerykańska jest duża, twarda, dzięki czemu nie zgniata się na miazgę. Poza tym nie brudzi, więc można jeść ją palcami, no i jest orzeźwiająco kwaskowata w smaku, w sam raz na upały. Jeśli zatem lubicie kwaskowe jagody w połączeniu z delikatnymi naleśnikami to musicie koniecznie zrobić ten syrop, wystarczy 15 minut i już gotowe.

Syrop z borówek do placków

Składniki

125ml syropu klonowego

200g borówek

Sposób przyrządzenia

 

W rondlu umieść syrop klonowy i borówki, całość doprowadź do wrzenia.

Syrop gotuj przez 8−10 minut, następnie przelej do dzbanka i podaj na stół do placków.

 

 

 

CUKIER WANILIOWY

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Cukier waniliowy

Nigella Lawson pisze: "Pragnę podkreślić, że nie musisz być mistrzem sztuki kulinarnej, by wykonać jadalny bożonarodzeniowy podarunek. To chyba najprostszy prezent domowej roboty, ale nie mniej uroczy i na pewno zostanie doceniony."

Cukier waniliowy

Składniki

1 słoik o pojemności 500ml, lub zestaw słoików o tej samej łącznie pojemności

500g miałkiego cukru

1 laska wanili

Sposób przyrządzenia

 

Wysterlizuj słoik i pozostaw do ostygnięcia.

 

Wsyp cukier do zimnego słoika.

 

Czubkiem ostrego noża przetnij wzdłuż laskę wanilii, aby wydobyć z jej wnętrza czarne nasiona. Przekrój strączek w poprzek na 3 części i zakop je w cukrze, tak by nie wystawały.

 

Zamknij szczelnie słoik i postaw go w chłodnym, ciemnym miejscu na co najmniej tydzień, zanim go podarujesz.

 

 

 

SOS MUSZTARDOWO−KAPAROWY DO BROKUŁÓW

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Sos musztardowo−kaparowy do brokułów

Sos musztardowo-kaparowy do brokułów

Składniki

6 łyżek masła

2 łyżeczki musztardy Dijon

sok z połowy cytryny

2 łyżki kaparów

Sposób przyrządzenia

 

Na patelni umieść masło, musztardę i sok z cytryny na średnim ogniu.

 

Poczekaj, aż masło się rozpuści i połączy ze wszystkimi składnikami, następnie dodaj kapary.

 

Gotowym sosem polej ugotowane brokuły.

 

 

 

ROQUAMOLE

 

Przepisy -> Uzupełnienia -> Roquamole

Roquamole

Składniki

125g sera pleśniowego Roquefort

60ml kwaśnej śmietany

2 miękkie awokado

2 drobno posiekane cebulki dymki

35g marynowanych papryczek jalapeno ze słoika

1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 opakowanie niebieskich chipsów tortilla

Sposób przyrządzenia

 

W misce rozgnieć widelcem, ser pleśniowy, śmietanę i awokado.

 

Dodaj posiekaną paprykę i cebulkę dymkę, dokładnie wymieszaj.

 

Gotowy dip ustaw na dużej tacy obłożonej dookoła, chipsami tortilla.

 

Wierzch dipu oprusz czerwoną papryką.

 

Podałam porcję dla 4−6 osób.

 

 

 

KREMOWA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

 

Przepisy -> Zapiekanki -> Kremowa zapiekanka z ziemniaków

Nigella Lawson pisze:"Na pewno nie jesto to najmniej pracochłonny sposób podania ziemniaków, za to jeden z bardziej kuszących. Danie to doskonale nadaje się do odgrzewania jako dodatek do, różnego rodzaju pieczonego mięsa."

Kremowa zapiekanka z ziemniaków

Składniki

2kg mączystych ziemniaków

500ml pełnotłustego mleka

500ml śmietany kremówki

1 obrana cebula

2 posiekane lub starte ząbki czosnku

1/2 łyżki soli

ok. 50g masła

3−4 liście laurowe

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia

 

Rozgrzej piekarnik do 220 C.

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry (ok. 1cm) i wrzuć do dużego rondla razem ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem, cebulą i solą. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się zanadto. Częścią masła wysmaruj duże naczynie do zapiekania i przełóż do niego ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, całość posyp gałka muszkatołową. Na wierz rozłóż resztę masła pokrojonego w kawałki i zapiekaj przez 15 minut, albo do chwili, gdy wierzch się przyrumieni. Gotowe danie wyjmij i odstaw na ok. 10−15 minut .

 

 

 

NIEBIAŃSKIE ZIEMNIAKI

 

Przepisy -> Zapiekanki -> Niebiańskie ziemniaki

Kto nie kocha pieczonych ziemniaków... Ja na pewno jestem ich wielbicielką i czasami pozwalam sobie na różne ziemniaczane wariacje. W końcu żadne pieczone ziemniaki w restauracjach nie smakują tak dobrze, jak domowe.

Niebiańskie ziemniaki

Składniki

250ml kwaśniej śmietany

250ml mleka

1 łyżka soli

pieprz do smaku

1kg ziemniaków

50g płatków kukurydzianych

Sposób przyrządzenia

 

Umieść w garnku śmietanę, mleko, sól i pieprz. Obierz ziemniaki i potnij je w kostkę, wrzuć do garnka. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Garnek postaw na ogniu i gotuj mieszankę, aż do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz, a garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, albo do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie wsyp do torebki płatki kukurydziane, zamknij ją i rozgnieć płatki, tak by powstał złoty kukurydziany pył. Nastaw piekarnik na 220 C. Kiedy ziemniaki są już gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego lub innego nadającego się do pieczenia, a na wierzch posyp pokruszone płatki. Całość piecz 15 minut.

 

 

 

PIECZONE TŁUCZONE ZIEMNIAKI

 

Przepisy -> Zapiekanki -> Pieczone tłuczone ziemniaki

Ten przepis, to najprostsza zapiekanka ziemniaczana. Doskonała jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne, bardzo sycące danie, możemy do niej dorzucić praktycznie wszystko − mięso, warzywa − na co tylko mamy ochotę, co przyjdzie nam do głowy lub po prostu co mamy w lodówce.

Pieczone tłuczone ziemniaki

Składniki

1,25kg ziemniaków

750ml mleka

1 łyżka soli

1/2 łodygi selera naciowego

4 cebulki dymki

biały lub czarny pieprz

100g masła

2 łyżki kaszy manny

Sposób przyrządzenia

 

Nastaw piekarnik na 220 C. Przygotuj formę do pieczenia ziemniaków, wysmaruj ją masłem. Obierz i pokrój ziemniaki w kawałki wielkości ok. 1cmx3cm. Umieść je w garnku z mlekiem, solą, selerem, całą cebulką dymką, dużą szczyptą pieprzu i 75g masła. Całości doprowadź do wrzenia , a następnie gotuj jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmij cebulę i seler, a ugotowaną mieszankę wlej do przygotowanej wcześniej formy. Następnie rozgnieć odrobinę ziemniaki widelcem. Bezpośrednio przed włożeniem ziemniaków do piekarnika, posyp je kaszą manną i rozłóż małe kawałeczki masła. Ziemniaki piecz 30 minut, lub do czasu kiedy będą złociste.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin