potrawy mięsne.doc

(2783 KB) Pobierz

CHILLI CON CARNE Z CHLEBEM KUKURYDZIANYM

 

Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryka z mięsem". Danie z mielonego mięsa z fasolą, papryką i chilli. W tej wersji − dodatkowo z pomidorami, cebulą, czosnkiem oraz kminem rzymskim. Podane pod chrupiącą kołderką z chleba kukurydzianego. Idealne danie dla całej rodziny i dla przyjaciół.

 

Składniki

4 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy


Chilli con carne z chlebem kukurydzianym
2 łyżeczki suszonych płatków chili

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu

5 nasion kardamonu, zmiażdżonych

2 czerwone papryki

1,5kg mielonej wołowiny

4x400g puszki pokrojonych pomidorów

8 łyżek keczupu

8 łyżek przecieru pomidorowego

250ml wody

2 łyżki kakao

2x400g puszki czerwonej fasoli

−na chleb kukurydziany

1 1/2 łyżeczki soli

650g mąki kukurydzianej

4 łyżki mąki

6 łyżeczek proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

750ml maślanki

4 jajka

2 łyżeczki miodu

4 łyżki oleju

150g sera Cheddar, grubo startego

−do podania dodatkowo

4 miękkie awokado

4 cebuli dymki

sok z 2 limonek

4 łyżki posiekanej kolendry

500ml kwaśnej śmietany

papryka do posypania

350g tartego sera Cheddar

 

Sposób przyrządzenia

Obierz i pokrój drobno cebulę, zetrzyj czosnek. Podgrzej oliwę na dużej patelni, która pomieści później wszystkie składniki.

Usmaż na niej cebule i czosnek, aż będą miękkie, następnie dodaj chilli, kolendrę, kmin, roztarte nasiona kardamonu i wymieszaj dokładnie.

Oczyść paprykę z pestek i pokrój w kostkę dodaj na patelnię. Następnie wsyp mięso i rozgnieć je widelcem , tak by nie było grud, smaż do czasu , aż mięso zbrązowieje.

Dodaj pomidory z puszki, fasolę, keczup, przecier pomidorowy i wodę, wymieszaj całość by powstał czerwony jednolity sos.

Kiedy Chilli zacznie się gotować dodaj kakao i wymieszaj.

Gotuj wszystko na małym ogniu przez 1 1/3 godziny pod częściowym przykryciem.

Później możesz schłodzić chilli i przechowywać w lodówce, lub innym zimny miejscu przez noc.

Nastaw piekarnik na 220 C.

Gotowe chilli wlej do naczynia w , którym będziesz zapiekać potrawę.

W misce zmieszaj sól, mąkę kukurydzianą, mąkę , proszek do pieczenia, cynamon.

W drugim naczyniu wymieszaj razem maślankę, jajka, miód i olej, dodaj do suchych składników.

Mieszaj całość do uzyskania żółtej masy.

Gotowe ciasto wylej na chilli i rozprowadź równomiernie.

Na wierzch masy kukurydzianej posyp starkowany ser i piecz całość w piekarniku przez 30 minut lub do czasu kiedy chleb kukurydziany będzie złocisty, a chilli pod spodem będzie bulgotać.

Jak długo to będzie trwać, zależy od tego jak zimne , bądź gorące było chilli zanim trafiło do piekarnika.

Gotowe Chilli con Carne wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, zanim je podasz i potniesz chleb kukurydziany.

Dodatkowo w dwóch miseczkach przygotuj dwa dipy do podania.

W jednej wymieszaj kwaśną śmietanę ze startym serem Cheddar i całość posyp papryką.

W drugiej rozgnieć avocado z drobno pociętą cebulką dymką, dodaj sok z limonek, sól do smaku i posiekaną kolendrę.

 

 

 

CHRUPIĄCA KACZKA

 


Chrupiąca kaczka
Kaczka po pekińsku to jedno z popisowych dań chińskich, cenione na świecie: chrupka, brunatna skórka kaczki kontrastuje z cieniutkim plackiem, w który owinięta jest kaczka, a szczypiący smak szczypioru, łagodzi słodka pasta sojowa.

 

Składniki

1 kaczka

1/2 ogórka

6 cebulek dymek

270ml−1 słoik sosu Hoisin

naleśniki

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 170 C.

Odetnij niepotrzebny tłuszcz wokół jamy brzusznej kaczki, umieść ją w brytfannie i piecz 4 godziny.

Podkręć temp. w piekarniku na 220 C i piecz mięso jeszcze 30 minut. Albo jeśli tak Ci jest wygodniej pozostaw kaczkę na 5 1/2 godziny w piekarniku, przy 170 C.

Wyjmij naleśniki z opakowania i postępuj według instrukcji na opakowaniu.

Sos ze słoiczka przełóż do miski.

Potnij ogórka i cebulę dymkę w cienkie paseczki.

Kiedy kaczka jest upieczona wyjmij ją delikatnie z piekarnika przenieś na deskę i używając widelca oddziel mięso od kości. Postaw mięso na stół, razem z naleśnikami, ogórkiem , sosem i cebulką dymką. Tak by każdy mógł zrobić własne placki.

 

 

 

CURRY W POŚPIECHU

 

Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa − nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy: przyprawy korzenne − świeżo mielone i prażone, ryż oraz sos, czyli kari. Curry w pospiechu to coś, dla miłośników, indyjskich smaków, wspaniały posiłek, w 30 minut, który zaskoczy Cię swą prostotą, a za razem mieszanką smaków.

 

Składniki


Curry w pośpiechu
2 łyżki oleju

3 łyżki drobno posiekanej szalotki

3-4 łyżki zielonej tajskiej pasty curry

1kg piersi z kurczaka

400ml mleczka kokosowego

250ml gotującej się wody

kostki rosołowe potrzebne na 500ml wody

1 łyżka sosu rybnego

185g mrożonego groszku

200g mrożonych nasion soi (można zastąpić bobem)

150g mrożonej fasolki

3 łyżki świeżej posiekanej kolendry

ryż lub makaron do podania

Sposób przyrządzenia

 

Rozgrzej olej w garnku lub na dużej patelni, wsyp pociętą szalotkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pastę curry. Do garnka wsyp pokrojone piersi z kurczaka i smaż przez ok. 2 minuty zanim dodasz mleczko kokosowe, bulion, sos rybny, a później groszek mrożony i soję.

Całość gotuj przez 10 minut, następnie podaj mrożoną fasolkę i gotuj jeszcze przez 3-5 minut.

Gotowe curry podaj z ryżem lub makaronem, wierzch posyp świeżą kolendrę.

 

Przepis na 6 porcji

 

 

 

KURCZAK MUGHLAI

 

Potrawy indyjskie należą do najbardziej popularnych na świecie. Każde danie to unikalna mieszanka smaków, a w zasadzie złożony proces przenikania się aromatów i smaków; składników masala, który nadaje potrawom indyjskim barwę, pikantność i zapach. By przekonać się jak smakują tamtejsze dania wcale nie trzeba wybierać się kilka tysięcy kilometrów stąd.

 

Składniki

ok. 2,5cm świeżego obranego imbiru


Kurczak mughlai
4 ząbki czosnku, obrane

2 łyżeczki kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki suszonego chili

4 łyżki mielonych migdałów

125ml wody

4 goździki

5 ziaren kardamonu

1 laska cynamonu przełamana na pół

2 liście laurowe

4 łyżki oleju

1,5kg udek kurczaka, przeciętych na dwie części

2 cebule

250ml greckiego jogurtu

250ml bulionu

125ml słodkiej śmietanki

100g rodzynek

1 łyżeczka garam masala

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

75g płatków migdałowych

 

Sposób przyrządzenia

Zmiksuj imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili na gładką masę. Dodaj mielone migdały i wodę, zmiksuj ponownie. Odstaw na bok. Na dużej patelni podsmaż kawałki kurczaka. Do dużego garnka włóż ziarna kardamonu, laskę cynamonu, liście laurowe i goździk. Następnie pokrój cebulę i dodaj ją do garnka z przyprawami, gotuj cebulę ciągle mieszając, aż będzie lekko brązowa i miękka. Wlej zmiksowaną wcześniej masę i gotuj wszystko. Mieszając dodaj jogurt, tak aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i dodaj rodzynki. Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Mięso umieść w garnku z sosem i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy jest dokładnie ugotowane. Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia. Zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień. Przed podaniem, danie posyp prażonymi płatkami migdałów.

 

 

 

PIECZONE ŻEBERKA I KURCZAK W SYROPIE KLONOWYM

 

Wkład pracy niewielki, ale efektem jest prawdziwa uczta, dzięki której ugościsz i uszczęśliwisz wszystkich, włącznie ze sobą.

 


Pieczone żeberka i kurczak w syropie klonowym
Składniki

12 żeberek

12 udek od kurczaka

250ml soku jabłkowego

4 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

2 gwiazdy anyżu

1 laska cynamonu, przełamana na pół

6 ząbków czosnku, nie obranych

 

Sposób przyrządzenia

Umieść kurczaka i żeberka w dużej torbie foliowej lub naczyniu.

Dodaj wszystkie składniki podane w przepisie do mięsa i wymieszaj dokładnie, następnie zamknij torbę lub przykryj szczelnie naczynie.

Tak zamarynowane mięso włóż na noc do lodówki, max. na 2 dni.

Kiedy minie czas marynowania, wyjmij mięso z lodówki i nastaw p iekarnik na 200 C.

Umieść marynowane mięso w formie do pieczenia i piecz przez 1 1/4 godziny lub do czasu kiedy mięso będzie złociste i błyszczące.

 

 

 

PLASTRY STEKU Z CYTRYNĄ I TYMIANKIEM


Plastry steku z cytryną i tymiankiem

Składniki

600g steku wołowego

5 gałązek świeżego tymianku, aby uzyskać 1 łyżkę listków

2 rozgniecione ząbki czosnku

80ml oliwy extra virgin

skórka i sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprzu

 

Sposób przyrządzenia

Odetnij tłuszcz ze steku, rozgrzej patelnie. Posmaruj stek oliwą, żeby nie przywarł do patelni i smaż z każdej strony po 3 minuty i pownownie po 1 minucie obracając mięso.

Kiedy mięso jest usmażone. W dużej foremce, umieść tymianek, czosnek, oliwę, skórkę z cytryny i jej sok, pieprz oraz sól. Do tak przygotwanej marynaty włóż usmażony stek i marynuj go z każdej strony po 4 minuty.

Gotowy stek pokrój w cienkie plasterki ułóż na talerzu i posyp odrobiną tymianku.

 

 

 

RAGU

 

To wcale nie jest kolejna wersja spaghetti z mięsa mielonego. Potrawa jest słodkawa, winna i aromatyczna. To nadzwyczajne połączenie sosu bolońskiego (choć ragu wcale nim nie jest) z ziarnami soczewicy i karmelizowaną cebulką. Zwieńczone aromatycznym serem Cheddar, co idealnie łączy się ze świeżą bagietką z odrobiną masła.

 


Ragu
Składniki

2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem

125g boczku pociętego w kostkę

500g mięsa mielonego

75g karmelizowanej cebuli

80ml Marsali

1 puszka krojonych pomidorów

75g zielonej soczewicy

125ml wody

50g tartego sera Cheddar

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Podgrzej olej w rondlu i usmaż w nim boczek, aż będzie chrupiący.

Dodaj mięso mielone i smaż całość , aż mięso zbrązowieje.

Następnie dodaj karmelizowaną cebulę, Marsalę, pomidory, soczewicą, wodę, składniki doprowadź do wrzenia. Całość gotuj ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem ragu, posyp go startym serem.

Ponieważ, nie udało mi się nigdzie kupić Marsali, postanowiłam nie zastępować go innym alkoholem. W zamian za to dodałam cudownej, aromatycznej przyprawy garam masala. No i to połączenie było strzałem w dziesiątkę, jak dla mnie :)

 

 

 

PIECZONE KURCZĘTA ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI


Pieczone kurczęta ze słodkimi ziemniakami
Składniki

2 małe kurczaki

2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem

1 słodki ziemniak (batat ok. 500g)

1/4 łyżeczki mielonego kminu

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1−2 pęczki rukoli

sól, pieprz

sok z 1/2 limonki

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 220 C.

Umieść dwa kurczaki w brytfannie do pieczenia i polej je 1 łyżką oliwy.

Potnij nie obranego ziemniaka w grubą kostkę i umieść w drugiej małej brytfannie do pieczenia. Polej ziemniaki łyżką oliwy, posyp przyprawami i wymieszaj potrząsając.

Piecz kurczaka i słodkie ziemniaki ok. 45 minut.

Wyłóż każdego upieczonego kurczaka na talerz przybrany rukolą, po bokach ułóż upieczone ziemniaki. Całość posyp solą i spryskaj sokiem z limonki.

 

 

 

ŻEBERKA − PALCE LIZAĆ

 

Żeberka są miękkie, aromatyczne i bardzo syte. Dopełnieniem jest glazura o pięknym, ciemnym kolorze i słodkawym smaku, która wspaniale łączy się z pieczonego mięsa.

 

Składniki


Żeberka - palce lizać
8 żeberek

1 mała cebula

1 gwiazda anyżu

1 mała laska cynamonu

1 zielona papryka chili

2−3cm świeżego imbiru

sok i skórka z 1/2 limonki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju

1 łyżka melasy

60ml soku ananasowego z kartonu

 

Sposób przyrządzenia

Włóż żeberka do dużej plastikowej torby. Obierz cebulę i potnij ją na 8 części wrzuć do torby, razem z anyżem i połamaną laską cynamonu.

Potnij paprykę chili, pamiętając o wyjęciu pestek; jeśli nie chcesz by potrawa była zbyt ostra. Potnij również imbir, wszystko umieść w torbie.

Do małej miseczki zetrzyj skórkę z limonki, wyciśnij też sok, dodaj sos sojowy, olej, melasę i sok ananasowy połącz składniki; zanim dodasz je do torebki.

Wymieszaj zawartość torby dokładnie i zostaw ją w lodówce na noc; albo przynajmniej na kilka godzin.

Nastaw piekarnik na 200 C.

Po upływie podanego czasy wyjmij żeberka z lodówki niech nabiorą temp. pokojowej. Następnie wysyp zawartość torby do brytfanny i wstaw do piekarnika, mięso piecz przez 1 godzinę.

W połowie pieczenia przełóż żeberka na drugą stronę.

 

 

 

STEK Z SZYNKI Z PIETRUSZKĄ


Stek z szynki z pietruszką

Składniki

2 łyżeczki oliwy aromatyzowanej czosnkiem

2 cienkie steki z szynki

2 łyżki białego octu winnego

4 łyżki wody

dużo świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki miodu

4 łyżki drobno posiekanej pietruszki

 

Sposób przyrządzenia

Na dużej patelni, rozgrzej oliwę, następnie usmaż na niej steki po 3 minuty z każdej strony. Gotowe mięso przenieś na dwa ciepłe talerze.

Zdejmij patelnię z ognia. W miseczce wymieszaj razem ocet winny z wodą, pieprzem i miodem następnie, szybko wylej cały płyn na jeszcze ciepłą patelnię, dodaj większość pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość i polej płynem z patelni oba steki.

Z boku talerza ułóż ugotowane warzywa; wybór należy do Ciebie.

Ja proponuję podać, zielony groszek, który będzie dopełniał zieleń na talerzu. Wyłóż go z boku i posypać resztą pietruszki.

 

 

 

SZYBKI HAMBURGER Z FRYTKAMI

 

Wypróbowałam różne przepisy, na hamburgery i jak na razie, najbardziej smakował mi ten z Nigella Expresowo. Dodatek jogurtu lub maślanki sprawia, że kotleciki są kruche i delikatne. Do tego świeża chrupiąca bułka, cudownie rozpływający się słony ser i krucha sałata. Po prostu palce lizać.

 

Składniki


Szybki hamburger z frytkami
−szybki hamburger

250g chudej mielonej wołowiny

1 łyżka karmelizowanej cebuli ze słoika

1 1/2 łyżeczki maślanki lub naturalnego jogurtu

1 1/2 łyżeczki sosu sojowego

1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

duża szczypta pieprzu

olej

−szybkie frytki

60ml oleju

250g młodych ziemniaków

 

Sposób przyrządzenia

−szybki hamburger

Wymieszaj mieloną wołowinę z cebulą, maślanką, sosem sojowym i sosem Worcestershire. Całość dopraw pieprzem. Następnie podziel mięso na dwie równe porcje i uformuj z nich kotlety.

Podgrzej patelnię do grillowania i posmaruj mięso olejem. Smaż kotlety przez 2 minuty z jednej strony, następnie obróć mięso i smaż je jeszcze przez 1 minutę. Gotowe kotlety zdejmij z patelni i pozostaw na chwile (1−2 minuty); to sprawi, że mięso będzie średnio wysmażone.

Gotowe kotlety podaj z szybkimi frytkami, w opiekanej bułce, z dodatkiem liści sałaty, rozpuszczonym serem pleśniowym, bekonem i z innymi dodatkami, według uznania.

−szybkie frytki

Umieść ziemniaki w worku do zamrażania i uderzaj je wałkiem do ciasta , do czasu kiedy będą połamane. Podgrzej olej na patelni, wrzuć na nią ziemniaki i smaż przez 5−6 minut, pod częściowo przykrytą patelnią. Usmażone ziemniaki zdejmij z patelni na papierowy ręcznik by obciekły z tłuszczu.

 

 

 


Sznycle z bekonem i białym winem
SZNYCLE Z BEKONEM I BIAŁYM WINEM

 

Składniki

1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej czosnkiem

4 plastry bekonu

4 eskalopki z kurczaka każdy po 125g

100ml białego wina

 

Sposób przyrządzenia

Wylej oliwę na patelnie i wrzuć na nią bekon. Smaż bekon do czasu, kiedy będzie chrupiący, a patelnia będzie pełna tłuszczu z bekonu.

Zdejmij usmażony bekon z patelni na kawałek foli i zawiń go, odłóż na chwilę.

Usmaż kurczaka po ok. 2 minuty z każdej strony, do chwili kiedy po przekrojeniu nie będzie w środku różowy. Upewnij się ze podczas smażenia patelnia jest dobrze rozgrzana , tak by eskalopki nabrały ładnego brązowego koloru.

Zdejmij kurczaka z patelni na talerz, posyp pokruszonym , usmażonym wcześniej bekonem.

Na patelnie na której, smażyło się mięso wlej wino, niech po bulgocze przez chwilę, podgrzanym płynem polej kurczaka.

pyszny obiad w 10 minut.

 

 

 

SMAŻONY STEK Z PUREE Z BIAŁEJ FASOLI

 

Oryginalne połączenie smaków; soczysty stek i delikatne puree z fasoli, nutką cytryny i rozmarynu. Danie łatwe w przygotowaniu i warte grzechu.


Smażony stek z puree z białej fasoli

Składniki

60ml oliwy z oliwek, plus 2 łyżeczki

1 zmiażdżony ząbek czosnku

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin