LECZNICZA ŻYWNOŚĆ.pdf

(252 KB) Pobierz
Lecznicza Żywność
Page 1 of 61
Przedruk ze strony: http://www.eioba.pl/a77724/lecznicza_zywnosc
Linkowanie do strony wydruku (tej strony) jest zabronione
Drukuj pracę
Lecznicza ś ywno ść
LECZNICZA ś YWNO ŚĆ
Przedstawiony poniŜej spis produktów Ŝywnościowych pomocnych w
róŜnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany
został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów,
które ukazały się w Journal of the American Medicial Association
(tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej
w przekazach staroŜytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów,
Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty
łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na
wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić
odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne
zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniŜej
warzyw, owoców i ziół jest stosowanych równieŜ i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z
tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej
im mniejszą przykładamy wagę do tego co spoŜywamy, najczęściej w pośpiechu, nie
przeŜuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo
będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki
sposób to co spoŜywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu
wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich
spoŜywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niŜ leczyć. RóŜne
organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zaleŜności od uwarunkowań
genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników.
To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny moŜe nie mieć wpływu.
Skład diety naleŜy rozpatrywać całościowo. KaŜdy organizm jest inny i moŜe mieć inną,
sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla
wszystkich, gdyŜ nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza Ŝywność
jak np. miód, cebula czy rzepa moŜe u niektórych powodować dolegliwości. WaŜna jest
odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje
podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu
zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu równieŜ roślinnego (oliwa z oliwek) jest
niekorzystne gdyŜ organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza
jest dieta urozmaicona, mamy wtedy moŜliwość dostarczenia organizmowi wszystkich
potrzebnych składników. Im mniej przetworzone poŜywienie, im bardziej naturalne i
świeŜe, tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki
http://www.eioba.pl/print/77724
2008-04-04
114487531.004.png 114487531.005.png
Page 2 of 61
pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę
przykładów!
AGREST
- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie Ŝółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeŜająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych
ALOES
- leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okręŜnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS
http://www.eioba.pl/print/77724
2008-04-04
114487531.006.png 114487531.007.png
Page 3 of 61
- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie
ANY ś
- stosuje się przy nieŜycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasoŜyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepami
ARCYDZI Ę GIEL
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie
AWOKADO
- obniŜa poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne
http://www.eioba.pl/print/77724
2008-04-04
114487531.001.png
Page 4 of 61
BAKŁA ś ANY
- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniŜają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY
- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniŜają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej Ŝołądka
- zapobiegają wrzodom Ŝołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
BAZYLIA
- wzmacnia Ŝołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieŜyt nosa
- zapach odstrasza owady
http://www.eioba.pl/print/77724
2008-04-04
114487531.002.png
Page 5 of 61
BERBERYS
- działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie Ŝółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć Ŝółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniŜa temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniŜa ciśnienie
BORÓWKA
- wzmaga wydzielanie Ŝółci
- działa odkaŜająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stęŜenie cukru we krwi
BÓB
- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
http://www.eioba.pl/print/77724
2008-04-04
114487531.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin