ZUPA MEX BY GÓROCHMÓRA Skład: czerwona fasola(szklanka, może być mniej) ciecierzyca (tyle samo, tak na oko, proporcje mogą się wahać w zależności od upodobań) 10 pieczarek średniej wielkości 2 cebule 500g soku/koncentratu pomidorowego/sos ze świeżych pomidorów główka czosnku pół selera, pietruszka, kawałek pora Sposób postępowania z powyższymi skąłdnikami: Ciecierzycę i fasolkę mieć namoczoną poprzedniego dnia. Gotować z 10 min na dużym ogniu bez przykrycia, można dodać trochę kminku. Wywalić na sitko i odłożyć. Tymczasem do garnka nalać wody (tyle ile chcemy mieć zupy). Selera, pietruszkę, pora i jedną cebulę pokroić na kawałki wielkości orzecha ziemnego, pietruchę i cebulę trochę drobniej. Zrobić z tego wywar, można dodać kilka ząbków czosnku. Gdy warzywa są miękkie wyciągam je i zjadam Pieczarki kroję w słupki, drugą cebulę w drobną kosteczkę, resztę czosnku kroję w plasterki, ale kształty zależą od inwencji artystycznej robiącego zupę. Podsmażam to wszystko na patelni na kapce oliwy (nie mam sensownej patelni do beztłuszczowego smażenia). Wrzucam do wywaru razem ze strączkami i zalewam sokiem pomiedorowym. Myślę, że można dodać jeszcze paprykę podrumienioną na patelni lekko. A w drugiej fazie parmezan i mięsko wołowe, też lekko podsmażone. Poza tym zapomniałam o najważniejszym - dużo przypraw: ja dodaję bazylię, oregano, troszkę jeszcze kminku, paprykę słodką, dużo chilli, kurkumę, pieprz, sól. Do tego znalazłam maggi która zawiera tylko hdrolizat białkowy i przyprawy, używam jej kapkę bo jest całkiem niezła.
Zupa ryzowa Gotujemy wywar jarzynowy (bez marchewki)doprawiony wg uznania i osobno trochę ryżu brązowego lub basmati. Nakładamy ryz i zalewamy gorącym "rosołkiem" jarzynowym, smaczne, szybkie i pozywne.
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY by Pee mam wrazenie, ze zapomnialysmy o zupach, a przeciez one wszystkie latwe, smaczne i wlasciwie wszystkie weglowodanowe z latwoscia mozna przerobic na tluszczowe. Pewnie sie z nimi przeprosimy w zimie skłdniki: szklanka i ciu kszy perlowej 300 ml wody 1 łyzka koncentratu pomidorowego 1 1/2 wywaru z warzyw (bez marchewki) garsc soczewicy zielonej 1 lyzeczka anyzu sok z 1 cytryny 5 cebul pokrojonych w plastry slodka papryka w proszku papryka cayenne - szczypta sol i pieprz Gotujemy kasze ok. 20 min, dodajemy wywar warzywny, koncentrat, soczewice, cebule i anyz, gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny i pozostale przyprawy zagotowujemy. Podajemy z plasterkami cytryny.
GROCHÓWKA by Niedźwiedziczka
gotuję łuskany groch ok. 1,5 godz, dorzucam zeszklonej na patelni cebulki, starte na tarce pietruszkę i selera, solę, pieprzę i sypię dużo majeranku. Jeszcze gotuję z pół godz. Już po zdjęciu z ognia wkładam parę gałązek zielonej pietruszki - nabiera wtedy specyficznego smaczku i już można jeść .
Wspomnienie z Węgier... Ja robię sobie taką zupkę: 2 cebule (spore) 1 czerwona paryka 2 pomidory (też niemałe) soczewicy garść wedle uznania albo makaron sojowy (albo kostka sojowa) Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę, paprykę pokroić (można wstępnie podsmażyć/poddusić na odrobinie oliwy z oliwek), cebule w całości (chyba, że ktoś lubi, to niech sobie wkroi, ja sie tak nauczyłam, bo mąż pluje cebulą). Jeśli wersja z soczewicą to dodać od razu, jak z makaronem sojowym, to wiadomo (wrzucic na końcu już miękki). Zalać wodą, zeby się przykryło. Posolić do smaku, dodać ulubione przyprawy. Gotować Ja daję ostrą paprykę i czosnek. Przypomniało mi się, że jedną z cebul też można poddusić i na złoto przysmażyć na ciutce oliwki
cebulowa z twarogiem na 2 talerze twarog 0% pol kilo cebuli czosnku 2 zabki wywar jarzynowy lyzeczka tymianku lyzeczka majeranku sporo swiezo startego pieprzu sol twarog rozkruszyc w 2 talerzach cebule i czosnek pokroic drobno zesmazyc na oliwie (albo bez ) i poddusic do zmiekniecia podlewajac woda zmiksowac na papke litr wywaru podgrzac wrzucic cebule wymieszac gestosc zupy regulowac iloscia wywaru doprawic ziolami sola i pieprzem zagotowac, zmniejszyc ogien i niech sobie popyrka kilka minut twarog w talerzach zalac BARDZO goraca zupa podawac z grzankami z chleba pp mlask! pomidorowa - "wegierska" lyzka oliwy duza cebula papryka czerwona papryka czerwona lagodna w proszku -1 lyzka wywar jarzynowy koncentrat pomidorowy lub pomidory z kartoniku pieprz czarny swiezo ukrecony ulubiony makaron semolinowy ugotowany al dente jogurt naturalny 0% cebule kroimy w piorka papryke w paseczki cienkie i nie za dlugie zesmazamy na oliwie posypujemy papryka sproszkowana papryka ma sie zesamzyc przyzwoicie po zapachu wiadomo kiedy to uwazac zeby nie spalic bo bedzie gorzkie podlewac wode ale niewiele zeby sie udusily warzywa na pol miekko w wywarze rozmieszac koncentrat dodac warzywa nie zapomniec dokladnie wszystko z patelni zmyc do wywaru doprawic pieprzem makaron - zupe- kleks jogurtu mlask!
Włoska zupa cebulowa 50 dag cebuli i 10 dag selera naciowego oczyścić, drobno pokroić, zeszklić krótko na łyżeczce oliwy, dodać puszkę pomidorów bez skóry (40 dag), łyżeczkę rozmarynu i litr wywaru warzywnego oraz trochę skrojonej w kostkę pietruszki i/lub selera korzeniowego. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. Zupa azjatycka 50 dag czerwonej papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, wymieszać z 30 dag drobno poszatkowanej białej kapusty, 3 namoczonymi grzybami mun i 15 dag kiełków sojowych. Warzywa podsmażyć na łyżeczce oliwy, zalać 1,2 l wody, gotować 35 minut. Doprawić 3 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem. Prowansalska zupa jarzynowa 30 dag brokułów, 15 dag małych pieczarek, 2 cebule i 40 dag białej kapusty oczyścić i rozdrobnić, krótko podsmażyć na łyżeczce oliwy. Warzywa przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać 30 dag mrożonego kalafiora. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy pół łyżeczki pół łyżeczki ziół prowansalskich. Duńska zupa z kalarepy i porów 4 kalarepy, 3 pory, seler korzeniowy i/lub 3 pietruszki i 25 dag włoskiej kapusty oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju, warzywa podsmażyć 4 minuty, ciągle mieszając. Zalać 1,2 l wywaru warzywnego lub bulionu z kostki, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Zupę tuż przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Zupa groch z kapustą:))
Do wrzącej wody wrzucamy groch, soczewicę i pokrojoną w kawałki brukselkę. Solimy,przyprawiamy wg smaku. Gotujemy aż będą miekkie (ok 1godz). Dodajemy przyrumienioną na oliwie cebulę i ze 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Zagotować. Jeść ile wlezie bo smaczna i pożywna.
Zupa z soczewicy by Szelmaa warzywa 10 dag soczewicy cebula 5 pomidorów łyżka oleju słonecznikowego (sugerowałabym oliwę bo to jedyny tłuszcz dopuszczny do posilków węglowych ) liśc laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek mały ząbek czosnku cząber natka pietruszki sól, pieprz Z warzyw ugotować litr wywaru. Warzywa wyjąć, wsypac oplukaną soczewicę, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 30-50 min (czas gotowania zależy od odmiany soczewicy). Cebule posiekać, zeszklić na oleju. Pomidory umyć, sparzyć, obrać zee skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, poddusić. Na kilkanaście minut przed końcem gotowania dodac do soczewicy pomidory z cebulą i przyprawy. Ugotowaną zupę posypać zieleniną. Lekko przestudzoną mozna zabielić jogurtem.
Zupa grzybowa 50 dkg grzybów (super z suszonych wychodzi) 1 seler 1 por (można pietruszkę) 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka bazylii lub tymianku, gałka muszkatołowa, papryka mielona, pieprz ziołowy, sól Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać i pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Można dodać mąkę, żeby się zagęściła i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. W wersji tłuszczowej ze śmietanką...dla mnie pychotka
nAJPROSTRZA pomidorowa by Hlipek Sok pomidorowy bez cukru oczywiscie mleko odtluszczone makaron d lub ryz b kostka jedna bulionowa - tylko z samych warzyw bez glutamnianiu i tłuszczu Gotujem 1/2 soku ze szklanka mleka.Dodajemy bulion. Ja dodaje natke(bo lubie natke Gotujemy ryz lub makaron. Jemy z czym chcemy. Mozna dodac swierzej pokrojonej bazylii wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Biała zupa z kalafiora - posiłek węglowy I faza na 1 osobę: ćwierć niezbyt wyrosniętego kalfiora , z wykrojonym głąbem, podzielony na różyczki szklanka mleka do 1,5% tłuszczu plasterek cebuli czerwonej albo zwykłej namoczonej w occie winnym dla dekoracji Kalafior wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i jeśli jest potrzeba wodą (na tyle, żeby się schował), doprowadzamy do bulgotania. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy pół łyzeczki oliwy z oliwek, sól,odrobina pieprzu i ewentualnie inne lubiane przypawy (np. imbir) gotujemy jeszcze 2-3 minuty Zdejmujemy z ognia, przestudzamy Przecieramy mikserem, ozdabiamy 2-3 'piórkami' cebuli i jemy lekko ciepłe Pycha!
zupa brokułowa z grzankami (lub bez ) - 1/4 średniej cebuli posiekaj, duś na łyżce wrzątku aż stanie się szklista - dodaj 10 dag pokrojonych brokułów - wlej 250ml wrzącej wody, dopraw solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej - zagotuj i podgrzewaj 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem - gdy zupa lekko ostygnie, zmiksuj ją, zabiel ją łyżeczką niskotłuszczowego jogurtu i dopraw sokiem z cytryny (opcjonalnie) - 1/2 kromki chleba pełnoziarnistego pokrój w małą kostkę i zrób grzanki (w piekarniu lub mikrofali) - zupę posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki Pikantna zupa czosnkowa - 3 obrane ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a cebulę - w krążki - smaż na odrobinie oliwy, aż warzywa staną się szkliste (uważaj, aby się nie zrumieniły) - zalej szklanką wrzącej wody, dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszaj - gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut - dopraw solą i mieloną ostrą papryką - połóż kromkę chrupkiego chleba pełnoziarnistego na talerzu, nałóż cebulę,zalej gorącą zupą Krem selerowy - pół średniej cebuli podduś na łyżce wrzątku, dolej ćwierć łyżeczki oliwy - pół małego obranego selera korzeniowego zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli, zalej 250ml wrzącej wody - dopraw solą i pieprzem - gotuj 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem - na 5 minut przed końcem gotowania dodaj drobno pokrojoną łodygę selera naciowego - zupę możesz zmiksować - dopraw ją sokiem z cytryny, posyp listkami selera naciowego SMACZNEGO!
ZUPA POMIDOROWO-POROWA wersja weglowodanowa Sklad: Puszka pomidorow Duzy por, z duza biala czescia Kawalek selera Przyprawy Sposob przygotowania: Na wrzaca wode, wrzucamy pokrojonego w kawaleczki selerka, por w talarkach, pomidory z lekka pokrojone. Gotujemy okolo 15 minut, przyprawiamy i gotujemy do miekkosci warzyw. Bezposrednio ju z na talerzu mozemy, wymieszac z ugotowanym makaronem lub ryzem.
Zupa ze szpinaku i soczewicy by Szelmaa 2 kubki (370g) brązowej soczewicy 5 kubków wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, rozgniecione 20 liści szpinaku, bez ogonków i drobno posiekanych 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego 1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno utartej 2 kubki wywaru z jarzyn 2 kubki wody 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej 1. Dać soczewicę do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować i potem gotować na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Odcedzić, opłukać, odstawić. W oddzielnych garnku rozgrzać oliwę, dodac cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu na złoto. Dodac szpinak i gotować następne 2 minuty. 2. Dodać do garnka soczewicę, kminek, skórkę cytrynową, wywar i wodę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 15 minut. Dodać kolendrę i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
Szybka zupa z makaronu Podsmażamy na odrobinie wody lub oliwy dwie posiekane dymki ), 150 groszku śnieżnego (lub fasolki szparagowej - tak myślę), pokrojonego w kawałki oraz 200g pieczarek w plasterkach. Dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku i 1 łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru. Smażyć mieszając 1 minutę. Wlać 4 kubki wywaru z jarzyn i zagotować. Dodac 150g makaronu i gotować aż będzie miękki. Zaraz podawać. 4 porcje.
Szybka korzenna zupa fasolowa Smażyć posiekaną cebulę w małej ilości wody (lub oliwy) w średnim garnku aż będzie miękka. Dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku i pół łyżeczki chili w proszku, smażyć mieszając przez 1 min. potem dodać ok 800g ugotowanej fasoli (mogą byc różne gatunki). Dolać 2 kubki wywaru z jarzyn i 400g przecieru pomidorowego. Podgrzewać aż wszystko będzie gorące. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać drobno posiekabym białkiem z jaja na twardo i drobno posiekaną pietruszką. Podawać. 4 porcje.
zupa z czerwonej soczewicy 1/2 opakowania czerwonej soczewicy, cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomodorowego / lub takiego sosu z kartonika 1/3 pora, szczypiorek przyprawy: szczypta gałki, curry, sól, pieprz, bazylia, oregano, do gotującego się bulionu- najlepiej mm wrzucamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia ok. 5-10min. w między czasie drobno kroimy cebulę i całą resztę, wszystko podsmażamy na odrobinie oliwy z dodatkiem wody do chwili gdy cebula będzie szklista następnie wrzucamy zawartość patelni do garnka, mieszmy, przyprawiamy i dodajemy dwie łyżeczki konc. pom. gotujemy i podajemy! jak kto lubi to z jogurtem 0% i natką pietr. do tego można dodać jeszcze starty na dużych oczkach seler i pietruszkę i czosnek, Zupa jest super smaczna i pożywna
Krem z cukinii 0,5 kg cukinii 1 cebula 3/4 litra wywaru warzywnego 8 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka szczypiorku pare gałązek pietruszki i koperku 10 dkg sera białego chudego sól, pieprz biały oliwa z oliwek Cukinię pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać, poddusić na odrobinie oliwy, dodać cukinię i dusić kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając. Podlać wywarem i gotować ok.10 min. pod przykryciem. Pomidorki pokroić w plasterki. Szczypiorek, koperek i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać z twarogiem. Za pomocą łyżeczek uformować z masy serowej 8 podłużnych "kluseczek". Cukinię zmiksować z wywaremna gładki krem. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wymieszać i mocno podgrzać. Zupę przełożyć do talerzy i dodać plasterki pomidorów i "kluseczki" twarogowe.
Łatwa zupa pomidorowa w dwóch wersjach Na odrobinie oliwy smażymy dużą cebulę, posypujemy papryką słodką i ostrą. Do garnka z wodą (ok. 0,7 litra) wrzucamy włoszczyznę, solimy i pieprzymy. Gdy się zagotuje dorzucamy puszkę pomidorów (ja miałam całe w sosie pomid., bez cukru!!!), szczyptę bazyli, odrobinę oregano, 3 listki laurowe i cebulkę. Gotujemy jakieś 10 minut. I tu wersja węglowa: po zdjęciu z ognia dokładamy 2-3 łyżki jogovity, mieszamy. Podajemy z makaronem. Tłuszczowa: dokładamy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy. Podajemy w talerzu, uprzednio nakładając na niego sporą garść startego, żółtego sera.
Chłodnik wiosenny 2-3 porcje 1 sredni ogórek szklarniowylub 3-4 gruntowe 1/2 peczka rzodkiewki 1/2 peczka koperku 1/2 peczka sczypioru 1 peczek botwiny bez buraków 3/4 l kefiru lub maslanki sól, pieprz mozna dodac sok z cytryny Gałązki i liscie z botwiny pokroic, zalać jak najmniejsza iloscia wody i ugotować do miękkosci. Wystudzić. Ogórka obrać i zetrzec na grubej tarce, rzodkiewkę tez zetrzec. Szczypior i koper posiekac. Do kefiru wlac botwinke wraz z woda, w której sie gotowała, dodac reszte składników.
Krupnik z pieczarkami 1 paczka mrozonej mieszanki na zupe (marchweka, seler, pietruszka, kalofior, brokul, por) 200 g jeczmiennego peczaku 20 dag pieczarek sol, pieprz, majeranek 3-4 h wczesniej zalewamy kasze zimna woda. Mrozonke zalewamy 2 l wody, gdy sie zagotuje dodajemy grubo pokrojone pieczarki. Gotujemy az warzywa zmiekna. Odcedzamy kasze, dodajemy do zupy. Gotujemy 15-20 min. Doprawiamy.
Zupa brokułowa idealna na chłodnik również by Dzoana Składniki: 1 duży brokuł 100-150 g pieczarek duża cebula 2-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobania ) 2 średnie papryki czerwone mały pęczek szpinaku, lub pół opakowania mrożonego pół kubka chudego naturalnego jogurtu MM sól, pieprz do wersji tłuszczowej: pół opakowania śmietany kwaśnej 18% i kulka mozzarelli z zalewy, olej do smażenia Przyrządzenie: Na patelni suchej podsmażamy cebulkę posiekaną. Dodajemy troszkę wody, solimy, dodajemy wyciśnięty czosnek, czekamy aż odparuje a cebulka się zeszkli. W piekarniku pieczemy paprykę (na jednego wielkiego brokuła - 2 szt. papryki średniej). Jak skórka z papryki będzie czarna to wkładamy paprykę do worka foliowego, zakręcamy szczelnie i czekamy kilka minut. Po tym zabiegu skórka z papryki pięknie schodzi. Do gara wrzucamy brokuły (tu wrzucam mrożone, bo są już troszkę sprawione ). Wrzucamy tą cebulkę i obraną posiekaną paprykę do gara. Wrzucamy dużą garść szpinaku, najlepiej świeżego, uprzednio sparzonego. (Ja dziś robiłam bez szpinaku i też pycha). Szpinak głównie dla koloru :-D Zalewamy warzywa wodą tak aby je ładnie zakryć. Wszystko dosłownie zagotować, max 1 minutkę. Schłodzić. I teraz: do wersji węglowej: dodać naturalnego odtłuszczonego jogurtu, zmiksować wszystko w blenderze. Można dodać ugotowaną cieciorkę. Zajadać z surową papryką. Dodać sól, pieprz do smaku. do wersji tłuszczowej. Cebulkę można smażyć na oliwce. A zupę można zmiksować ze śmietaną i dużą kulą mozzarelli. Można posypać żółtym startym serem. Nadal pysznie smakuje z papryką surową :-D Smacznego. :-)
Zupa z ciecierzycy z makaronem by kasiaq 2 porcje 1 lub 2 faza oryginalny przepis pochodzi ze strony klik klik zmodyfikowany przeze mnie na potrzeby mm. SKŁADNIKI 2 ząbki czosnku gałązka świeżego rozmarynu ( ja uzywalam suszonego, za rada autorki przepisu dodalam owiniety w gaze, pozniej usunelam ) 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 4 łyżki oliwy z oliwek ( 2 faza ) 1 - 2 szklanki bulionu warzywnego 100 gr suchej ciecierzycy ( moczylam przez 12 h, gotowalam ok. 1 h ) pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie ) sól, pieprz ugotowany al dente długi makaron ( 100 gr suchego ) PRZYGOTOWANIE ...
ZielonoGroszkowo