Likier z czarnych porzeczek.txt

(0 KB) Pobierz
Likier z czarnych porzeczek
Skladniki:
Czarna porzeczka bez szypulek 1kg
Cukier 1kg
Wodka czysta 1 butelka
Spirytus 100 gr
 
Przepis:
Czarna porzeczke po oplukaniu wsypac do szklanego sloja,zasypac cukrem i 
postawic w nasloniecznonym miejscu,przykrywajac sloj gaza.Po dwoch dniach 
zawartosc sloja wymieszac i pozostawic na sloncu tak dlugo,az cukier pod wplywem 
wydzielajacego sie soku calkowicie rozpusci sie.Gdy to nastapi sloj zalac wodka 
i spyrytusem,szczelnie zamknac i pozostawic w chlodnym ciemnym miejscu na 
kilkanascie dni .Po uplywie tego czasu potrzasnac slojem tak,aby zawartosc sloja 
dokladnie sie wymieszala,odstawic na kilka minut,po czym powoli zlewac likier do 
czystych suchych butelek.Butelki szczelnie zakorkowac i przechowywac w chlodnym 
miejscu.Pozostale owoce mozna powtornie zalac wodka,badz zuzyc do dekoracji 
tortow lub deserow.
 
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin