Drinki z brandy.
Aleksander
Składniki: 2 porcje
60 ml brandy, 60 ml likieru kakaowego, 60 ml śmietanki, gałka muszkatołowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania :
Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać koniak, likier i śmietankę. Energicznie potrząsnąć, aby składniki utworzyły jednorodna masę. Do kieliszków koktajlowych wrzucić kostki lodu i wlać napoj przez sitko. Wierzch koktajlu posypać startą gałką muszkatołową.
American Beauty
20 ml brandy, 20 ml wytrawnego wermutu, 1 łyżeczka barowa Creme de Menthe, 2 barowe łyżeczki soku pomarańczowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, kilka kostek lodu.
Szklankę do longdrinków napełnić do połowy tłuczonym lodem, wlać wszystkie składniki i krótko zamieszać.
Balmor Egg Nog
Składniki: 1 porcja
20 ml brandy, 20 ml ciemnego rumu, 20 ml madery, 40 ml mleka, 1 jajko, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, tarta gałka muszkatołowa, kilka kostek lodu
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać jajko, cukier, brandy, rum, maderę i mleko, wstrząsnąć dobrze zmiksować i przecedzić do szklanicy do longdrinków, oprószyć gałką muszkatołową.
Between The Sheets
20 ml złocistego rumu Bacardi, 20 ml Curacao Triple Sec, 20 ml brandy, sok z 1/4 cytryny (8 ml), kilka kostek lodu
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
Brandy and Soda
2 oz Brandy, woda mineralna, kilka kostek lodu.
Do szklanki typu collins wrzucić kilka kostek lodu, wlać brandy i dopełnić wodą mineralną.
Brandy Cassis
1 1/2 oz Brandy, 1 oz sok cytrynowy, 1 dash Creme de Cassis, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek pokruszonego lodu. Wlać brandy, sok cytrynowy i Creme de Cassis, energicznie wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przybrać plasterkiem cytryny.
Brandy Crusta
40 ml brandy, 1 barowa łyżeczka likieru Maraschino, 1 barowa łyżeczka białego Curacao, kilka kropli Angostury Bitter, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z 1/2 cytryny, cukier, sok cytrynowy, kilka kostek lodu.
Brzegi szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze. Włożyć do kieliszka skórkę cytrynową. Do shakera wrzucić kostki lodu, dodać pozostałe składniki, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szampanki.
Brandy Julep
60 ml brandy, 1 plaster pomarańczy, 1 plaster cytryny, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, 4-5 świeżych listków mięty, tłyczony lód.
Do szklanki do longdrinków włożyć listki mięty, wsypać cukier i wlać brandy. Napełnić szklankę drobno tłuczonym lodem. Ostrożnie mieszać, tak by listki mięty znalazły się na wierzchu. Przybrać plastrem cytryny i pomarańczy.
Brandy Sour
2 oz Brandy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 tsp cukru pudru, wiśnia koktajlowa, 1/2 plasterka cytryny, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać brandy, sok i cukier, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przybrać 1/2 plasterka cytryny i wisienką koktajlową.
Brandy Squirt
1 1/2 oz Brandy, 1 tbsp cukru pudru, 1 tsp grenadiny, woda mineralna, truskawka, kawałek ananasa, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać brandy, cukier i grenadinę, energicznie wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dopełnić wodą mineralną, przybrać truskawką i kawałkiem ananasa.
Cherry Blossom Cocktail
30 ml brandy, 20 ml Cherry Brandy, 1 barowa łyżeczka pomarańczowego Curacao, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 1 wiśnia koktailowa, cukier puder, kilka kostek lodu.
Brzeg kieliszka koktajlowego zwilżyć Cherry Brandy, po czym zanurzyć w cukrze pudrze. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać brandy, Cherry Brandy, Curacao, grenadynę i sok cytrynowy, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka. Przybrać wiśnią.
Dirty White Mother
20 ml koniaku, 20 ml śmietanki, 20 ml likieru kawowego, kilka kostek lodu.
Śmietankę, koniak i likier kawowy z kostkami lodu energicznie wymieszać w shakerze, koktajl przelać do kieliszka koktajlowego.
French Connection
20 ml Amaretto di Saronno, 20 ml Cognac Hine, kilka kostek lodu.
Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać likier i koniak, zamieszać i przecedzić do małego kieliszka koktajlowego.
Honeymoon
Hot Brandy Flip
40 ml brandy, 1 jajko, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, gorące mleko, gałka muszkatołowa.
Jajko dobrze ubić z cukrem i brandy, przełożyć do szklaneczki do ponczu, dopełnić gorącym mlekiem. Oprószyć tartą gałką muszkatołową.
Lady Be Good
1 1/2 oz Brandy, 1/2 oz białego Creme de Menthe, 1/2 oz słodkiego wermutu, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać brandy, Creme de Menthe i wermut, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
La Jolla
1 1/2 oz Brandy, 1/2 oz Creme de Banana, 1 tsp soku pomarańczowego, 2 tsp soku cytrynowego, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać brandy, Creme de Banana, sok pomarańczowy i sok cytrynowy, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
Side Car
40 ml Remy Martin TM cognac, 20 ml likieru Cointreau, 10 ml soku cytrynowego, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Cognac, likier i sok cytrynowy. Wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
Stinger
40 ml brandy, 20 ml białego likieru Creme de Menthe, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać brandy i likier, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
marienka76