RODZYNKOWIEC
SKŁADNIKI:
· 40 dag rodzynek - zalać rumem na całą noc
· mały dżem np. wiśniowy
· 2 jasne biszkopty
Na polewę:
· 1 tabliczka czekolady mlecznej
· 1 tabliczka czekolady gorzkiej
· 1/2 kostki masła
· trochę rumu z rodzynek
Na krem:
· 600 ml mleka
· 4 łyżki cukru
· 2 budynie czekoladowe
· 1 kostka masła
WYKONANIE:
1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w 600 ml mleka i zostawić do wystygnięcia. Miękkie masło dobrze utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimny budyń.
2. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodać rodzynki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.
3. Na dolny biszkopt nałożyć dżem, na nim rozsmarować połowę kremu budyniowego, przykryć drugim biszkoptem. Na nim rozsmarować drugą połowę kremu budyniowego, a na wierzch wyłożyć polewę rodzynkową (najlepiej nakładać go na ciasto kiedy jest jeszcze letni).
be.3