RODZYNKOWIEC.rtf

(2 KB) Pobierz

RODZYNKOWIEC

SKŁADNIKI:

·         40 dag rodzynek - zalać rumem na całą noc

·         mały dżem np. wiśniowy

·         2 jasne biszkopty

Na polewę:

·         1 tabliczka czekolady mlecznej

·         1 tabliczka czekolady gorzkiej

·         1/2 kostki masła

·         trochę rumu z rodzynek

Na krem:

·         600 ml mleka

·         4 łyżki cukru

·         2 budynie czekoladowe

·         1 kostka masła

WYKONANIE:

1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w 600 ml mleka i zostawić do wystygnięcia. Miękkie masło dobrze utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimny budyń.

2. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodać rodzynki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.

3. Na dolny biszkopt nałożyć dżem, na nim rozsmarować połowę kremu budyniowego, przykryć drugim biszkoptem. Na nim rozsmarować drugą połowę kremu budyniowego, a na wierzch wyłożyć polewę rodzynkową (najlepiej nakładać go na ciasto kiedy jest jeszcze letni).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin