BOMBA SMIETANOWO JAGODOWA.rtf

(2 KB) Pobierz

Opis

 

Ciasto wygląda efektownie i równie dobrze smakuje.

Składniki

 

    * wino białe półsłodkie 1 szklanka

    * jagody 200 g

    * sok z cytryny 1 do smaku

    * żelatyna 2 łyżka

    * dżem jagodowy 1 słoik

    * budyń waniliowy 1 torebka

    * proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    * mąka 10 dag

    * cukier 1/2 szklanka

    * jajko 4 szt

    * cukier 1/2 szklanka

    * śmietana kremówka 1/2 L

 

Sposób przyrządzenia

 

Białka ubić z cukrem. Żółtka utrzeć w osobnej misce. Do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier. Posmarować ciasto dżemem, zrolować i owinąć folią. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wino lekko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wstawić na 10 – 15 minut do lodówki. Owoce opłukać, osączyć. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać do niej owoce i połączyć z winem. Roladę pokroić w plastry, 1/3 odłożyć, pozostałymi wyłożyć salaterkę i umieścić na nich krem. Wierzch przykryć resztą plastrów. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z miski jak babkę.

Ocena przepisu

12345

 

Wyświetlenia: 3986

 

Dodaj przepis do ulubionych

Drukuj przepis

Dodaj do listy zakupów

Dla ilu osób:

Dla ośmiu

Czas przyrządzenia:

90 minut

Koszt potrawy:

nieznany

Autor:

Nieznany

Dodany przez:

donia84

Data dodania:

2007-07-17

 

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zdjęcia

Bomba śmietanowo - jagodowa

 

Dodaj zdjęcie

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin