Dorsz z porami.txt

(0 KB) Pobierz
Dorsz z porami ....

 ... 4 dzwonka dorsza (po 180 g),1/2 cytryny,s�l,pieprz,500 g por�w,3 �y�ki margaryny,szczypta ga�ki muszkato�owej,szklanka bia�ego wina lub bulionu jarzynowego.

Kawa�ki dorsza umy�,osuszy�,u�o�y� na p�misku.wyci�ni�tym sokiem z cytryny skropi� ryb�,opr�szy� sol� i pieprzem.Pory umy�,odci�� twarde pi�tki i ko�ce zielonych li�ci.Pozosta�e cz�ci pokroi� w do�� grube pier�cienie.Po�ow� margaryny rozgrza� w brytfannie,wrzuci� pory,mieszaj�c sma�y� przez 5 minut.Na tarce o ma�ych oczkach zetrze� ga�k� muszkato�ow�.Pory polac winem lub bulionem,przyprawi� sol�,bia�ym pieprzem i ga�k�.Dusi� na niezbyt du�ym ogniu 5 minut.
Dzwonka ryby u�o�y� w brytfannie na porach,posypa� wi�rkami margaryny sch�odzonej w zamra�alniku,przykry�,dusi� przez oko�o 15-20 minut.
Ryb� podawa� w naczyniu,w kt�rym by�a przyrz�dzona lub na p�misku ob�o�on� porami.Jako dodatek mo�na podawa� ziemniaki z wody.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin