Ciasto z masą serową
Biszkopt
· 4 jajka
· 4 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki kakao
· 3 łyżki cukru
· szczypta soli
Masa serowa
· 150 ml śmietany kremówki
· 250 g serka homogenizowanego
· 1 łyżka cukru pudru
· 2 łyżki żelatyny
· 100 ml wody
Polewa
· 100 g białej czekolady
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy nadal. Przesianą mąkę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dosypujemy kakao i ponownie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ºC. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzątku (w 100 ml). Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek homogenizowany, mieszamy. Delikatnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 10 minut, aż zacznie gęstnieć.
Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Tężejącą masę serową nakładamy na jeden krążek i delikatnie nakrywamy drugim. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Do krojenia ciasta używamy noża namoczonego we wrzątku, aby nie pokruszyć czekolady. Smacznego
monrose778