Ciasto z masą serową.docx

(474 KB) Pobierz

Ciasto z masą serową

Składniki

Biszkopt

·         4 jajka

·         4 łyżki mąki pszennej

·         2 łyżki kakao

·         3 łyżki cukru

·         szczypta soli

Masa serowa

·         150 ml śmietany kremówki

·         250 g serka homogenizowanego

·         1 łyżka cukru pudru

·         2 łyżki żelatyny

·         100 ml wody

Polewa

·         100 g białej czekolady

        

 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy nadal. Przesianą mąkę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dosypujemy kakao i ponownie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ºC. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzątku (w 100 ml). Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek homogenizowany, mieszamy. Delikatnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 10 minut, aż zacznie gęstnieć.

Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Tężejącą masę serową nakładamy na jeden krążek i delikatnie nakrywamy drugim. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Do krojenia ciasta używamy noża namoczonego we wrzątku, aby nie pokruszyć czekolady. Smacznego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin