Biszkopt:- 3 jaja- 1/2 szkl. cukru- 2/3 szkl. mąkiUbić białka, dodając stopniowo cukier i żółtka. Masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem i piec 20-25 minut w temp.180 st.C.
Masa jabłkowa:- 4 duże jabłka- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)- 1,5 szkl. wodyJabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić.Krem:- 1 margaryna lub masło (zazwyczaj daję po połowie) - 1 szkl. mleka- 1 budyń waniliowy- 1 szkl. cukru pudru- aromat waniliowy lub śmietankowyBudyń rozprowadzić w 1/4 szkl. mleka , resztę zagotować. Mieszając wlać rozrobiony budyń na gotujące mleko, a kiedy zgęstnieje - ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu oraz aromat waniliowy. Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową. Polewa:- 1/3 kostki margaryny- 2 łyżki kakao- 3 łyżki cukru- 2 łyżki wodyWszystkie składniki rozpuścić w garnku do momentu zagotowania. Lekko ostudzić i polać ciasto.Uwagi:Jeśli ktoś zamierza użyć dużej blachy (moja miała wymiary 30x20 cm), wtedy należy upiec większy biszkopt - według oryginalnego przepisu dokładnie 2 razy taki jak mój, czyli: 6 jaj, 18 dag cukru, 18 dag mąki.
monrose778