· 2 ciasta francuskie (do kupienia w sklepach)
· 1 litr śmietany 30%
· 1 litr mleka
· 4 żółtka
· 1 szkl mąki
· 1 łyżka cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 margaryna Kasia
· cukier puder
Ciasta pieczemy oddzielnie w blaszkach w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Mleko dzielimy na pół.
Masa jajeczna:
do połowy mleka dodajemy żółtka, szklankę mąki,
cukier, cukier waniliowy - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Drugą połowę mleka gotujemy i wlewamy do niej powstałą masę jajeczną.
Szybko mieszamy do powstania jednolitej masy budyniowej. Studzimy.
Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu aż do jego całkowitego
wykorzystania.
Układamy w blaszce: ciasto francuskie, masę budyniową, bitą śmietanę, ciasto
francuskie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
monrose778