Projekt laboratorium zakładowego funkcjonującego przy zakładzie mleczarskim
MlekMilk
Wykonała:
Aleksandra Krogulec
Sylwia Kacała
SPIS TREŚCI:
I. Założenia – charakterystyka pracy………………….……….………………....04-05
1. Lokalizacja zakładu……………………………….………..……………………..04
2. Charakterystyka rynku……………………………………..……………………..04
3. Cele zakładu…………………………………….………….……………………..04
4. Bezpieczeństwo Żywności………………………………...…………………..04-05
II. Program produkcji zakładu……………………………………………………..05-07
1. Asortyment – opis…..…………………………………………………………05-07
a) Mleko spożywcze...……...………………………………………………...05-06
b) Masło………………...……...……………………………………………..06-07
2. Wielkość produkcji………..……………………………………………………...07
III. Harmonogram produkcji………………..………………………………………07-08
IV. Profil produkcji……………………………..……………………………………….08
V. Zestawienie surowców ……………………………………………..……………….08
VI. Harmonogram dostaw surowców…………………………………………………..08
VII. Schematy technologiczne………………………………………………………...09-11
1. Mleka……………………………………………………………………..………09
2. Mleka spożywczego…………………………………………………………..…..10
3. Masła……………………………………………………………………..……….11
VIII. Analiza zagrożeń………………………………………………………………....12-16
1. Mleka surowego……………………………………………………...……….......12
2. Mleka spożywczego………………………………………..……………………..13
3. Masła…...……………………………………………………………………...14-15
4. Surowców do produkcji mleka i masła…..……………………………………….16
IX. Procedury monitorowania i kontroli krytycznych punktów kontroli………..17-19
1. Mleka surowego……………………………………………………..……………17
2. Mleka spożywczego………………………………………..……………………..18
3. Masła…………………………………………………..………………………….19
X. Charakterystyka laboratorium…………………………………………..……..20-23
1. Organizacja i zakres pracy………………………………………………….....20-21
2. Lokalizacja i urządzenie laboratorium…..………………………………..………21
3. Instalacje……………………………………………………………..………..21-22
a) Gazowa……………………………………………………..………………....21
b) Elektryczna……………………………………………..………………….….21
c) Wodno-kanalizacyjna……..………………………………………………21-22
d) Wentylacyjna………………..………………………………………………..22
4. BHP………………………….…………………………………………...……….22
5. Ochrona Środowiska…..……………………………………………….………....22
6. Wymagania przeciwpożarowe i przeciwwybuchowe.…………………………....23
XI. Badania wykonywane w laboratorium…………………………………………24-32
1. Badania niepełne wykonywane dla surowca (mleka surowego)………………….24
2. Badania pełne wykonywane dla surowca (mleka surowego)…………………….25
3. Badania niepełne wykonywane dla mleka spożywczego…………………………26
4. Badania niepełne wykonywane dla masła………………………………………...27
5. Badania pełne wykonywane dla mleka spożywczego i masła………………...28-29
6. Badanie czystości i higieny……………………………………………………….30
7. Obliczenia obciążenia czasowego………………………………………………...31
8. Pożywki do badań mikrobiologicznych…………………………………………..32
XII. Zestawienie wyposażenia laboratorium………………………………………...33-38
1. Zestawienie mebli……………………………………………………………..33-34
2. Zestawienie sprzętu…………………………………………………………...34-38
XIII. Załącznik I - Plan laboratorium
1. Laboratorium Zakładowego
2. Laboratorium Oceny Surowca
3. Laboratorium Fizyko-Chemicznego
4. Laboratorium Mikrobiologicznego
5. Laboratorium Analizy Sensorycznej
XIV. Załącznik II – Drzewko Decyzyjne
...
stegna_krakus