DR Będzińska.doc

(31 KB) Pobierz
WOLNO JEŚĆ

WOLNO JEŚĆ

 

WARZYWA: w dowolnej ilości surowe lub gotowane, oprócz warzyw strączkowych, kukurydzy i soi.

OWOCE KRAJOWE: surowe lub gotowane do ¼ kg dziennie (bez cukru)

OWOCE POŁUDNIOWE: tylko arbuzy i grapefruity ( w dowolnej ilości) JOGURTY: niskokaloryczne do 150 g dziennie

RYBY CHUDE: pstrąg, leszcz, sola, grenadier, dorsz, sandacz gotowane lub pieczone (bez tłuszczu)

MIĘSO: wołowe, cielęce chude i gotowane lub z grilla, kurczę z rożna, gotowane, wędzone z grilla (bez skóry), polędwica i szynka z drobiu, szynka wołowa.

SOKI: warzywne i owocowe-tylko z tych owoców, które wolno jeść (rozcieńczać ½ wody + ½ soku)

PIECZYWO: chrupkie (np. Wasa), graham, czerstwe białe lub razowe (bez miodu i ziaren)

WODA: mineralna niegazowana lub odgazowana, naturalnie mineralizowana lub gotowana

NAPOJE: słodzić słodzikiem niezawierającym sacharyny (tabletki lub sypki)

 

 

Dobowa ilość kalorii przy diecie odchudzającej nie może przekroczyć 1200 kal. Alkoholu i wysiłkowej gimnastyki (takiej, aby nie było uczucia zadyszki i pocenia się) w czasie kuracji stosować nie wolno.

 

 

NIE JADAĆ

Żółtych serów, żądnej wieprzowiny-nawet w postaci chudej szynki czy polędwicy, ziemniaków, klusek, cukru, sosów, olei, masła, słodkich owoców (bananów, winogron, gruszek, mandarynek, pomarańczy, kiwi, nektarynek, brzoskwiń itp.), konserw, majonezów, margaryn. Słodkich napoi, gumy do żucia. Proszę smarować chleb margaryną bezcholesterolową (cienko).

 

 

PRAWIDŁOWY JADŁOSPIS

 

Śniadanie- do 9.00

Obiad- 13.00-14.00

Kolacja – 18.00

 

 

 

 

DZIEŃ I

Śniadanie:

1 jako na twardo lub miękko lub smażone-sadzone na słodkim mleku, 2 pomidory, kromka razowego chleba bez masła, szkl. Herbaty lub kawy bezkofeinowej bez cukru.

Obiad:

¼ kurczaka z rożna, surówka z marchwi lub kapusty w dowolnej ilości (bez cukru i śmietany), szklanka herbaty lub kawy zbożowej

Kolacja:

10 dkg chudego sera, ogórek kiszony, szkl. Mleka lub herbaty.

 

DZIEŃ II

Śniadanie:

10 dkg galaretki z kurczaka i kromka razowego chleba, surówka z warzyw na surowo, szkl. Herbaty

Obiad:

10 dkg wołowiny gotowanej, ½ kalafiora, kompot z jabłek bez cukru lub szkl. Herbaty

Kolacja:

Sałatka z 1 jajka na twardo, 1 pomidora, 1 ogórka kiszonego, kromka razowego chleba, szkl herbaty.

 

Dzień III

Śniadanie:

Kromka razowego chleba z białym chudym serem, 1 szklanka mleka lub kawy zbożowej.

Obiad:

10 dkg. Chudej ryby (np. dorsza) surówka z dowolnej ilości warzyw, 1 szkl. herbaty

Kolacja:

10 dkg. Tatara, kromka razowego chleba, szkl. Herbaty, jabłko

 

Dzień IV

Śniadanie:

10 dkg białego chudego sera, jedna kromka chleba razowego, 1 szkl. Mleka chudego

Obiad:

10 dkg cielęciny duszonej w jarzynach, 1 szkl. Czerwonego barszczu (czystego)

Kolacja:

5 dkg wędliny wołowej, 1 kromka razowego chleba, zielona sałata z kwaśnym mlekiem

 

DZIEŃ V

Śniadanie:

5 dkg szynki wołowej, 1 jajko, 1 kromka chleba razowego, 1 szkl. Mleka

Obiad:

10-20 dkg ryby gotowanej lub duszonej, surówka z dwóch rodzajów warzyw w dowolnej ilości, 1 szkl. soku z marchwi

Kolacja:

15 dkg sałatki warzywno-drobiowej (bez majonezu), 1 kromka razowego chleba, 1 szkl. Herbaty

 

DZIEŃ VI

Śniadanie:

10 dkg galaretki z dorsza, dowolna ilość surówki ze Świerzych ogórków i czarnej rzepy, 1 kromka chrupkiego pieczywa, herbata

Obiad:

Gołąbki z cielęciny (10 dkg) dowolna ilość sałatki z gotowanych warzyw (kalafior, marchew, brukselka, seler)

Kolacja:

1 szkl. Chudego bulionu mięsnego

 

DZIEŃ VII

Śniadanie:

1 parówka cielęca na ciepło, 1 kromka razowego pieczywa, pomidor, herbata z mlekiem

Obiad:

Bitki wołowe (10 dkg) surówka z buraczków, 1 filiżanka zupy knorra z grzankami

Kolacja:

Ryba (dorsz lub sandacz) 10 dkg w jarzynach na zimno, 1 kromka pieczywa, herbata.

 

 

 

Za kilka dni przychamowany apetyt pozwoli na zmniejszenie poszczególnych porcji. Nie należy głodować, ale należy jadać mało! Poszczególne porcje można wymieniać między sobą. W razie dolegliwości należy zwrócić się o poradę lekarza (bezpłatnie) nie czekając na ustalony termin wizyty.

 

W razie wystąpienia wzdęć, zgagi, pobolewań w okolicy żołądka lub wątroby należy wszystkie warzywa i owoce wyszczególnione w diecie jeść gotowane oraz chleb razowy zamienić za zwykły czerstwy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin