część I Zatrzymać cukrzycę - biuletyn nr 1.pdf

(1056 KB) Pobierz
ZatrZymać CukrZyCę
n R 1/2010
B i u L E t y n i n f o R m A c y j n y
Produkcja i działanie insuliny
Akcja społeczna
Zmniejszamy gorycz
Podniesiony
poziom cukru
we krwi
Wysoki
poziom cukru
we krwi
Sprzyja
wydzielaniu
insuliny
„słodkiej choroby”
Glukagon
Stymuluje
rozpad glikogenu
W troba
Glukoza
Glikogen
Trzustka
Stymuluje
produkcj
glikogenu
Insulina
Stymuluje uwalnianie
glukozy z krwi
Cukrzyca to choroba
niebezpieczna
i rozprzestrzeniająca się
w szybkim tempie – cierpi
na nią już ćwierć miliarda
mieszkańców Ziemi. Ta liczba
stale rośnie. Dlatego jako
jedna z największych
w Polsce sieci handlowych
przystąpiliśmy do coraz
liczniejszego grona osób,
irm, instytucji, tworzących
międzynarodową koalicję
antycukrzycową.
Najcz stsze powikłania cukrzycy
Sprzyja
wydzielaniu
glukagonu
Komórki tkanek
(mi …nie, mózg,
tłuszcz, etc.)
Mózg i kr enie wewn trzmózgowe
(choroby naczy mózgowych)
Oczy (retinopatia – zaburzenie
funkcji siatkówki oka)
Obni-ony
poziom cukru
we krwi
Niski
poziom cukru
we krwi
Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustk . Bez niej komórki nie s
w stanie wykorzysta glukozy znajduj cej si we krwi. W odpowiedzi na wysoki
poziom glukozy we krwi, komórki trzustki wydzielaj hormon insuliny. Cukrzyca typu 1
wyst puje wtedy, gdy komórki te s niszczone przez własny system immunologiczny.
Serce i naczynia
wie cowe (mia d yca)
Nerki (nefropatia
– upo ledzenie
funkcji nerek)
Na podstawie „IDF Diabetes Atlas”, Międzynarodowej 
Federacji Diabetologicznej
M amy nadzieję, że akcja
z Częste, silne pragnienie
i suchość w ustach
z Częste oddawanie moczu
z Skrajne zmęczenie/brak energii
z Stały głód
z Nagła utrata wagi
z Wolno gojące się rany
z Nawracające zakażenia
z Niewyraźne widzenie
niedokrwiennej serca i udaru
mózgu. Mechanizmy, prowadzące
do tych powikłań są złożone
i nie w pełni poznane.
społeczna sieci Netto
„Zatrzymać cukrzycę”
przyczyni się do większej
świadomości zagrożenia chorobą
zarówno wśród nas, pracowników,
jak i wśród naszych klientów.
Zachęci ich do prowadzenia
aktywnego trybu życia, do dbania
o zdrowie, o właściwą dietę.
Cukrzyca jest czwartą
przyczyną zgonów w większości
krajów o wysokim dochodzie.
Powikłania cukrzycy przyczyniają
się do zwiększenia liczby osób
niepełnosprawnych, mniejszej
średniej długości życia. Cukrzyca
jest niewątpliwie jednym
z najtrudniejszych problemów
zdrowotnych w XXI wieku.
Edukujemy i badamy
za darmo
Najczęstsze przewlekłe
powikłania:
Choroba sercowo-
naczyniowa
Obwodowy układ nerwowy
(neuropatia – choroba
nerwów obwodowych)
Rozpoznanie cukrzycy typu 2
następuje zwykle po ukończeniu
40. roku życia, ale zdarza się
to i wcześniej, nawet u dzieci.
Ten typ choroby może rozwijać
się bezobjawowo przez wiele lat,
a diagnoza jest często związana
z powikłaniami lub przypadkowa
– podczas badania poziomu glukozy
we krwi lub w moczu.
Cukrzyca typu 2 jest najczęściej,
ale nie zawsze, związana
z otyłością, co może być przyczyną
odporności na insulinę i prowadzić
do podwyższenia stężenia glukozy
we krwi.
W każdym kraju o wysokich
dochodach cukrzyca zalicza
się do głównych „sprawców”
ślepoty, niewydolności nerek
i amputacji kończyn dolnych.
Ta podstępna choroba jest jedną
z wiodących przyczyn zgonów,
głównie ze względu na zwiększone
ryzyko wystąpienia choroby
Choroby układu krążenia stanowią
do 50 proc. lub więcej wszystkich
zgonów na cukrzycę. Rodzaje
chorób układu krążenia, które
towarzyszą cukrzycy, to: dławica
piersiowa, zawał mięśnia sercowego
(atak serca), udar mózgu, choroby
tętnic obwodowych i zastoinowa
niewydolność serca (CHF).
Nefropatia
Cukrzyca stała się jedną
z najczęstszych przyczyn schyłkowej
niewydolności nerek, co oznacza,
że wymagana jest dializa lub
przeszczep nerki.
Neuropatia
Ko czyny dolne
(choroby naczy obwodowych)
Stopa cukrzycowa
(owrzodzenia i amputacja)
Zagadkowa i podstępna
Roche Diagnostics oraz z porad
wykwaliikowanego dietetyka. Każdy
z uczestników akcji otrzymuje
profesjonalne materiały edukacyjne
oraz niebieskie bransoletki Netto,
przygotowane specjalnie z myślą
o akcji „Zatrzymać cukrzycę”.
Taka bransoletka jest symbolem
koalicji antycukrzycowej,
do której należymy. Bransoletki
przygotowaliśmy także dla
wszystkich pracowników naszej sieci.
Podczas pierwszej białej soboty,
którą zorganizowaliśmy w Netto
w Bydgoszczy (o wydarzeniu
piszemy także na str. 2),
przebadaliśmy aż 195 osób.
Dzięki naszej akcji niebezpiecznie
podwyższony poziom cukru został
wykryty u pięciu osób, a u jednej
był on aż czterokrotnie wyższy niż
przewiduje norma! Cukrzycę trudno
wykryć nie badając krwi –wiele
osób żyje z tą wyniszczającą chorobą
przez lata, nie wiedząc o swoim
stanie i nie zgłaszając się do lekarza.
Proilaktyczne akcje dają szansę
na wykrycie choroby w zalążku.
Cukrzyca występuje w dwóch
głównych odmianach – o chorobie
piszemy także na str. 4. Typ 1
rozpoznawany jest najczęściej
u dzieci i osób młodych. Aby
utrzymywać poziom glukozy
na odpowiednim poziomie, muszą
codziennie wstrzykiwać sobie
insulinę. Brak insuliny oznacza
śmiertelne zagrożenie.
Cukrzyca typu 1 ujawnia się nagle
i dramatycznie. Mogą ją poprzedzać
objawy takie jak:
Niestety, Polska to jeden
z nielicznych krajów europejskich,
w których nie ma narodowego
programu antycukrzycowego.
Dlatego tak ważne są wszelkie
akcje proilaktyczne, inicjowane
i inansowane przez irmy
i instytucje. Prowadząc działania
proilaktyczne przyczyniamy
się do zmniejszenia liczby osób,
u których stwierdza się tę chorobę.
Działania te w przypadku
Netto polegają na edukacji
– zwracamy uwagę naszych klientów
na tę chorobę, informujemy
o jej przyczynach, objawach,
skutkach. Prowadzimy także akcje
czynnej proilaktyki – podczas
organizowanych w naszych sklepach
tzw. białych sobót umożliwiamy
klientom bezpłatne skorzystanie
z badań poziomu cukru we krwi
aparatem Accu-Chek irmy
Kiedy stężenie glukozy we krwi
i ciśnienie krwi nie są kontrolowane,
cukrzyca może uszkodzić
nerwy i spowodować problemy
z trawieniem, oddawanie moczu,
impotencję. Uszkodzenie nerwów
może z kolei powodować utratę
czucia w nogach i palcach. Wiąże
się to z ryzykiem poważnych
infekcji i amputacji kończyn.
U osób chorych na cukrzycę ryzyko
amputacji wzrasta 25-krotnie.
Retinopatia
Prognoza wzrostu liczby diabetyków (wiek 20-79 lat), na lata 2010 i 2030
2010
2030
Populacja
(20-79 lat)
Liczba
diabetyków
Populacja
(20-79 lat)
Liczba
diabetyków
Region
W milionach
W milionach
W milionach
W milionach
Północna Ameryka i Karaiby
320
37.4
390
53.2
Bliski Wschód i Afryka Północna
344
26.6
533
51.7
Cukrzyca może uszkodzić wzrok
i spowodować ślepotę. Najczęstszą
przyczyną ślepoty w cukrzycy
jest obrzęk plamki żółtej, którego
przyczyną jest gromadzenie się
płynu za siatkówką oka. Zwiększa
także ryzyko zaćmy i jaskry.
Azja Południowo-Wschodnia
838
58.7
1.200
101.0
Europa
646
55.2
659
66.2
Ameryka Południowa i Środkowa
287
18.0
382
29.6
Kraje Regionu Pacyiku Wschodniego
1.531
76.7
1.772
112.8
Afryka
379
12.1
653
23.9
Razem
4.345
284.6
5.589
438.4
809328583.049.png 809328583.060.png 809328583.071.png 809328583.081.png 809328583.001.png 809328583.002.png 809328583.003.png 809328583.004.png 809328583.005.png 809328583.006.png 809328583.007.png 809328583.008.png 809328583.009.png 809328583.010.png 809328583.011.png 809328583.012.png 809328583.013.png 809328583.014.png 809328583.015.png 809328583.016.png 809328583.017.png 809328583.018.png
 
W y W i A d
L A t o 2 0 1 0
Zdrowe odżywianie
Sprawdź Się!
to podstawa
Cukrzyca rozwija się bardzo
długo i niepostrzeżenie.
Pojawia się zwłaszcza u osób
z nadwagą i mało aktywnych
izycznie. Naukowcy
odnajdują jednak coraz to
inne czynniki ryzyka. Test,
do którego wypełnienia
zachęcamy, uwzględnia
najnowsze wyniki badań.
z Palenie papierosów . . . . . . . . . 2 pkt
z Przyjmowanie leków
na nadciśnienie . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
Rozmowa z Krzysztofem,
pracownikiem Netto Motaniec,
diabetykiem, który sześć lat
temu dowiedział się, że jest
chory na cukrzycę.
Maksymalnie ograniczam picie
słodkich napojów, jedzenie słodyczy,
bułek i chleba. Ludzie patrzą na mnie
jak na wariata, gdy serek zjadam
bez żadnego pieczywa. Niestety,
ale przyzwyczajenia żywieniowe
Polaków nie są najlepsze. Po prostu
wiele osób nie wyobraża sobie życia
bez chleba, ziemniaków i makaronu…
z – Czy w ciągu tych sześciu lat
choroba spowodowała jakieś
następstwa, komplikacje
zdrowotne?
– Na szczęście jak dotąd nie miałem
żadnych poważnych i typowych
dla cukrzyków następstw choroby.
Dokuczliwe jest jedynie zwyrodnienie
stawu barkowego, z którym walczę
od roku. Z powodu cukrzycy leczy
sią ono dużo oporniej niż normalnie.
Diabetycy muszą być świadomi tego,
że rany po skaleczeniach i inne urazy
wewnętrzne nie goją się tak szybko,
jak u osób bez cukrzycy. No i trzeba
bardzo uważać na stopy – np. spacer
na bosaka po plaży to dla cukrzyka
duże ryzyko. Każdy gdzieś tam
pewnie słyszał o „stopie cukrzycowej”.
Niestety, rana stopy u cukrzyka może
się już nigdy nie zagoić…
z – Co by Pan zmienił w swoim
życiu, gdyby wiedział Pan
wcześniej, że grozi Panu
cukrzyca? Jak starałby się Pan
zapobiec rozwojowi choroby?
– Przede wszystkim – całkowicie
zmieniłbym dietę. Odstawił wszelkie
produkty zawierające węglowodany,
czyli produkty pszenne (chleb, bułki
–słodkie i niesłodkie w takim samym
stopniu potraią podnieść poziom
cukru), ziemniaki, makarony, słodycze,
słodkie owoce. No i odrzuciłbym
także bardzo popularne napoje
energetyczne. Starałbym się więcej,
częściej i regularnie  uprawiać sporty.
z – Jakie największe problemy
z powodu cukrzycy ma Pan dzisiaj?
– Większych nie mam. Może
poza ciągłym noszeniem ze sobą
strzykawki i glukometru,
kłuciem się przed każdym
posiłkiem. Za problem
uznałbym chyba
także świadomość,
że przyjemności, jaką daje mi jedzenie,
towarzyszy czasami poczucie winy…
z – Czy uważa Pan, że opieka nad
diabetykami jest w Polsce dobra?
– Jeżeli chodzi o podstawową
opiekę, to chyba jest względnie
OK. W szpitalu także było
całkiem przyjemnie. Jeżeli
ktoś szuka pomocy z powodu
cukrzycy, to na pewno ją znajdzie
i to bezpłatnie. Bardzo dobrze,
że nasze państwo dotuje zarówno
insulinę, jak i paski do testowania
poziomu cukru we krwi, bo niewiele
osób byłoby stać na zapłacenie
pełnej ceny. Natomiast jeżeli chodzi
o jakiekolwiek zaawansowane
badania, to niestety… Tak
naprawdę dotychczas nikt nie zrobił
mi żadnych badań stwierdzających,
że coś może być nie tak z moją
trzustką.
z – Co radziłby Pan dzisiaj osobom
zagrożonym cukrzycą albo takim,
które mają w swojej bliskiej
rodzinie chorego na cukrzycę?
– Zrobić sobie poranne badania
poziomu cukru we krwi i udać się
do swojego lekarza rodzinnego
z wynikami. Albo poprosić znajomego
z cukrzycą, żeby zmierzył im poziom
cukru glukometrem i wyraził opinię
na temat wyniku.
z – Czy według Pana takie akcje jak
nettowska „Zatrzymać cukrzycę”
są potrzebne?
– Jak najbardziej.  Cukrzyków,
szczególnie tych typu 2, ciągle
przybywa m.in. dlatego, że ludzie
popełniają poważne błędy
żywieniowe. Spożywają zbyt dużo
węglowodanów.  Przyczyny cukrzycy
typu I prawdopodobnie leżą w złym
odżywianiu, ale ja uważam, że to raczej
efekt porażającej ilości chemii,
jaka jest stosowana do produkcji
i konserwowania żywności.
Sprzedawanie zdrowej żywności, jaką
wprowadziliśmy do sklepów Netto
w ramach akcji, ma sens.
z – Na co organizatorzy akcji
powinni szczególnie zwrócić
uwagę? Co jest najważniejsze
w zapobieganiu cukrzycy?
– Uświadamianie ludziom,
co jedzą  i jakie są składniki
poszczególnych produktów. Dla
przypomnienia: białko, tłuszcze
i węglowodany (cukry). Dla cukrzyka
najważniejsza jest właściwa dieta
i wyeliminowanie węglowodanów.
Ważny też, o ile nie najważniejszy,
jest ruch. Większość z nas
prowadzi siedzący tryb życia:
czy to w samochodzie, czy przed
komputerem albo telewizorem.
Regularne uprawianie sportów,
szczególnie tych aerobowych, np.
biegów, jazdy na rowerze,  może nawet
całkowicie wyeliminować konieczność
brania zastrzyków z insuliny
czy tabletek.
z – Dziękuję za rozmowę.
– Słodkie pozdrowienia dla
wszystkich!
oblicz, ile masz
punktów. Przeczytaj
nasze rady
Od 1 do 5 pkt
RYZYKO: NISKIE
Mimo że prawdopodobieństwo
zachorowania na cukrzycę jest w tej
chwili niewielkie, proilaktycznie
mierz poziom cukru raz na dwa
lata. Utrzymuj prawidłową wagę
i pamiętaj o aktywności izycznej raz
w tygodniu.
Od 6 do 12 punktów
RYZYKO: PODWYŻSZONE
Przede wszystkim warto zacząć
żyć aktywnie. To pozwoli obniżyć
wagę i znacznie zmniejszyć ryzyko
zachorowania. Mierz poziom cukru
co najmniej raz w roku, a jeśli wynik
przekroczy normę (100 ml/dl)
niezwłocznie zgłoś się do lekarza.
Powyżej 12 punktów
RYZYKO: BARDZO DUŻE
Możesz uniknąć zachorowania.
Mierz poziom cukru raz na pół
roku. Przekroczenie normy zgłoś
lekarzowi. Schudnij, ćwicz trzy razy
w tygodniu, zmodyikuj dietę (jedz
więcej warzyw, mniej tłuszczów,
pieczywo razowe zamiast białego).
z – Panie Krzysztoie, od jak
dawna choruje Pan na cukrzycę?
Czy zdiagnozowano u Pana typ
1, czy 2?
– Choruję pewnie od dłuższego
czasu, natomiast cukrzyca została
u mnie wykryta sześć lat temu. Typ
prawdopodobnie 1, ale nie jestem
do końca przekonany, bo typ 1
nabywa się w wieku dziecięcym,
a u mnie stwierdzono chorobę,
kiedy miałem lat 31. Typ drugi też
to chyba nie jest, bo nie jestem otyły.
Osobiście nie zawężałbym tej choroby
do dwóch typów. Być może przyczyną
cukrzycy u mnie było coś innego
– może zatrucie organizmu albo inna
przebyta choroba. Cukrzyca to rezultat
nieprawidłowego działania organizmu
jako całości. Zbyt wysoki poziom
cukru jest tego skutkiem.
z – A jak to się stało, że choroba
została u Pana wykryta? Jakie
objawy Pana zaniepokoiły?
– Objawy miałem typowe: ciągłe
zmęczenie, senność, spora urata
wagi. Poszedłem sam, bez żadnego
skierowania zrobić sobie wszystkie
badania. Już pani w recepcji, podczas
wydawania wyników, powiedziała:
„O kolejny cukrzyk!”. Sama wizyta
u diabetologa to było coś! Każdy
pacjent przede mną wchodził
do gabinetu tylko na kilkadziesiąt
sekund i wychodził z karteczką
w garści i nietęgą miną.  Gdy sam
wszedłem do gabinetu, przekonałem
się, dlaczego. Wizyta odbyła się prawie
bez słów. Po prostu pani doktor
produkowała skierowania do szpitala
z prędkością laserowej drukarki.
z – Co ta diagnoza wtedy dla
Pana oznaczała?
– Na początku przeżyłem
lekki szok, ale też i ulgę,
bo przynajmniej
już wiedziałem,
co mi dolega.
Diagnozę przyjąłem
ze względnym
spokojem, ale mój
styl życia musiał się
zmienić. Staram się
w miarę możliwości
aktywnie spędzać
czas, a sposób
odżywiania
zmieniłem
całkowicie.
Źródło: Dodatek „Cukrzyca” do dwutygodnika „Vita”
45+ Wiek
z Poniżej 45 lat . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Od 45 do 54 lat . . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Od 55 do 65 lat . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
z Powyżej 65 lat . . . . . . . . . . . . . . . . 4 pkt
Waga
z Poniżej 25 BMI* . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 25 do 30 BMI . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Powyżej 30 BMI . . . . . . . . . . . . . 4 pkt
obwód pasa
KOBIETY
z Poniżej 70 cm . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 71 do 80 cm . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Powyżej 80 cm . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
MĘŻCZYŹNI
z Poniżej 85 cm . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 86 do 94 cm . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Powyżej 94 cm . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
Objaśnienia terminów:
z Cholesterol LDL – najbardziej
szkodliwy cholesterol LDL,
najłatwiej i najszybciej przenika
do ścian tętnic, aby tam
ulec utlenieniu. Osadzanie
się go w ściankach naczyń
krwionośnych powoduje
ich zwężanie. Przepływ
krwi przez takie tętnice jest
utrudniony. Może dochodzić
też do zupełnego ich zatkania…
Na tym właśnie polega
miażdżyca.
z Cholesterol HDL – podczas gdy
przyjmowany w nadmiernych
ilościach cholesterol LDL
przykleja się do ścianek
tętnic, zapychając je powoli,
ale skutecznie, cholesterol HDL
działa dokładnie w przeciwnym
kierunku. Lipoproteiny, które
go zawierają, transportują
cholesterol z tętnic do wątroby.
Tam jest przerabiany na kwasy
żółciowe. Dlatego im niższy
poziom cholesterolu HDL
a wyższy LDL, tym większe
ryzyko zawału serca czy wylewu.
z Wskaźnik BMI – wskaźnik masy
ciała (ang. Body Mass Index)
to współczynnik masy ciała,
który obliczamy dzieląc masę
ciała podaną w kilogramach
przez wzrost podniesiony
do kwadratu (podany
w metrach). 
Aktywność
izyczna
z 3 razy w tygodniu . . . . . . . . . . . 0 pkt
z 1-2 razy w tygodniu . . . . . . . . 2 pkt
z Nie uprawiam sportu . . . . . . . 4 pkt
czy w rodzinie
ktoś chorował
na cukrzycę?
z Tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
z Nie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
inne
czynniki
ryzyka
z Cukrzyca w ciąży albo urodzenie
co najmniej dwójki dzieci z wagą
powyżej 4 kg . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Stężenie trójglicerydów powyżej
150 mg/dl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Poziom cholesterolu HDL*
poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i 50
mg/dl u kobiet . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Poziom cholesterolu LDL*
powyżej 100 mg/dl . . . . . . . . . . 1 pkt
2
B i u L E t y n i n f o R m A c y j n y
809328583.019.png 809328583.020.png 809328583.021.png 809328583.022.png 809328583.023.png 809328583.024.png 809328583.025.png 809328583.026.png 809328583.027.png 809328583.028.png 809328583.029.png 809328583.030.png 809328583.031.png 809328583.032.png 809328583.033.png 809328583.034.png 809328583.035.png
 
809328583.036.png 809328583.037.png 809328583.038.png 809328583.039.png 809328583.040.png 809328583.041.png 809328583.042.png 809328583.043.png 809328583.044.png 809328583.045.png 809328583.046.png 809328583.047.png 809328583.048.png 809328583.050.png 809328583.051.png 809328583.052.png 809328583.053.png 809328583.054.png 809328583.055.png 809328583.056.png 809328583.057.png 809328583.058.png 809328583.059.png 809328583.061.png 809328583.062.png 809328583.063.png 809328583.064.png 809328583.065.png 809328583.066.png 809328583.067.png 809328583.068.png 809328583.069.png 809328583.070.png
 
P o z n A j c u K R z y c ę
L A t o 2 0 1 0
S ł O w n i K
w codziennej, zrównoważonej
diecie. Zestawienie przedstawiane
jest w postaci graicznej piramidy,
której poziomy określają
grupy produktów i ich ilości.
Piramida zdrowego żywienia
została opracowana w Stanach
Zjednoczonych przez Departament
Rolnictwa oraz Departament
Zdrowia i Opieki Społecznej
i jest skrótowym, graicznym
zestawieniem zaleceń żywieniowych.
Polscy dietetycy przystosowali
ją do polskich warunków,
wprowadzając nieznaczne zmiany
zalecanych porcji niektórych grup
produktów. Podstawę piramidy
i codziennej diety stanowią
produkty zbożowe, których
zaleca się spożywać około 6 porcji
dziennie (USA-6 do 11 porcji).
Drugi poziom piramidy to 4 porcje
warzyw i 3 porcje owoców. Trzeci
poziom to od 2 do 3 porcji mleka
i produktów mlecznych oraz 2
do 3 porcji mięsa, ryb, jaj, nasion
roślin strączkowych lub orzechów.
Na szczycie piramidy znajdują
się tłuszcze i słodycze, których
spożycie powinno się maksymalnie
ograniczać.
TŁUSZCZE
Są ważne dla naszego organizmu,
ponieważ:
z Dostarczają energii
z Pomagają w utrzymywaniu
zdrowej skóry i włosów
z Dostarczają organizmowi
witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach czyli A, D, E i K
Ograniczaj jednak ich ilość
w codziennej diecie, ponieważ
w nadmiarze mogą powodować tycie
oraz przyczyniać się do rozwoju
chorób naczyń krwionośnych
(miażdżycy).
TRZUSTKA
To gruczoł produkujący enzymy
trawienne oraz dwa przeciwstawne
hormony: insulinę (obniża poziom
glukozy) i glukagon (podnosi
we krwi stężenie glukozy).
STOPA
CUKRZYCOWA
To poważne powikłanie cukrzycy,
dotyczy od kilku do kilkunastu
procent chorych. Charakteryzuje
się niedostatecznym ukrwieniem
stóp, co zmniejsza ich wrażliwość
na ból, utrudnia gojenie się ran
i owrzodzeń, których pojawienie się
świadczy o postępującym procesie
martwiczym. Osłabieniu ulega
struktura kości i stawów, w efekcie
czego dochodzi do deformacji
stopy, uniemożliwiającej
chodzenie. Problem dotyka częściej
pacjentów z cukrzycą typu 2,
czyli insulinoniezależną. Z reguły
pojawia się po wielu latach źle
leczonej cukrzycy, choć często
zmiany na stopach są pierwszym
zauważalnym objawem tego
schorzenia. Nieleczona stopa
cukrzycowa prowadzi do amputacji
kończyny.
WĘGLOWODANY
Terminem tym określa się cukry
proste i złożone.
HIPOGLIKEMIA
Niedocukrzenie krwi. Zaczyna się,
gdy poziom cukru spada poniżej
3,3 mmol/l (60 mg proc.). Stan
taki może doprowadzić do utraty
przytomności a nawet do śpiączki
cukrzycowej.
INDEKS
GLIKEMICZNY
Lista produktów, uszeregowanych
ze względu na poziom glukozy
we krwi po ich spożyciu. Im
wyższa wartość IG danego
produktu, tym wyższy poziom
cukru we krwi po spożyciu tego
produktu. Zjedzenie węglowodanu
o wysokim IG doprowadza
do gwałtownego skoku poziomu
cukru, wywołującego w odpowiedzi
duży wyrzut insuliny. Przetwarzanie
produktów żywnościowych (obróbka
termiczna, czas obróbki termicznej)
podwyższa ich indeks glikemiczny.
INSULINA
Hormon odpowiedzialny
za obniżenie poziomu cukru
we krwi. U zdrowego człowieka
produkują ją komórki beta trzustki,
natomiast cukrzycy muszą sobie
ją podawać w postaci zastrzyków,
gdyż doszło u nich do zatrzymania
pracy owych kmórek. Insulinę
możemy podzielić na dwa rodzaje:
zwierzęcą (wołową i wieprzową)
i ludzką (półsyntetyczną,
produkowana z wykorzystaniem
inżynierii genetycznej, analog).
W Polsce leczy się cukrzyków
insuliną ludzką, którą można
zakupić na receptę w aptekach.
INSULINOODPOR-
NOŚĆ
Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy
komórki nie reagują na insulinę.
Efekt? Glukoza nie może przeniknąć
do ich wnętrza i krąży we krwi.
LECZENIE DIETĄ
Cukrzyca typu 2 to choroba, którą
we wstępnej fazie można leczyć dietą
– bez stosowania leków. W cukrzycy
typu 2 (tzw. insulinoniezależnej)
wchłanianie cukru z jelit do krwi jest
prawidłowe, ale z krwi do komórek
– już nie. Jeśli masz prawidłową
wagę, prawdopodobnie potrzebne
będą tylko niewielkie zmiany
w Twoich nawykach żywieniowych.
Jeśli masz nadwagę – Twój lekarz
pomoże tak zmodyikować Twoją
dietę, aby stopniowo tracić wagę.
Kilka ważnych zasad:
z Jedz często, lecz małe porcje.
z Staraj się przestrzegać
harmonogramu posiłków.
z Nie przejadaj się.
z Jedz pełnoziarnisty lub razowy
chleb, makaron z pełnej mąki
i niełuskany (ciemny) ryż.
z Codziennie jedz warzywa i owoce.
z Ogranicz spożycie tłuszczów,
cukru i alkoholu
PIRAMIDA
ŻYWIENIOWA
To praktyczne zalecenia zestawienia
produktów spożywczych
c u k r Z y c o w y
to jednych osób, a innych nie.
Wydaje się, że odgrywają tu rolę
czynniki dziedziczne, środowiskowe,
wirusy lub substancje chemiczne.  
CUKRZYCA TYPU 2
Przyczyna występowania cukrzycy
typu 2 nie jest dotąd jednoznacznie
określona. Najprawdopodobniej,
podobnie jak w przypadku typu 1,
odgrywają tutaj rolę czynniki
dziedziczne (genetyczne).
Istnieje także związek pomiędzy
otyłością a cukrzycą typu 2,
co jednak nie znaczy, że otyłość
zawsze prowadzi do cukrzycy.
Typ 2 cukrzycy jest zaburzeniem
dotykającym od 2 do 10 proc.
populacji. U wszystkich osób
z cukrzycą typu 2 na początku
choroby trzustka wciąż produkuje
insulinę, ale nie wydziela
jej proporcjonalnie do zwiększającego
się stężenia glukozy we krwi.
Drugą bardzo ważną przyczyną
podwyższonego stężenia cukru
we krwi jest obniżona wrażliwość
komórek mięśni na insulinę.
Zmniejsza to wykorzystanie glukozy
przez te komórki. Ta redukcja
aktywności insuliny nazywana jest
„insulinoopornością”.
CUKRZYCA
CIĄŻOWA
Cukrzyca ta jest spowodowana
zaburzeniem gospodarki
hormonalnej organizmu podczas
ciąży. Zazwyczaj całkowicie ustępuje
po porodzie, ale zwiększa ryzyko
zachorowania na cukrzycę typu 2
w przyszłości. Cukrzyca ciążowa
jest groźna nie tylko dla matki,
ale również dla rozwijającego
się płodu. Szczegółowa kontrola
poziomu cukru u kobiet ciężarnych,
u których wykryta została cukrzyca
ciążowa, zmniejsza ryzyko
wystąpienia powikłań podczas ciąży.
Ta cukrzyca występuje
w przebiegu około 2-8 proc. ciąż.
U 30-50 proc. kobiet, u których
stwierdzono cukrzycę ciążową,
w ciągu najbliższych 15 lat rozwija
się cukrzyca typu 2.
DIETA
CUKRZYCOWA
Dieta cukrzycowa to racjonalny
i prawidłowy jadłospis, który
powinien stosować każdy.
Zasady diety cukrzycowej:
z Powinna być idealnie
dostosowania
do zapotrzebowania
energetycznego jednostki. Jeśli
pożądany jest ubytek wagi, wtedy
proporcjonalnie zmniejszamy
o np. 300 kcal dziennie.
z Pierwszy posiłek powinien być
spożyty najpóźniej 2 godziny
od przebudzenia. Każdy kolejny
powinien być spożywany
w odstępach od 3 do 4 godzin.
Ostatni posiłek powinien być
spożyty najpóźniej 2 godziny
przed snem (przy prawidłowych
„cukrach”).
z Każdy posiłek powinien zawierać
każdą z grup pokarmowych, czyli
węglowodany (np. chleb), białko
(np. drób), tłuszcze (np. olej) oraz
witaminy i składniki mineralne
(np. warzywa zielone).
z Wybór węglowodanów powinien
być uzależniony od ich indeksu
glikemicznego. W cukrzycy
zalecamy IG na poziomie 0-55,
czyli np. surowa marchew
ma IG=16, a gotowana już IG=56.
W uproszczeniu: im produkt
mniej przetworzony, tym
ma mniejszy indeks glikemiczny.
z Najbardziej zalecane produkty
białkowe to chude mięsa i ryby.
Chudy nabiał oraz rośliny
strączkowe mimo stosunkowo
dużej zawartości białka zawierają
również węglowodany. Oleje
roślinne dodawane do potraw,
orzechy oraz tłuste ryby
to najbardziej pożądane źródła
tłuszczu w diecie.
z Zalecane są wszystkie warzywa
oprócz ziemniaków, buraków
oraz kukurydzy (ich spożywanie
powinno zostać ograniczone
do dwóch razy w tygodniu).
Owoców nigdy nie spożywamy
samodzielnie!
z Napoje w diecie powinny być
bez dodatku cukru, glukozy,
fruktozy. Można stosować
słodziki (unikamy tych na bazie
aspartamu).
GLIKEMIA
Stężenie glukozy we krwi.
Prawidłowa glikemia na czczo
wynosi 3,3-6,6 mmol/l (lub 60-120
mg proc.).
GLUKOMETR
Przenośne urządzenie diagnostyczne
służące do pomiaru i bieżącego
odczytu poziomu glukozy we krwi,
pobieranej zwykle z opuszki palca
lub płatków uszu (niektóre modele
glukometrów umożliwiają również
pomiar stężenia glukozy w osoczu
krwi). Wykorzystywane są specjalne
paski testowe z wtopionymi
elektrodami lub odczynnikiem
chemicznym. Właściwy poziom
cukru we krwi waha się pomiędzy 80
a 120 mg/dL.
HIPERGLIKEMIA
Zbyt wysokie stężenie cukru
we krwi, czyli ponad 10 mmol/l (180
mg proc.). Taki poziom glukozy
objawia się silnym pragnieniem
i oddawaniem bardzo dużej ilości
moczu.
BiaŁKa
Służą do budowy i odbudowy
komórek organizmu. Osoba
z cukrzycą powinna kontrolować
spożywanie białka w diecie.
CHOLESTEROL
To tłuszcz (a dokładniej steryd),
który pełni bardzo ważne funkcje
w organizmie – znajduje się w każdej
komórce ludzkiego ciała. Powstają
z niego hormony płciowe, hormony
kory nadnerczy i kwasy żółciowe.
Ze względu na rolę jaką odgrywa
we krwi, rozróżniamy cholesterol
„zły” (oznaczany symbolem LDL
od angielskich słów low density
lipoproteins) oraz „dobry” (oznaczany
symbolem HDL od: high density
lipoproteins).
CUKRY PROSTE
I ZŁOŻONE
Węglowodany to główne
źródło energii. Znajdują się one
w produktach w dwóch postaciach
jako:
z cukry proste (szybko wchłaniane
węglowodany),
z cukry złożone (węglowodany
wolno wchłaniane).
Cukry proste zawarte są np.: w dżemie,
słodyczach, cukierkach, owocach,
miodzie, sokach owocowych, mleku.
Po spożyciu cukrów prostych stężenie
cukru we krwi szybko osiąga wysokie
wartości, ponieważ dociera on do krwi
w krótkim czasie. Dobrze jest łączyć
je z cukrami złożonymi zawartymi np.
w pieczywie, ziemniakach, warzywach,
ryżu. Dla osoby z cukrzycą
bezpieczniejsze jest stosowanie
cukrów złożonych, ponieważ
wchłaniają się one wolno. Cukry
proste możesz stosować, gdy masz
niski poziom cukru we krwi. Poprawią
one Twoje złe samopoczucie.
CUKRZYCA TYPU 1
W cukrzycy typu 1 komórki
trzustki, które produkują insulinę,
uległy uszkodzeniu. Kiedy
trzustka nie dostarcza insuliny
lub dostarcza zbyt małą jej ilość,
organizm nie może wchłaniać
glukozy z krwi: komórki zaczynają
„głodować”, mimo że stężenie cukru
we krwi jest stale za wysokie. W tej
sytuacji jedynym ratunkiem jest
wstrzykiwanie insuliny pod skórę
– stąd insulina przedostaje się
do krwi. Jeżeli zostanie stwierdzona
cukrzyca typu 1, nie ma sposobu
na „ożywienie” komórek trzustki
produkujących insulinę.
Wciąż nie wiadomo, co jest
pierwotną przyczyną wywołującą
procesy immunologiczne,
prowadzące do uszkodzenia
komórek trzustki produkujących
insulinę i dlaczego dotyczy
3
B i u L E t y n i n f o R m A c y j n y
809328583.072.png 809328583.073.png 809328583.074.png 809328583.075.png 809328583.076.png 809328583.077.png 809328583.078.png 809328583.079.png 809328583.080.png 809328583.082.png 809328583.083.png 809328583.084.png 809328583.085.png 809328583.086.png 809328583.087.png 809328583.088.png 809328583.089.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin