Pikantne i ostre.doc

(34 KB) Pobierz
1

1. Owoce morza Fra Diavolo:

Składniki:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 szalotki, pokrojone w plastry

3 ząbki czosnku, obrane

2 małe świeże zielone papryczki chili

½ łyżeczki czerwonej papryki

¾ szklanki białego wermutu

Sól

12 małży, oczyszczonych

12 muli, oczyszczonych

3 puszki 250g rozdrobnionych pomidorów

100g kalmarów, pociętych w pierścienie

8 dużych krewetek, obranych, bez ogona

2 łyżki świeżej bazylii

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

½ kg makaronu linguine

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż szalotki ze szczyptą soli. Dodaj czosnek, chili i paprykę, smaż aż wszystko puści aromat. Dodaj małże i mule. Przykryj i gotuj aż musze otworzą się i zaczną puszczać soki. Mieszaj od czasu do czasu. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij małże i mule. Zwiększ ogień i wlej na patelnię wermut. Poczekaj aż płyn się nieco zredukuje, wtedy dodaj pomidory i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj krewetki, przykryj patelnię i gotuj jeszcze minutę. Dodaj kalmary i gotuj kolejną minutę. Na końcu wrzuć ugotowane wcześniej małże i mule, wymieszaj aby pokryły się sosem. Posyp bazylią i pietruszką. W międzyczasie ugotuj makaron. Podawaj makaron z sosem z owoców morza.

 

2. Smażona papryka na ostro:

Składniki:

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 czerwona cebula, pokrojona najpierw na pół, potem w plastry

2 duże czerwone papryki, bez pestek , pokrojone w plastry grubości około ½ cm

1 duża żółta papryka, bez pestek , pokrojona w plastry grubości około ½ cm

2 duże bananowe papryki, bez pestek , pokrojone w plastry grubości około ½ cm

1 papryka serrano chili , bez pestek, grubo pokrojona

Sól

2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

Na średnim ogniu w dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czerwoną paprykę i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj pozostałe papryki, cebulę, dopraw szczyptą soli. Smaż na małym ogniu aż papryki  będą miękkie i zaczną brązowieć ( około 15 minut). Dodaj czosnek, podsmażaj jeszcze około 30 sekund. Po zdjęciu z ognia skrop octem, posyp pietruszką. Podawaj w płytkich miseczkach z chrupiącym pieczywem.

 

3. Wołowina z papryką:

Składniki:

2 duże ząbki czosnku, zgniecione

1 łyżka mielonego imbiru

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki wytrawnego sherry

2 łyżki brązowego cukru

1 ½ świeżo mielonego czarnego pieprzu

700g steku wołowego

1 mała cebula pokrojona w plastry

1 zielona papryka, pokrojona w cienkie plastry

4 zielone cebulki, pokrojone w plastry

2 duże pomidory, bez pestek, pokrojone w plastry

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka skrobii kukurydzianej

1 łyżka wody

Przygotowanie:

Przygotowanie marynaty: W dużej misce wymieszaj czosnek, imbir, sos sojowy, sherry, brązowy cukier i pieprz.

Przekrój stek wzdłuż na pół, następnie wzdłuż włókien pokrój na paski grubości około 1 cm. Wrzuć mięso do miski z marynatą , dobrze wymieszaj i trzymaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 20 minut.

W woku lub dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Na dużym ogniu podsmaż przez około 2 minuty mięso ( powinno być rumiane) . Mięso przełóż do miski, a na olej ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, paprykę i pomidory. Smaż do miękkości na dużym ogniu ( 3-5 minut). Wrzuć mięso i podsmażaj wciąż na dużym ogniu aż mięso wymiesza się dokładnie z aromatem papryki. W małej misce wymieszaj mąkę z wodą i wlej do smażącego się mięsa. Gotuj, aż sos zgęstnieje ( około 2 minuty). Podawaj z ryżem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin