Kulinarne inspiracje Tesco - Ciasta i desery.pdf

(3345 KB) Pobierz
341063814 UNPDF
Asure - tradycyjny budyı turecki
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:30
namaczanie : 10:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 pomaraıcza
1 szklanka pszenicy tþuczonej lub
otrħbw z pszenicy
ď szklanki ryŇu
1 szklanka cukru
ď szklanki fasoli
ď szklanki ciecierzycy
60 g moreli suszonej
60 g orzechw wþoskich
5 - 6 fig
30 g migdaþw
50 g rodzynek
30 g pistacji
3 l wody
1 þyŇeczka skrki pomaraıczowej
Sposb przyrzĢdzania:
Pszenicħ lub otrħby, ryŇ, fasolħ i ciecierzycħ mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie
(wlej 2 szklanki do kaŇdego z naczyı) przez co najmniej 10 godz. Nastħpnie caþoĻę gotuj w
duŇym rondlu na wolnym ogniu w 3 l wody przez ok. 1 godz.
Do rondla z roĻlinami strĢczkowymi i ryŇem dodaj cukier. Drobno pokrj: migdaþy, morele
suszone, figi, rodzynki, pistacje i obranĢ pomaraıczħ. Dodaj do rondla wraz 1 pþaskĢ þyŇeczkħ
startej skrki pomaraıczowej.
CaþoĻę wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygniħcia. Przed podaniem
udekoruj bakaliami.
341063814.029.png 341063814.030.png 341063814.031.png 341063814.032.png 341063814.001.png 341063814.002.png
Baba cytrynowa
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:30
iloĻę porcji: 6
Skþadniki:
450 g mĢki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 þyŇeczki proszku do pieczenia
(50 g)
sok z 1 cytryny
1 þyŇka octu jabþkowego
1 -2 þyŇki margaryny (do
wysmarowania formy)
Sposb przyrzĢdzania:
Cukier puder ucieraj z masþem w miseczce za pomocĢ drewnianej þyŇki aŇ do uzyskania
konsystencji għstej Ļmietany. W miħdzyczasie stopniowo dodawaj Ňþtka z jajek (nie wszystkie
na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. MĢkħ przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do
pieczenia i dodaj do utartej masy, ciĢgle mieszajĢc. Nastħpnie do caþoĻci dodaj þyŇkħ stoþowĢ
octu jabþkowego i wymieszaj.
Wszystko przeþŇ do wysmarowanej margarynĢ formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze
180-200 .
341063814.003.png 341063814.004.png 341063814.005.png 341063814.006.png 341063814.007.png 341063814.008.png
Brioche z truskawkami i czekoladĢ
posypane chilli
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g truskawek
10 buþeczek maĻlanych lub 1
chaþka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 ml mleka
bita Ļmietana do dekoracji
przyprawy: chilli
Sposb przyrzĢdzania:
Czekoladħ roztop z mlekiem. Podpiecz buþeczki w piekarniku przez ok. 10 min. UþŇ na nich
truskawki przekrojone uprzednio na pþ i polej ciepþĢ czekoladĢ. Udekoruj bitĢ ĻmietanĢ i posyp
chilli.
341063814.009.png 341063814.010.png 341063814.011.png 341063814.012.png 341063814.013.png 341063814.014.png
Ciasto jogurtowe z truskawkami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:00
iloĻę porcji: 6
Skþadniki:
Biszkopt:
5 jaj
200 g cukru pudru
250 g mĢki
1 þyŇeczka proszku do pieczenia
4 þyŇeczki cukru waniliowego
Masa jogurtowa:
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki Ļmietany 30%
100 g cukru pudru
4 þyŇeczki Ňelatyny
Sposb przyrzĢdzania:
Zrb biszkopt: jaja utrzyj z cukrem, nastħpnie dodaj mĢkħ, proszek do pieczenia i cukier
waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej do formy i piecz przez 40 min. Po ostudzeniu
przekrj biszkopt wzdþuŇ na pþ tak, aby powstaþy dwa placki.
Zrb masħ jogurtowĢ: Ļmietankħ ubij na sztywno z cukrem. ņelatynħ rozpuĻę w garnku z
gorĢcĢ wodĢ nie dopuszczajĢc do wrzenia. Poczekaj, aŇ Ňelatyna wystygnie. PoþĢcz Ňelatynħ z
ubitĢ ĻmietanĢ, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.
PrzeþŇ masĢ jogurtowĢ biszkopty. W Ļrodek wþŇ truskawki. OstroŇnie wybierz krem z bokw
ciasta za pomocĢ noŇa. Na wierzchu ciasta poukþadaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz.
do lodwki.
Do dekoracji bokw ciasta proponujemy uŇyę wirkw kokosowych.
341063814.015.png 341063814.016.png 341063814.017.png 341063814.018.png 341063814.019.png 341063814.020.png
Czekoladowe myszki
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 2
Skþadniki:
4 gaþki lodw czekoladowych
skþadniki do przygotowania ámyszkiÑ:
biszkopty (maþe opakowanie)
draŇe Ļmietankowe, kakaowe i
kolorowe
wirki kokosowe
1 þyŇka soku z cytryny
ď szklanki cukru pudru
ď tabliczki czekolady
3 þyŇki mleka
pisaki cukrowe (do przygotowania
wĢsw)
dekoracja:
Sposb przyrzĢdzania:
groszki
bita Ļmietana
truskawki
orzechy w czekoladzie
Przygotuj ciemne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu roztop czekoladħ z 3 þyŇkami
mleka (nie gotuj). Biszkopty zanurz w roztopionej czekoladzie i posyp je wirkami z czekolady.
Poczekaj, aŇ czekolada zastygnie.
Przygotuj jasne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu rozpuĻę cukier w soku z cytryny.
Podgrzewaj przez ok. 5 min. Biszkopty zanurz w lukrze i posyp je wirkami kokosowymi.
MoŇesz przygotowywaę teŇ polewy w innym kolorze (np: sok z malin zabarwi polewħ na
czerwono). Odczekaj, aŇ polewa zastygnie.
KorzystajĢc z dodatkw udekoruj gaþki lodw tak, aby przypominaþy myszki. Pamiħtaj, aby
przed przygotowaniem dobrze schþodzię lody, by nie roztopiþy siħ podczas dekorowania.
341063814.021.png 341063814.022.png 341063814.023.png 341063814.024.png 341063814.025.png 341063814.026.png 341063814.027.png 341063814.028.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin